A Kőember becsajozik

2005.08.04. 13:27
A Marvel kultikus képregényéből készült film annak látszik, ami. A Fantasztikus négyesben minden szuperhős egyszerű, mint a bot, de legalább elmarad a művészi kikacsintás.

A filmművészet lényege, hogy az alkotók a képek és a történet egységével közvetítsék gondolataikat, nekünk a Fantasztikus négyes című szuperhős-film azonban azért tetszett, mert jókat lehetett rajta röhögni. Ötletes megoldás volt, hogy már az elején tudható volt, hogy ki a rossz, ő ugyanis gonoszan nézett a nagy irodájában, és csak a pénz számított neki.


Klikk a képre!

A jók viszont nem csak hogy belevaló szupelényekké váltak egy tudományos űrexpedíción, valami sugárbalesetben, de időnként viccesek is voltak. "Ez egy megbízhatatlan alak - dohogott a Kőember - Egyszer két fiatal lányt csempészett a repülőszimulátorba, és végül nekimentek a falnak. Érted, egy repülőszimulátorral". Meg ilyenek.

Csokigolyó a szájba

A film erőssége mégis a kendőzetlen bugyutaság volt, ami tudatos koncepcióként adott gerincet a hatalmas happy endbe torkolló történetnek. "Tehát azért ölted meg, hogy egyedül maradj szuperhős?" - vonják kérdőre a főgonoszt, aki komoran bevallja: "Igen, világuralmat akarok." És úgy is tesz.

A Fantasztikus négyes stílusában a Csupasz pisztoly valamelyik, finom, áttételes humorral épített fejezetére emlékeztet. Az asszociációk azonban csak távoliak, mert a darab nem fárasztja a nézőt duplafenekű megoldásokkal. Nem olyan, mint a misztikus verekedős, de látványában ugyanakkor szofisztikált Batman: Kezdődik!, vagy mondjuk a szintén képregény alapú Sin City, amiben dark képek hivatottak kulttá tenni a mészárlós mozit.

Az 1961-ben indított képregényt, ami egyébként megalapozta a Marvel sikerét, olyan egyszerű bájjal gyúrták filmmé, hogy a néző elfelejti, akar-e mást a moziban, mint önfeledten csapkodni partnere vállát, vagy csak úgy tömni a csokigolyókat a szájba.


Galéria

A Fantasztikus négyes sztorija ráadásul nem a verekedések, hanem Kőember lelki drámája körül bonyolódik. Felesége ugyanis elhagyja az óriásivá nőtt lényt, aki végül persze megtalálja partnerét, miközben a szereplők elsütik a nézőben is felvetődő, testi változásokkal kapcsolatos vicceket.

A csókoktól és vidámságtól hangos befejezés szerencsére nyitva hagy egy szálat, így a lefagyasztott vasálarcos visszatérésével újabb felhőtlen lubickolás vár a nézőre, a forgalmazónak pedig csak arra kell figyelnie, hogy ismét a kánikula csúcsára időzítse a premiert. Tök jó.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?