Volt egyszer egy Travolta

2004.08.06. 15:48
Jonathan Hensleigh minden tudását bele akarta sűríteni a Megtorló című képregény-adaptációba, pedig csak egy jó akciófilmet kellett volna írnia, rendeznie. John Travoltát valószínűleg arra kérte: torolja meg a nézőkön, hogy a Ponyvaregény óta jó karakterszínésznek tartják, a Megtorlót alakító Thomas Jane-nek pedig Dolph Lundgrent kellett utánoznia.
A halálfej-pólós Megtorló 1974-ben tűnt fel egy Megtorló a harminc év alatt semmit sem változott, a lelkében még mindig az a cowboyhősökből formált - Clint Eastwood alakította - Piszkos Harry maradt, akiből az eredeti figurát kreálták.

Klikk a képre!
Jonathan Hensleigh gyakorlott forgatókönyvíróként a képregény történetét ezért adaptálta szigorúan a filmes lexikon western meghatározása alapján: A főhős, Frank Castle az FBI különleges ügynöke egy akcióban véletlenül megöli a helyi keresztapa, Howard Saint (John Travolta) fiát, aki válaszul kiírtja Castle egész családját. A kormányszervek nem tesznek igazságot, így a leszerelt ügynök áll értük bosszút az "erkölcsi törvények nevében", és mivel minden fegyvernemhez ért a pillangókéstől a szecskavágóig, magányos küzdelme sikerrel végződik. De a városból az új Nő nélkül távozik.

A Volt egyszer egy Vadnyugat alapsztoriján kívül még rengeteg jelenetben felfedezhetjük az akciófilmben a spagettiwesternt, de Sergio Leone remek feszültségteremtését nem sikerült átemelni, a jó kezdés után belassul a film.

Idézetek Tarantinótól és a Latin szólások gyűjteményéből

Ahogy Ennio Morricone harmónikára komponált zenéjét Klikk a képre!

A bruce willicesen cinikus főhősnek Hensleigh észt is kreált, így Megtorló olykor olyan komolyan veszi magát, hogy latinul idéz zengzetesen: "Si vis pacem, para bellum!", majd a nézők kedvéért, akik nem olyan műveltek, mint a forgatókönyvíró és a Megtorló, le is fordítja: "Ha békét akarsz, készülj a háborúra!". Környezete pedig a "Ne engedd, hogy a múltad felfaljon!" és "Áldottak vagyunk!" melodrámába illő mondatokkal próbálja visszacsempészni Castle gyilkos lelkébe az érzékenységet.

Az Armageddon és a Die Hard 3. forgatókönyvírójának első rendezése is egyben a film, de a forgatáskor Hensleigh végig a történetet olvashatta fel magának gyönyörködve, mert a színészeivel láthatóan senki sem törődött. Az atomtolvaj-szerepek széles repertoárjával rendelkező John Travolta ezúttal a Kardhalos emlékeit elevenítette fel, pedig úgy tűnt az a 94-es visszatérése utáni mélypontja, a mexikói maffiózó szerepében Weuardo Yanez a Megveszem ezt a nőt mexikói szappanopera sorozatából rögtönzött. A romantikus szerepekben megismert, feketére festett főszereplőnek, Thomas Jane-nek pedig a két hónapos edzés mellett valószínűleg otthon meg kellett néznie a nyolcvankilences változatot, hogy Dolph Lundgrent megfelelően tudja utánozni.

Jane végül színészi képességeiben mégis alulmaradt Lundgrennel szemben, ahogy minden elkeseredett igyekezet ellenére a Megtorló is alulmaradt a