Norvég Trainspotting halrudacskákkal

2004.10.21. 12:02
Skandináv fiatalnak lenni jó, mert az ultralapos valóságshow-ba forrt nemzet képes megőrizni az emberi értékeket. Terápiás unalom halrudacskákkal: Norvégia válasza a Trainspottingra.
Kristoffer, Geir és Stig három teljesen átlagos norvég fiatal, akik annyiban térnek el társaiktól, hogy teljesen átlagos módon videokamerára rögzített teljesen átlagos életüket felvásárolja a tévékettő. A nyilvánosság kis híján mindegyikük magánéletét hazavágja, végül a barátság és az igazság legyőzi a médiát, és mindenki sokkal jobban lesz, mint a film elején.

A gügyögősen didaktikus példamese nem sokkal feszesebb a norvég Jackassnél, ahol a kötöttpulcsis deszkások vagányan nem mosogatnak el ebéd után. A joviális snittek, a háromjelzős karakterek az 1600-as években is megfeleltek volna az erkölcsi követelményeknek. Az egész langyos, akár a tükörsimára gyalult felsózott terepen élet után kutató magányos szakmunkás dobozgitártűz mellett utómelegített virslivacsorája.

Norvégia biztonságos

Klikk a képre!
A Haverok feltehetően a norvég országimázsközpont megrendelésére készült, amennyiben igyekszik a skandináv életérzést legteljesebben átadni. Ez, a film alapján, a romantikus húrokkal sikátorpocsolyába fojtott szájban alvadó tej erjedésének valósidejű mikrobiológiáját idézi, kitágítva a tér, de főleg az idő fogalmát, amikor nincs pattogatottkukoricászacskó, ami kizökkenthetné a sor közepére szorult nézők bolyhgyűjtését.

A filmből egyébként sajnálatosan kifelejtett fjordok hazájában minden fiatal kedvező hitelekhez juthat, melyek segítségével hosszútávon alapozhatja meg egzisztenciáját. A várható átlagos élettartam 79,25 év, az infláció 2,5 százalék alatti, és az embernek egyszerre két nője/pasija is lehet balesetmentesen.

A norvég nyelv amúgy csukott szemmel közepesen szórakoztató. Képzeljünk el különböző nemzetiségű békákat, amik a bábeli zűrzavar tócsájában gurguláznak. Csattanós gumikesztyűben metsszük ki mindegyik nyelvét és hólyagját, fogócskázzunk egyet, majd amikor elfeledtük az egészet, félbebaszva varrjuk vissza ezeket tetszőleges helyekre. Így nyerhetünk véletlenül norvégot a németül visszafelé beszélő angol békából.

Közhelypurgatórium

Bár a film utólag nyal be a mindenkori ex-bölcsész prototípus fiúknak - akik istentudjahogy, de mindig becsajoztak -, hasonló megtisztulási folyamatot idéz elő, mint egy Chemical Brothers-lézershow. A különbség annyi, hogy az agy cirkuszosan felvartyogó statikus zörejei helyett a kétdimenziós statisztaélet járulékos közhelyeit süti ki.

A döglött életigazságok ugrándozó borjai patkánygombócként hullajtják fertőző képtelenségeiket. Megtudhatjuk például, hogy az internet agórafóbiát okoz, a marketingesek képtelenek az igaz szerelemre, és hogy a barátság fontosabb a személyes előmenetelnél.