Pacalharcos a modellek ellen

2005.01.14. 12:32
Zombik és mutánsok a rendőrök ellen, feszesseggű modellek a zombik és a mutánsok ellen. A túlélők maroknyi csapata már az elkerülhetetlen folytatás forgatására tart.
Számítógépes játékok adaptációját általában filmekhez nem értő, a gyártási folyamat ranglétrájának középmagas fokai közé szorult iparosoknak adják. Nincs ez másképp most sem, Alexander Witt 25 év filmezés után sem tud ízlésesen bémúvit rendezni, megérdemli, hogy visszaküldjék a balettbe ugrálni.

Milla Jovovichot karrierje során immár ki tudja hanyadszor élesztik újra, hogy egy zombivírussal fertőzött, karantén alá vett városban megküzdjön egykori túlélőtársával, aki azóta visszafordíthatatlan esztétikai mutációk sorozatát szenvedte el. A point&shoot mészárlás mozgatórugója egy tudós városban rekedt kislánya, a becsületes megtalálót pedig kimenekítik az atomcsapás elől.

Jahogy zombik

Kaptár 2
Klikk a képre!

Danny Boyle 28 nappal későbbje óta új erőre kaptak a neozombis filmek, ám az ott bevezetett "műfaji evolúció", azaz a felturbózott sebességű élőhalottak itt elmaradtak, csakúgy, mint a hiperrealisztikus operatőri munka. Feltehetően a maszkmester költségei csökkentésére szinte minden zombis akció bénán elmosódva jelenik meg, illetve ahol nem, ott látszik, pontosan hány perc munkát fordítottak a statiszták reanimálására.

A "feszültség" forrása az esetek kilencvenöt százalékában a "váratlanul" megjelenő, baráti harcosok felbukkanására szorítkozik, fülsüketítő effektek társaságában. "Izgalomra" legfejlebb az adhat okot, hogy lejárt-e már a parkolóóra, vagy hogy mikor emelik legközelebb a sajtos pufi árát. Néhol érezhető, hogy próbálták levenni a vérgeci Holtak hajnala cinizmusát, de az eredmény csak másodpercekre feledteti a suta ijesztgetés sejtromboló hatását.

A jópofa néger és a feszes seggek

A vér és puszulás elméleti feszkóját oldó comic element esszenciáját hozó viccesnéger szerencsére ugyanolyan súlytalan, mint bármelyik másik karakter. A sportos fekete sajnálatosan visszaszorul a sportos szőke érkezésével, míg fegyveres hímnemű partnereik rendszeres időközönként cserélődnek.

A mozgássérült tudós a város falán túlról a köztéri kamerákra csatlakozva vezeti fel az egyes helyszíneket gyermekded animációk kíséretében. Ennél csak a headszetes "főgonosz" kínosabb, aki könyörtelenségét és cége iránti lojalitását enyhén berezonáló fejmozgással nyomatékosítja.

Gyurmaszörny odabasz

A pocsék zombifilm idővel pocsék mutánsosba csap. Ha a folyamatosan visszatérő, tökugyanolyan flesbekkek miatt még nem szenderedne álomra a közönség, szembesülhet egy újabb költséghatékony borzalommal: az ellenséges mutánssal. Milla Jovovich egykori partnerét ugyanis - a fordulatot elővezető elszabadult szörnyekkel ellentétben - nem számítógéppel animálták, hanem egy gyurmafigurává olvasztott súlyemelő alakítja.

A mikrohullámú sérüléseket szenvedett pacalharcos terminátorosan gépágyúz és aknavetőz, elsősorban a zombik elől menekülő fegyveres humanoidokra. A végkifejletet azonban ő sem kerülheti el, ahol eldurran a jónők túlélnek klisé, a gonosz nagyvállalat képviselőjét pedig megeszik az alkalmazottak.

Az agyatlan effektfilmek kategóriájában a közepesen irritáló kategóriába tartozik, megtekintése csak véletlenül ajánlott még zombifanoknak is.