Most akkor temessük Grabowskit?

Macskafogó 2

2007.12.19. 12:18
Míg az újságírók gyér tapsot nyomtak a Macskafogó 2 - A sátán macskája corvinos sajtóvetítése után kedden, addig az esti díszbemutatón tisztességes taps fogadta a filmet. Ezt tükrözik kritikáink is: két kritikus fanyalog és két filmrendező dicsér. Íme:

Nyugdíjas Armageddon - 2/10
Gőzsy Kati

Egy ritka, jó pillanat

Grabowski bevonul a spenótgyárba, és ellenőrzi a kutyarobotgépet. Zseniális, ahogy a német expresszionista filmekre emlékeztető masina tornyosul a kisméretű rajzolt hős fölött. Haldokó egér a vérével kiírja a segélykérést hogy Grabovski, mire katonatársa szól, hogy dupla w-vel, kijavítja, és meghalnak. A két jelenetben benne van minden, ahogy Nepp József és Ternovszky Béla leporolják a magyar animáció groteszk vonalának fénykorát. De ez a kettő szösszenet önmagában kevés ehhez, ráadásul a 40. percben következett az első jó jelenet, és addig „közép dél-afrikai” dzsungelmacskákon unatkoztunk, akik megidéztek egy batmanes Bagirát, hogy visszavágjanak a többi macskát elnyomó egereknek.

Most őszintén, nem voltak nagy elvárásaink, mert tudjuk, hogy az rontja az élvezetet: nem vártuk például, hogy 20 év kihagyás után hirtelen kinyílik a vízfestékesen rajzolt egérvalóság és ránk omlik az X bolygó 3d-ben, sőt, még a ragtapaszos csöcsöket is megbocsátottuk volna utólag, ha a másik szál, ami a régi szereplőket hozza be, jól meg van írva, akár ugyanolyan porosan képviselve is, mint 86-ban. Helyette csak légüres térben, indokolatlan röpjelenetek között durrogtak a nyugdíjassá merevült Nepp-poénok, amiken csak a legelkeseredettebb nézők nevettek. Pedig a patkányok, Mr. Teufelék, az újabb főszereplő Stanley, és a remek szinkronhangok a Bruce Willis-es Dörner Györgytől a partkánydizőzös Béres Ilonáig, Sinkó Lászlótól Darvas Ivánig (akinek ez az utolsó munkája volt), ennél sokkal többet érdemeltek volna. A nézőkről már nem is beszélve.

Playmobilban is legyen Grabowski - 7/10
Török Ferenc (Moszkva tér) és fiai: Gazsi 8,3/10; Palkó 10/10

A sátán macskája a Fehérlófiából

Nekem azért tetszett, mert intellektuális a humor, ezt a gyerekek viszont nem mindig fogták. Főleg az idegen szavas poénokat nem értették benne. Gazsi ki is jelentette, hogy "sok volt a civiliviza". De mikor kijöttünk, azért rögtön megkérdezték, hogy lesz-e Macskafogó 3. Merchandize-ilag is nagyon be vannak oltva, már követelték, hogy Playmobilban is legyen Grabowski. A producereknek ezúton is gratulálok ehhez. Nekem különben egy kis stiláris problémám volt: az első rész nagyon realista, és ehhez képest most meg megjelent egy Jankovics Marcell-es figura, mintha a sátán macskája a Fehérlófiából jött volna elő. Keveredett a spirituális világ a reálissal, és ez rajzban is nehezen sikerült összeegyeztetni. Meg keveslem a zenét, az első részben a patkányok dalát például nagyon bírtam. Összességében a fő aggályunk az, hogy mi a macskáknak drukkoltunk, mert most az egerek az elnyomók. Ami még jó, hogyha húsz év után is, de megértettem, hogy Grabowski Ternovszky alteregója.

Macskakaparás - 3/10
Stöckert Gábor

Stanley, az újságíróegér azért jó

Mégha az 1986-os első rész a magyar filmművészet szent tehene is a közönségnek, és olyan biztos pont volt az életünkben, mint a gravitáció, és mégha most ezért meglincselnek is, és másik országba kell költöznöm, ahogy a feleségem jósolja, akkor is leírom: a Macskafogó 2 gyalázat. Rögtön a film elején kényelmetlenül éreztem magam, amikor a korhatár nélkül jelzés után az egyik főhős durván csonkolt két állatot, de ezt még betudtam a rajzfilmes szadizmus régi hagyományai előtti tisztelgésnek. A sok új karakter között elvesző történet viszont nem tudott megfogni: a néző megismer egy új szereplőt, majd még kettőt, még ötöt, és hiába várja, hogy a régi nagy kedvencek feltűnjenek. Jóval később persze beköszönnek a sztoriba, de alig tesznek hozzá: a patkányok, Teufel, Safranek, Lusta Dick mind háttérfigurák maradnak, kényszeredetten játszva el rajzolt mellékszerepüket, mintha egy vidéki haknikörút sokadik állomásán lennének.

Nem lenne ez akkora baj, ha a forgatókönyv kárpótolna a rengeteg új karakter brillírozásával, vagy legalább egy kis humorral. A nagy elődhöz méltó zseniális dialógusok és szállóigegyanús mondatok helyett viszont csak annak szántakat kapunk: erőltetett popkulturális utalások és idétlen szóviccek támadják orrvérzésig a nézők szinapszisait és zilálják szét a cselekményt. Egyedül a rajzok hozzák az első rész minőségét, a hagyományos animációkkal összesimuló CGI-trükkökben több a humor, mint a szkriptben. Szóval ha eltekintünk attól, hogy A sátán macskája a Macskafogó második része, végül is egy egyszer nézhető, a szörnyű magyar közönségfilmes átlagot éppen megütő alkotást kapunk. Na de ki tud ettől eltekinteni?

Már a Tom és Jerryben is a macskának szurkoltam - 9/10
Gauder Áron (Nyócker)

Sámánmacska

Engem régóta foglalkoztatott, hogy Ternovszky azonos-e Grabowskival, és nem lepett meg, hogy most az új rajzfilmből az derül ki, hogy igen. Az egészben nekem személy szerint csak az fájt, amikor az egyik új figura, Torzonborz a végén minden előzmény nélkül átalakult. Addigra eléggé megkedveltem. Jó, hogy be merték vállalni az új szereplőket. Néhány régi karakter viszont, akit mindenáron bele akartak venni, elveszítette a szerepét, például a trombitás fickó, Lusta Dick, aki a végén megjelenik a denevérekkel. Neki igazából nincsen funkciója, dehát annak is meg kell felelni, aki szeretné viszontlátni a régi figurákat. Ami fontos, hogy az animáció végig nagyon magas színvonalú, és úgy hozza az újítást, hogy hangulatában megőrzi a régit. Mondjuk mikor a két gólem verekszik, ott a sátáni macskát nagyszerűen életre keltették, viszont a macskafogó bádogkutya erőtlen volt Transformersként. Úgyhogy már nem is tudtam, kinek drukkoljak, de lehet, hogy csak azért, mert a Tom és Jerryben is mindig a macskának szurkoltam. Tetszett még, hogy a második részbe is beleraktak rengeteg ahhoz hasonló apró utalást, mint az első nyugati kémsztoris áthallásai, amik ma már korlenyomatnak számítanak. A Macskafogó 2-t mindenkinek ajánlom, aki él és mozog.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?