Egy másik világ kovbojai

2005.08.19. 13:05

Semmi jót nem ígér a cím, csak amerikai képregényekből hegesztett, kisgyereknek való pókemberes bénázást. De ez az ígéret hamis. A Sky kapitány és a Holnap világa csuda izgalmas mese, valamint szapora főhajtás a sci-fi történetének nagyjai előtt. Wells, a King Kong, Fritz Lang Metropolisa, a Csillagok háborúja és szinte minden jelentős alkotás ott van a díszletekben, finom utalásokban, a Sky kapitány lényegében ilyen kacsintásokból áll össze - és ennek ellenére összeáll, pedig szét is eshetne.


Tekintse meg képeinket!

Széteshetne azért is, mert nem mindenkinek sikerül hús-vér színészeket úgy helyezni a teljesen rajzolt világba, hogy az ne úgy nézzen ki, mint Antall József vendégszereplése a Szezám utcában. (Lásd például az Immortelt, amely az eljárás másik úttörője volt, csak ott beletört a bicska az útba.) A Sky kapitány alkotói amúgy rém egyszerűen oldották meg a problémát: összeállítás után kapott az egész film egy alapos filtert, ami kellemesen összemosta a színeket és a kontrasztokat; részben ennek az antikolásnak köszönhetően emlékeztet a végeredmény a fekete-fehér és ódon Metropolisra, annak ellenére, hogy ez színes és új.

Na mostan a történetet inkább hagyjuk, rendesen megírt mesécske egy őrült tudósról - doktor Totenkopf, akit amúgy Lawrence Olivier szelleme játszik! -, az egész világ megmentéséről és egy civakodva újjávarázsolódó kapcsolatról. Nem a sztori lenyűgöző, hanem az alternatív valóság, amelybe beágyazódik: az 1939-es év egy olyan Földön, amelyen - természetesen a németek - már megvalósították a civilizáció ikonikus vívmányát, a harci robotot. Ennek a párhuzamos világnak az apró és nem annyira apró részletei alkotják azt a fikciós tengert, amiben lubickolva Jude Law és Gwyneth Paltrow, mint két játékos delfin, végigjátsszák az amerikai kalandfilmek minden emlékezetes jelenetét. Óriás lépegetők, androidok, repülő robotok és sugárfegyver 1939-be álmodva. A képzelődés iránya megfordul: nem azt találgatja a szerző, hogy milyen lesz egy gép száz év múlva, hanem hogy milyen lett volna a robotrepülő vagy a hadigólem, ha 1939-ben építik meg, villanykörtével, szegecsekkel. Nem új dolgokat igyekszik kitalálni, hanem a jelen és a közeljövő gépeinek dinoszaurusz-változatát, hetven évvel ezelőttről. Nem a jövő helyére képzel valami működőt, hanem egy másféle múlt gondolatával játszik.


Klikk a képre!

Kreatúrák frontján, látványban és kohézióban tehát igen erős a film. A harmóniát egyszerre töri meg és egészíti ki a két főszereplő és Angelina Jolie alfőszereplő, ahogy a modellezett kor azóta is ható emberideáljait alakítják: a kovbojpilótát, a rámenős és szőke újságírónőt és a techno-amazont. (A többiek többnyire elég gyatrák, sajnos.) Ironikus minden mondat, de 1939-ben ezt még emelkedettségnek hívták. Nem ütnek el a kék háttérre festett díszlettől.

A Sky kapitány olyan hatást kelt, mintha annak a párhuzamos univerzumnak a saját scifi-westernje lenne, amelyről szinte automatikusan hámozza le a néző a pont ezért túljátszott momentumokat, és közben csodálkozik, hogy azok nélkül is izgalmas. Nem is kritikát kellene közölni róla, hanem tájleírást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?