Jelenetek két steril hálószobából

2008.09.06. 11:23
Mint egy zűrös nap végén enni végre pár falatot, inni egy pohár bort és felsóhajtani: hazaértem - olyan ez a film. A Jelenetek két házasságból a középkorúak kiüresedett szerelméről beszél úgy, ahogy azt csak Észak-Európában szokás.

A Dogma, amit saját szülőapja gyilkolt meg, rajta hagyta a dán filmművészeten a nyomát, ezért az onnan jövő filmek - tartozzanak bármelyik irányzathoz - bátrak, sokrétűek, érzékenyek, okosak, és emelt pontszámot ér, hogy a színészi munkában is ritkán van kivetni való. Aki a minimalista és a moralizáló irányzatot kedveli, ne tartsa vissza magát a dán Simon Stahótól.

Színház az egész mozi

Jelenetek két házasságból

A fordító nagyon eltalálta a magyar címet, mert igen, ez a film sokban hasonlít Bergman legendás házassági kódexére, amit minden kapcsolatban élőnek kötelezővé kéne tenni, akár három-négy évente is. Az idősebb generáció érzelmi élete azóta sem téma, egyáltalán, mintha tabu lenne arról beszélni, hogy a nagyharang után huszon évvel végül is miazisten tart még össze embereket. A Jelenetek két házasságból olyan, mintha titokban belesnénk egy kiüresedett kapcsolatba.

A forráspontkor kapcsolódunk be: két, húsz éve összejáró baráti pár (Susanna-Lars és Ulf-Ann) egy vacsorán összeszólalkozik azon, hogy felmenthető-e egyikük kollégája, aki elhagyta feleségét és gyerekeit egy jóval fiatalabb nőért. Az évődésnek induló véleménykülönbség a társaság két tagjában rémületet vált ki, mert párjuk szerint a boldogság előrébb való a biztonságnál, a nyugalomnál, és mindenkinél. A két konzervatív fél pedig szorongva egymás kezét fogdossa és reméli, hogy a gyakorlat és az elmélet nem ugyanaz, a párjuknál sem. Aztán a vigasztalásból sírás lesz, meg ölelés, előjáték gyanánt, ahogy az már lenni szokott.

A történet nem rejt meglepetéseket, banálisan és természetesen követi a hétköznapi kapcsolatok térképét. A formanyelv tökéletessége adja meg azt a szemüveget, amivel ezt a mozit nézni kell. Mozit? Ebben nem mindenki fog egyetérteni. Staho filmje sokkal inkább hasonlít színházra, és nemcsak abban, hogy - már nem először - svéd színházi színészeket kért fel a munkára. Volt ott egy operatőr is (Anders Bohman), aki a színházi látcső szerepét töltötte be, méghozzá nagyon személyesen és egyszerűen. A film nagy részére jellemző közeliek megadták azt az intimitást, ami képes mély reakciókat kiváltani.

A világ legboldogabb emberei

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Az érzelmek dosztojevszkiji, bergmani értelmezése egy ideje egy egész nép filmművészetének a sajátja. Ők a világ legboldogabb emberei, ha a boldogság azt jelenti, hogy szembenézünk az élettel, az emberekkel, és csevegés, szépítés, sápítozás és egyéb sallangok nélkül tárgyaljuk azt.

Ahogy Staho például megmutatja - a skandináv tapétákat, a makulátlan és végtelenül üres konyhákat, a letisztult nappalikat, a steril hálószobákat és a bennük élő szereplők arcát, fojtott indulataikat, humorukat és nemes elméjüket, szemtől szemben, az egész gyöngyvásznon csak őket - az az egyszerűség és a különösség szimfóniája. Ezért kelt olyan érzést a filmje, mint egy zűrös nap utáni hazaérkezés. Hogy végre ott vagyok, ahol mindig is akartam lenni, hogy végre úgy beszélünk valamiről, ahogy arról beszélni kell, hogy istenem, a tökéletes lehet egyszerű is.

Az már tényleg csak külön pikáns, hogy a puritán darabok patetikusságát valóban nélkülöző film még igazságot sem tesz a megcsalás-megcsalatás kérdésében. Mindenki egyenlő, a bűnös és a bűn elszenvedője feloldódik egymásban. Ulf bánatos kutyaságának olyan párja Ann (Maria Lundqvist) frigidnek hitt gondoskodása, Susanna (Lena Endre) finom, de kemény úriasszonysága meg Lars (Mikael Persbrandt) kőszobor-sírásának úgy része, ahogy az egyszer egyből kétszer kettő lesz, vagyis 10/10.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?