Jessica Alba nélkül unalmas a tenger

2008.09.13. 11:26
Az Aréna Pláza tenger alatti, 3d-s természetfilmje tényleg természetfilm volt, de csak kicsit 3d-s. A héten bemutatott film extráit az előtérben kaptuk.

A legújabb IMAX dokumentumfilm címe Galapagos, de a szigetről és a lakóiról alig van benne szó. Mutatóba kapunk néhány óriásteknőst, meg napozó gyíkot, de a játékidő fele arról szól, hogy egy harmincas biológuscsaj, Carole Baldwin inas végtagjaival a szigettől távolabb búvárkodik, aztán meg több ezer méter mélyen kering egy tengeralattjáróval. Ez mind kiváló alapanyag lehetne egy 3d-filmhez, amiben a kamerát szagolgató fókák kilógnak a vászonból, a cápa meg leharapja a mellettünk ülő néző fejét, de sajnos nem ilyen lett.

Sétáló bogrács - klikk a Galapagos-galériához!

A Corvinban múlt héten bemutatott Utazás a Föld középpontja felé című film nézőre nyáladzó dinoszauruszai és piranhái után dögunalmas a Galapagos. A víz alatti jelenetek ugyan gyönyörűek (az IMAX T-Rexet is jegyző Andrew Kitzanuk, és Red Smooth, a Dennis a komisz operatőre kezelte a kamerákat). Nemcsak a minimálisan is dramatizált, fiktív eseményeket várjuk hiába, a természetfilmek között is az unalmasabak egyike lett: a barracudák itt aztán úgysem kapják meg az egyik búvárt, még viccből sem. A Galapagos egyik rendezője, Al Giddings volt a víz alatti felvételek koordinátora James Cameron Mélység titka című filmjében, ahol utólag is kiélhette magát néhány víz alatti űrlénnyel, de ebben a filmben a legnagyobb izgalom az volt, hogy gyíkok mászkálnak a kakaós zabpehely alakú kövek között, és egy sziklaperemről indul a kamera a tenger felé, mintha a néző egy hegyoldalról vízbe ugráló őrült lenne.

A másik rendező, David Clark 96-ban a Discovery-nek már készített egy Galapagos-filmet, és most csak felnagyította az egészet a 3d-élmény helyett egy méteresre. A biológusnő pedig nyershús kinézetű állatokat, meg lábakkal araszoló halakat porszívóz össze a tengeralattjárójával a mélyvízből, amit ahogy hangsúlyozza - eddig még nem nagyon vizsgáltak. A dögök átlátszó tartályokba kerülnek, tisztára, mint a Szellemirtókban, ami vicces. Viszont szívesebben néztem volna, ha mindezt egy Jessica Alba alkatú, bikinis tudós teszi velük, mint a A tenger vadjaiban.

Csisztu Zsuzsa megfogta

Az Aréna Pláza IMAX mozi előterében vártak minket az extrák: felvonultatták a Búvár zsebkönyvek néhány egzotikus állatát. Az óriásteknős előtt Kiszel Tünde pózolt Donatellácskával, de mikor Csisztu Zsuzsa meg mert fogni egy gekkót, a fotósok hozzá pártolak. (A film: 4/10)