A nagy Ká után elcsábította a kis k

2007.12.17. 07:35
Friss rajzfilmes megjelenéseket most a karácsonyfa alá teszteltünk, amolyan előünnepként. Míg kint zuhog a hó, és bent összeérnek csendben a szívek, leköti-e az extrakiadású dvd a 3 és 5 éves fiúkat?

A dzsungel könyve (The Jungle Book) - 8/10

Elsőként a Dzsungel könyvét néztük meg, a klasszikus Disney-mese 40. születésnapi, ünnepi újrakiadását. A gyerekek már nagyon várták, pláne, hogy már a borítóján is dombornyomatos Sir Kán volt. Ráadásul a két lemezes megjelenés tele van extrákkal, kimaradt részekkel, úgyhogy egyből betettük Maugli eredeti kalandjait. A közel 100 perces nyugi után (a történetet nem részletezném, mindenki ismeri) a fiúk két napig Balu és a majomkirály dalait énekelték, azóta meg kígyósat játszanak. Domonkos Ká, Bálintka meg a kiskígyó. Sziszegnek, csúsznak, és hosszú percekig hipnotizálnak minket, majd tovacsúsznak a fényesre kígyózott parkettán. A film végéről azért beszélgetni is kellett: Maugli megérkezik az emberek falujához, és egy kislánytól elvarázsolva elhagyja az erdőt. Miért néz olyan furcsán? Miért megy olyan viccesen a lány után? (Mindezt azután, hogy tisztáztuk, Mauglinak hosszú a haja, de nem lány.) Eszembe jutott a 60-as években a filmről megjelent kritika gyengébb mondata: "Mauglit a Nagy Ká után elcsábította a kis k", de végül nem ezzel válaszoltam, csak Phoebe dalát idéztem a Jóbarátokból: te is így jársz, te kis buta. (Valami ilyesmi volt a refrén, ha jól emlékszem, mégha a sorozatban a halál miatt is került elő.)

A róka és a kutya (The Fox and the Hound) - 8,5/10

Hogy miért nem vetítették le soha Magyarországon a 26 éves Disney-filmet, ami megdöbbentően hasonlít a szintén 1981-es Vukra? Rejtély. Ez a film igazi karácsonyi ajándék-telitalálat a 3-8 éves korosztálynak, pláne, mert a 3d-s kis Vuk-utód még mindig nem készült el, és pláne, mert Gát Györgyék új vukos előzetesével ellentétben a Disney romantikus, realisztikus elemekkel és hasonló karakterekkel eltalálta a Vuk-élményt. Sőt már csak meleg szoba és bejgli kell a bukolikus hangulathoz. A logikus történet lekötötte a gyerekeket: szerették, értették, izgultak, szurkoltak. Egy vadász és vadászkutya-ütközet után árván maradt rókakölyköt befogad egy öreg néne. Rókafiú (Tod) összebarátkozik a szomszédba érkezett kutyabébivel (Szimat), aminek a szomszéd vadász nem igazán örül. Vadászék télen elmennek, a tavaszi visszatéréskor meg már öntudatos vadászkutya lesz Szimatból, ami miatt csak illluzióvá válik a kutya-róka barátságuk, és megindul a hajsza. Nem spoilerezzük le a filmet, aminek persze gyengéje is van: a humorfaktor (két madár hernyóhajszája maximum), a kissé lapos zene, és nem utolsósorban a bagoly dalai: "Nagy a barátság, játék minden perc, véget nem ér a móka. Bár ne kéne abbahagyni, miért nem hagynak minket játszani?". De legalább nem Verebes István szinkronizálja a Bölcs bagoly Mamát, hanem Molnár Piroska.

Fedőneve: Pipő (Happily N'Ever After) - 7/10

A Shrek-szimpatizánsokat célozza meg a dizájnban is trendi, kifordított mesefilm, inkább 8 év felettieknek. Az óvodás korosztály is élvezheti, de a sokszor öncélú és gyenge poénok miatt ("nincs ki mind a 7 törpéje") sorakoztak a kérdések. Készüljünk fel a legrosszabbakra és vegyünk magunkhoz egy-két üveg behűtött sört, hogy bátorítóan tudjunk mosolyogni a gyerekekre, mikor a narrátor belekezd: "Hogy került hatalomra a gonosz mostoha? Választások voltak? Nem kéne újraszámlálni a szavazatokat?" És akkor még jönnek az atipikus játszótéri poénok: "romantikus vagy román patikus". Szóval inkább történész bébiszittert fogadjunk a gyerekek mellé, aki korrekten elmagyarázza nekik a Trianontól a pregyurcsányi időkig tartó magyar sorsfordulókat. A történet lényege egyébként röviden annyi, hogy meseország a jó és a gonosz egyensúlyára épül. Ám zavar támad az erőben, mikor a varázsló szabadságra megy, és két szolgája bénázása miatt a hatalom a gonosz mostoha kezébe kerül, így szegény Hamupipőke egyre messzebb találja magát a szőke királyfitól. Ráadásul a mesék rosszarcú szörnyei váltak az új elitté, akik a happy endet törlik. A két szolga, Uncsi és Mambó Pipővel és a mosogatófiúval próbálják visszaállítani az eredeti rendet. A film összességében látványos, vicces, sőt izgalmas is, csak néha tömény a gyerekeknek. A szülőkedvenc kérdések pedig nemcsak politikatémában sorjáznak: "Miért pisilnek bele a pohárba?" és "Miért mondják, hogy büdösek vagyunk, mint a tevék?". Miért is? Mert ők Hamupipőkének csak a mostohanővérei.