Végre együtt a csalás

2008.12.21. 13:20
Vince Vaughn és Reese Witherspoon olyan együtt, mint amikor egy nagy barna medve ölelget egy pihe-puha kicsi nyuszit. Rajzfilmszerű párosuk vígjátéki alaphangot ad a nem is annyira vidám Négy karácsonyhoz.

A Négy karácsony minden szülő rémálma: december 24-én kiderül, fiúnk/lányunk hazudott, hogy ne kelljen velünk töltenie a karácsonyt. Már három éve azt állítja, hogy oltásokat ad burmai gyerekeknek, rajzolni tanít egy afrikai faluban, használt ruhákat válogat egy szeretetszolgálatban, miközben a csajával/pasijával egy szigeten koktélozik, masszíroztat és napozik. És miért? "Mert a család és a csalás között csak egy betű a különbség". Piha, kemény.

Az elkövetők Brad (Vince Vaughn) és Kate (Reese Witherspoon) elvált szülők gyermekei, és ha tehetnék, azt is letagadnák, hogy anya szülte őket. Büntetésük pedig mi is lehetne más, minthogy egy nap alatt végig kell járniuk mindkettőjük mindkét családját, azaz négy helyszín, négy ház, négy család, és egyik sem százas.

Aztán szépen lassan kiderül, hogy miért is nem akartak önként visszamenni megaláztatásaik helyszínére. Ha egy apa vidáman nézi, hogy két bátyja halálra kínozza a legkisebbet, ha egy anya maga is kiröhögi túlsúlyos gyerekét, akkor nem csoda, ha a karácsonyfáról a pálmafa jut a gyerek eszébe. Minél messzebb, annál jobb, ajesz megy postán, puszi.

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

A Négy karácsony alaphelyzetei kemény szituk, de a filmben a gondolkodás legkisebb jelét sem látjuk. Ha kellően vesszük ezt az akadályt, még röhöghetünk is azon, hogy egy pár három együtt töltött év alatt egyszer sem árulja el a másiknak a születési nevét, a gúnynevét, vagy először szembesül a másik gyerekkori fotóival.

A helyzetkomikumra épített jelenetek Vince Vaughnnak jobban mennek, nem zavartatja magát, ha darócruhában, saruban és Hair-parókában kell eljátszania Mózest egy hitgyüli-féle gyülekezet előtt, miközben azok rockkoncertes hevülettel allelujáznak. Reese Witherspoon viszont még mindig/már megint egy aranyos pihe-puha fehér nyuszi, akiről nehéz rosszat mondani. Bájos még egy lila mintás, lengyel kötött pulóverben is, ami az utolsó otthon hagyott ruhája és egy öblös bébihányás után kell felvennie.

A Négy karácsony némi agymunkával Amerikai szépség vagy Boldogságtól ordítani is lehetett volna, de inkább az, ami, egy karácsonyi butafilm - és így persze többet hoz: eddig 106 millió dollárt. Egynek elmegy, de nekem nem ez A karácsonyi filmem, hanem a Hétköznapi mennyország. 6/10.