Focisták a kispadon

2006.04.02. 14:05
Nagy ívű antitörténelmi film két tizenéves szentpétervári testvérről, akiket nem zavar a köd és az eső, a háború vagy a béke, csak focizhassanak. Új orosz film a régi orosz iskolából.
Nagy ívű antitörténelmi film két tizenéves szentpétervári testvérről, akiket nem zavar a köd és az eső, a háború vagy a béke, csak focizhassanak. Új orosz film a régi orosz iskolából.

Andrej és Nyikolaj két jóképű 16 év körüli fiú két tíz év körüli fiúval, a kancsal Sztusával és a kövér Dagival focicsapatot alkot 1914-ben Szentpéterváron. A Nagypályások kis csapata minden nap összejön és mindenhol ellenfelet keres.

Szürkésbarna múlt


Galéria

Focimániájukat apjuktól örökölték, aki belebolondult abba, hogy nagy összegű fogadást kötött az orosz olimpiai csapatra, ám azok 16:0-ra kikaptak. A család tönkre ment, a papa zavart elméjét orvos bátyja kezeli, a fiúk nagybátyjukhoz és annak feleségéhez költöznek.

Andrej (Yevgeni Pronin) a csinosabb és ezért beképzelt testvér nem nagyon igyekszik hozzájárulni szegényes életükhöz, kószálással és egy ideggyenge színésznőcskével üti el idejét a focimeccsek előtt, míg Kolja (Danil Kozlovsky) megfázás elleni szereket készít a patikában.

Arra pedig nagy szükség van, mert Alexej Guerman filmjében nincs egy perc napsütés sem. Szentpétervár gyönyörű épületeinek csak a sziluettje látszik a ködben, az eső elmossa a színeket, minden szürkésbarnában koszlik.

Öltönyben a pályán

A kis csapat játszik mindenhol, mocsárrá dagadt mezőn, folyóparton, erdőben, utcákon és sikátorokban, öltönyzakójukat a meccs előtt mindig leveszik, de a nagy cselezések hevétől minden alkalommal kismalacként fejezik be a mérkőzést, fülig sárosan.

Kiszemelnek egy földet, ahol stadiont építhetnének, ám a helyi maffiafőnök 140 rubelt kér a területért. Naná, hogy ezentúl pénzben fognak játszani, és szépen meg is kopasztanak mindenkit, diákokat, munkásokat, barátokat és ellenségeket.

De mire a pénz összegyűlik, kitör a háború, a maffiafőnököt és a kis Szutsit megölik, a pénz elveszik, Kolját besorozzák, Adrej pedig korábbi barátnőjével gyerekcsinálással üti el az időt. Az álmok viszont nem vesznek el, négy évvel később egy új, igazi bőrlasztival újra a stadion helyén fociznak.

Férfimozi

A Nagypályások 30 éves rendezője mintaszerűen mutatja meg a történelem kispadján ülők sorsát, akik a rémségek elől az elérhető életörömökbe menekülnek, esetünkben a fociba. A történetben a focin kívül minden csak díszlet, a világháború, a szenvedő család, a könyörtelen körülmények.

A szereplők elragadóak, nemcsak a négy fiú, hanem a kövér nagybácsi (Pavel Romanov) is és a felesége, az úri szalont üzemeltető gyönyörű színésznő (Chulpan Khamatova) és a szóvirágokban gondolkodó író (Yuri Kutsenko). Az operatőr (Oleg Lukichev) briliáns, a múlt köde nála valóság, visszafogott, szép képeiből mintha korabeli filmhíradók tűnnének elő. A fiatal rendező pedig jó tanítványként a régi nagy orosz filmek hangulatát hozza vissza.

Mindezek ellenére a Nagypályások a színészekre rácsodálkozásnál és a belső mosolygásnál nagyobb élményt nem okoz, nőknek legalábbis. De az is lehet, hogy ez a film kifejezetten focimániás férfiaknak készült, akik a film idejének háromnegyedét kitöltő meccseket nagyobb élvezettel tudják nézni.