Buzizó férfinők

2004.10.26. 09:15
Két nő (főleg az egyik, a forgatókönyvíró) hisz az álmaiban, de sikertelenek, közben halálos veszélybe kerülnek, és elmenekülnek egy másik vidékre, ahol végre sikeresek lehetnek és boldogok. Indulhatnak haza.
Nia Vardalos második próbálkozásának eredménye egy rossz, de szórakoztató film Toni Collette-el az egyik főszerepben.

Vardalos vs Collette

#alt#
Tekintse meg képeinket!
Collette a szabad világ egyik legnagyobb élő színésznője, ezért is érdemes beülni erre filmre, bár lesz egy olyan hosszú pillanat, amikor a rajongók hiába várják, hogy feltűnjön a vásznon és ez a pillanat körülbelül a film második harmadát jelenti, ezalatt Vardalosszal kell beérnünk.

Mondom, fontos, utóbbi írta a filmet, a főnöke (producere) pedig Rita Wilson volt, Tom Hanks színésznő-felesége, aki annak idején felfedezte Vardalost és jó érzékkel befektetett a tényleg sikeres Bazi nagy görög lagziba. Nia, csinálj még egy ilyen vicceset, pénz van.

Vicces buzik

Így történhetett, hogy ez a sikeres és egyébként jóhumorú nő minden kontroll nélkül megcsinálhatta az ezredik buzifilmet, ami arról szól, hogy szeressük a buzikat, pedig mások, na. Connie és Carla drag queennek/férfinak álcázva rejtőznek el a gyilkosok elől a Los Angeles-i transzvesztita bár plüss sötétjében. Barátokra lelnek, meg szerelemre. A világnak nem kellett a művészetük, itt egycsapásra ünnepelt előadók lesznek. Ez egy jó hely, indulhatunk haza.

Vastag, hernyószerű sztereotípiák másszák meg a poénokat, Vardalosnál a homoszexualitás ábrázolása még mindig megmarad azon a szinten, hogy vicces mozgású, nyávogó hangú férfiak boldogan tapsikolnak, ha felcsendül a Funny Girlből a Don't Rain On My Parade, esetleg mindenáron be akarják rendezni a lakásodat (mint a Melegítőben, igen).

Irónikus, hogy a lusta, kényelmes előítéletekre épülő forgatókönyv fő missziója, hogy a nézőket toleranciára és nyitottságra nevelje. A másik cél, hogy nevessünk, és ezt, legalább ezt, időről-időre sikerül elérnie. A gegek sitcom-szerűek, de élvezhetőek, nagyobb baj, hogy nem jön át Connie és Carla, a transzba esett nők híres barátsága; nincs kidolgozva, nem érezzük, csak fel kell tételeznünk.

A szerelmi szál

#alt#
Klikk a képre!
Sokat ígérő: egy nő, aki transzvesztita férfinak adja ki magát, beleszeret egy férfiba, aki azt hiszi róla, hogy férfi. 1982-ben játszott ezzel Julie Andrews a Viktor, Viktóriában, itt egyedül David Duchovny blazírt, ravaszul visszafogott játéka menti meg a románcot Vardalos elnagyolt, kapkodó stílusától.

Mivel Collettet helyenként kiírták a történetből, nem szerepel sokat, de akkor jó. Stephen Spinella is megvillan Duchovny transzvesztita bátyjának szerepében, és van még az érzőszívű Boris McGiver, aki Tibor néven újabb hollywoodi-magyar bérgyilkost alakít. Azért jó, hogy mindezt orosz akcentussal teszi, mert így legalább az amerikai filmkritikusok "szláv bűnöző"-ként emlegetik; csak mi tudjuk, hogy ha Tibor, akkor magyar.

A színészek jók, csak Vardalos lóg ki a sorból, talán azért is, mert nem színész. Az alapötlet jó, a Van, aki forrón szeretiben például működött. Azért nevetni itt is lehet.