A hullajó ló-roadmovie

2006.03.30. 15:42
Tommy Lee Jones első rendezése igazi függetlenfilm. Ízlelni való szikársággal mutatja be hogy a redneck texasi cowboyok érzései mélyebbek, mint hinnénk. A Melquiades Estrada három temetésével megnyílt a 13. Titanic Filmfesztivál.
A filmet Guillermo Arriaga írta, aki többek közt a Korcs szerelmek és a 21 gramm című filmeket jegyzi. A történet egyszerű. Adott egy cowboy - ránézésre annyi mélyérzéssel mint egy nyers marhafelsál - akinek mexikóból átszökött de már beilleszkedett barátját lelövi egy recskázás közben megzavart zord határőr. Tommy Lee kideríti az igazságot, horogra kapja a bűnöst és megleckézteti. A helyszín Texas és a mexikói határvidék.

A puszta tétlen

#alt#A történet alapanyagból lehetett volna pörgős, akciódús üldözésmesét csinálni, vagy épp thrilleres borzongatást, de nem. A film tempója igen lassú, hosszú és kimért snitteket látunk, közeliket a szereplőkről, amint épp alig történik velük valami: csak úgy vannak. Tommy Lee Jones inkább egy meditatív, kimérten abszurd drámát kreált, amit a bőven adagolt fekete humor old szórakoztatóvá.

Képzeljük el, ahogy a festői, nagytotálokkal felrajzolt tipikus amerikai cowboytájon egy pokrócba tekert - bár időnként kicsomagolt - hullával baktat végig a főszereplő, miközben a gyilkost túszként cipeli magával. Ez a film fővonala, a groteszk költőiség módszerével ábrázolva, lassú, kimért tempóban. A rendező a főbb szereplők mellett azonban nem kevésbé alaposan vázolja fel a határvidék punnyadt unalmát és az ott lézengő emberek napszikkasztotta életét.

Leharcolt arcok

Nyitógála:
Tegnap hivatalosan is megnyitotta a 13. Titanic Budapest Nemzetközi Filmfesztivált Dr. Schiffer János főpolgármesterhelyettes az Urániában. Üdvözölte a most először díjat adó fesztivál azon törekvését, hogy évről-évre elhozza Budapestre a világ filmtermésének legizgalmasabb alkotásait. A Titanic-védjeggyel kapcsolatban megjegyezte: "Ha már a hajózáshoz ragaszkodunk, inkább Noé bárkája jut eszembe a sokszínű felhozatalról. " Horváth György fesztiváligazgató bemutatta a 8000 euró fődíj mellé járó Hullámtörők-díjat, egy ovális gömböt, amiben némi víz lötyög. A fesztivál hatvanegy filmjéből idén meghívásos alapon kilenc versenyzik, amelyből háromtagú zsűri választja majd ki a legjobb alkotást. A fesztivál nyitó-gáláján vetítették Tommy Lee Jones első rendezését.
Itt mindenki debil és roncsolt életű kis senki, az impotenssé vált, Viagra-ellenes seriftől a vak magányos cowboyig, aki miután megetette hőseinket arra kéri őket, hogy lőjék főbe. Mert a fia már nem jön többé. Groteszk figurák és sekélyes életek - Tommy Lee Jones és a forgatókönyvíró bravúrja éppen abban áll, hogy ebben a sekélységben megcsillantja az érzelmi mélységet. (Tavaly Cannes-ban a legjobb férfialakítás díjával tüntették ki a filmért.)

Mintha Raymond Chandler sajátos erkölcsi kódex szerint élő hőseit látnánk, az elrongyolt életű morál-bajnokokat, akik bár bűnösök és cinikusak, olyan atavisztikus értékekért képesek a végsőkig elmenni olykor, mint az ígéret betartása vagy a barátság.

A Melquiades Estrada három temetése jó film. Ha sikerül ébren maradni a tempón, akkor egy igazi, groteszk szépségű cowboytörténetet látunk, ami néhol bántóan karcos ugyan, de mégis merengésre ihletően szép. Mint a címszereplő mosolya az utolsó temetés előtt. Barázdált arcok és barázdált tájak, groteszk ló-roadmovie és hullafoltos igazságtétel.

Melquiades Estrada három temetését vetítik még április 05-én, szerdán 20:45-kor az Uránia Nemzeti Filmszínházban (VIII., Rákóczi út 21., 486-34-00. Helyár: 830 Ft)