A magyar beteg

2008.09.19. 11:11
A Tabló után az ember legszívesebben elköltözne egy olyan országba, ahol tudnak filmet csinálni, és ahol a szociomozik sem erről az unalomig ismert, lekoszlott, alkoholista, cigányozós országról szólnak.

Valami történt Dettre Gáborral a Felhő a Gangesz felett után, olyan filmet csinált, amiről elsőre nem lehet eldönteni, hogy milyen. Vagy nagyon rossz film, vagy nagyon rossz sztori, mindenesetre embert próbáló végigülni mind a 120 percét. Undor és unalom, düh és beletörődés, szégyen és fásultság váltakozik, csak egy érzés állandó: legyen már vége.

A Tabló a Roncsfilm és a Tűzvonalban olyan metszetében van, amit élvezni perverzió, de belepusztulni sem tanácsos. Dettre filmjében az összes magyar művészfilm-betegség benne van: funkciótlan szexjelenetek, '80-as évekbeli videótrükkök, művészieskedő hangeffektek, színházi affektálások, szétfolyó történetvezetés, életszerűtlen dialógok - mindezt a valóság szociomázával nyakon zúdítva.

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Ha filmként néznénk a Tablót, akkor az egy tehetségtelen, fantáziátlan munka, és már legyinthetnénk is. Hogy mégis felejthetetlen indulatokat vált ki, az elbizonytalanít. Lehet, hogy a történet miatt utáljuk a filmet?

Kertész Ákos A gyűlölet ára című regényének adaptációjában egy nyolcadik kerületi kőgazdag, perverz antikost valaki meggyilkol, a felderítéssel egy roma rendőrt (Mucsi Zoltán) bíznak meg, a gyanúsított szintén egy roma (Nyári Oszkár). Az áldozat felesége (Szirtes Ági) egy body building szalont üzemeltető kurva, a rendőrök korruptak és előítéletesek, a hentesüzletben pedig kábítószert osztanak el. Mindenki ápolatlan, iszik, baszik, dohányzik és bazmegel, jónéhánynak meg már az esze is elment ettől az egésztől. Reménytelen, vesztes és kibírhatatlan népség.

Ez a film nem szociokrimi, hanem orvosi szakvélemény Kertésztől és Dettrétől: a nyócker - de a cím alapján megkockáztatom, hogy egész Magyarország - életre alkalmatlan terület, a NATO kiürítési akciócsoportjának azonnali intézkedését kérjük.

Klikk!

A Tablóban az a megrázó, hogy nincs egyetlen pozitív szereplője sem. A szövevényes krimi legtöbb férfi szereplője lecsúszott, kisfaszú proli, a nők pedig szétcsúszott, klimaxos kurvák. Szomorú, hogy ennek az egyébként kiváló színészgárdának egyes tagjai több tucatszor eljátszották már ezt a zsánert, és még szomorúbb, hogy a történet legfiatalabb, legártatlanabb szereplőjére, a 16 éves cigánylányt játszó Fátyol Kamillára is ez az út várhat, ha Dettrével dolgozik tovább.

Elhangzik a filmben egy kikacsintós dialógus: "én már láttam ezt egy filmben, de hogy folytatódott?", "úgy, hogy meg fogunk állapodni". És tényleg, néhány nap elteltével meg lehet állapodni, magunkkal, a filmmel, Dettrével: ezt a történetet nem lehetett volna másképp leforgatni. A magyar szarhoz magyar bili illik, de ki törli ki végre a fenekünket?

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?