Cicababák és csodafegyverek

2005.09.06. 12:55
Felkészültem rá, hogy újra elverem a port a franciákon, akik az elmúlt időkben irtózatos mozgóképeket sóztak rá a forgalmazókra, és arra is, hogy filmkritika helyett inkább Rossy de Palma orráról fogok írni. De sajnos el kell ismerni, hogy a két dupla nullás komikus és Speier Dávid kínrímfordításai miatt a Kémek krémje jó film.

A sztori meglehetősen blőd, Ben Zinkút (Eric Judor) és Will Le Menő (Ramzy Bedia), két agyament barom, akiket a francia titkosszolgálat csalinak vet be egy ellopott rakéta utáni nyomozásba annak reményében, hogy általuk elfoghatják a besúgót.


Didijétől Himbaldig

Az akciót valójában Miss Lik (Li Xin) és társa végzik, ám hamar elvéreznek, úgyhogy a briliáns ötlet kiagyalója, Monokli (Rossy de Palma) legnagyobb rémületére mégis Ben és Will végzi el a piszkos munkát.

A két dupla nullás persze önfeledten veti magát az ügynökéletbe, hiszen már a 007-es óta köztudott, hogy ezzel szép nők, még szebb autók és rettenthetetlen fegyverek járnak.

A rakétát Didije de Zsír (Georgianna Robertson vezette topmodell banda őrzi, akik amúgy Austin Poweresen rajongják körül Himbaldot (Edouard Baer), akinek egyetlen célja, hogy a világ összes hímét impotenssé tegye, és a szexi cicababák közreműködésével népesítse be újra a Földet.


Speier az új Romhányi

Az akció-vígjáték nagyon veszélyes műfaj, legtöbbször döbbenetesen kínos darabok születnek. Szerintem még az állítólag jobban sikerült Csupasz pisztoly is rémes, úgyhogy magam is meglepődtem, amikor ezen a filmen fetrengős röhögőgörcsön kaptam magam.

Speier Dávid nem lefordította a filmet, hanem újraírta. A szereplők zseniális nevein kívül ugyanis olyan mondatok hangzanak el a filmben, hogy "jó ez a kalyiba, ilyen volt egy Jókaiba'", meg "atom van benne törpe dózis, és torpedóz is", és pláne, hogy "azért üldözné a hálám, ha nem lenne többé a hálón".

Gyakorlatilag az egész film kínrímekbe van szedve, persze van, ahol csetlik-botlik kicsit a mondatszerkezet, és van, hogy nem esik le elsőre a poén, de a szöveg egyszerűen fergeteges.

A franciák titkos fegyvere
Eric és Ramzy két komikus, akik két évig léptek fel Párizs különböző színpadain. Az első igazi áttörést egy rádióműsor hozta meg számukra, melyben egyszerre alakították a vendéget és a közönséget. Később a francia "H" sorozatban kaptak főszerepet, melynek köszönhetően Franciaország legmenőbb komikusai közé emelkedtek. A pokoli torony balekjai és a Lucky Luke és a Daltonok után a Kémek krémje Eric és Ramzy harmadik nagyjátékfilmje, bár az eredeti állítólag nem olyan vicces.