Több mint testőr: barna maci

2004.10.11. 11:11
A Tűzben edzett férfi (Man On Fire) hagyományos akcióthriller melodramatikus érzelmekkel és videoklipes látványvilággal feltupírozva. Denzel Washington egy kislány testőrét játssza, aki mellett előbb barna maciként funkcionál, aztán megtorlóként.
Mexikón gyerekrablási hullám söpör végig, és a vagyonosabb állampolgárok körében egyre nő a pánik. Hat nap leforgása alatt huszonnégy emberrablás történik, és ez sokukat arra késztet, hogy gyermekeik mellé testőröket fogadjanak fel - olvasható és hallható A tűzben edzett férfi című film felütésében.

Klikk a képre!
Denzel Washington alakította amerikai testőrt, Creasyt kevés pénzért felfogadják egy kislány, a kilencéves Pita mellé.

A rendező a főszereplőt egy-két reklámfilmes klisével intézi el: kiejti kezéből a töltényt, vagyis nem lehet más, mint egy lecsúszott veterán tengerészgyalogos felderítő, akinek gondjai vannak a mozgáskordinációjával. Előveszi a zsebéből a laposüveget, vagyis a leépülésének oka csak az ital lehet.

A rendező az egész filmben ezt a szájbarágós stílust alkalmazza: az epizódokban mindent többször kimondat, gyakran él a premierplánnal, sőt kulcsszavakat feliratoz a vásznon.

Az ujjnyiszálós barna maci

Míg az alapsztori és a motívumrendszer hagyományos, a thrillertől szokatlan melodramatikus vonallal és videoklipes képi megoldásokkal a műfaj kereteit tágították. Creasy egész érzelmi hullámvasúton vergődik át, amit a rendező lassított, úsztatott felvételekkel ábrázol.

A testőr a film feléig a kislánnyal kialakított szívmelengető kapcsolatában tobzódik, majd ezt a gyerekrablás szakítja félbe, ami a film második részében arra kényszeríti a főszereplőt, hogy tarantinós vérszomjjal kutassa fel a tetteseket. A testőr előbb Creasy-maci szerepben tetszeleg, aztán ujjakat nyiszál.

Top Gun kézikamerával

Jellemző látványelem az osztott képmező, az áttűnés és a kézikamerázás, akár egy Soderbergh-filmnél. De ez a mozi a hagyományos akcióthrillereket jegyző Tony Scott műve, aki Az utolsó cserkészt, vagy a Kémjátszmát rendezte. Hajdanán, 1985-ben, reklámfilmek és egy vámpírmozi után már felkérték a Man on Fire című regény adaptációjára, de akkor inkább a Top Gunt választotta, amiből megalapozta a sikerét.

A biztos kezű szakember ezúttal megengedhetett magának egy kis lazázást, hiszen a bevételt a forgatókönyv és a színészek amúgy is biztosítják: a kétszeres Oscar-díjas Washington mellett az új, kilencéves sztár Dakota Fanning és a kivételesen jófiú-szerepben tetszelgő Cristopher Walken mind remekül játszott.

A.J. Quinnel regényét pedig Scott Brian Helgelanddel, a Szigorúan bizalmas forgatókönyvírójával íratta át eredetibbre és valósághűbbre, és tette át a helyszínét, nagyon szerencsésen, Olaszországból Mexikóba. A film az első hétvégén 22 751 490 dolláros bevétellel elég jót futott az Egyesült Államokban.