Jackie Chan belassult evőpálcikák nélkül

2008.09.27. 14:49
Az ostorhajú bombázó és Jet Li kungfu-balettje miatt érdemes beülni a Tiltott királyságra. Aki Jackie Chan-féle vicces bunyót szeretne, szedje elő a Részeges karatemestert!

A tiltott királyságban a hongkongi akciófilmek két nagyágyúja (Jackie Chan és Jet Li) kiképezi az Amerikából Kínába csöppent, nyeszlett főszereplőt (Michael Angaranót). A két Mátrix-epizódot is végigkungfuzó Collin Chou itt ugyanolyan túlsminkelt transzvesztita, mint a 300-ban Xerxész.

Kiválasztották, de minek?

A rendező, Rob Minkoff átvette más sikerfilmek karaktereit (Kiválasztott, aki az elején még lúzer, a Kill Bill westernzenére Bosszúálló Nő, Tigris és sárkány repkedő szerzetesei) és történetelemeit, a maradék részt meg kitöltötte belassított bunyóval. A történet tele van fölösleges mellékszereplőkkel is. Jet Li egyszerre Majomkirály és imádkozó sáska-szerzetes, Jackie Chan először kínai boltos, aztán alkesz tanítómester. Ők mind azért kerültek be a történetbe, hogy még több leszámolós jelenetet koreografálhassanak meg a kaszkadőrök.

Az operatőr, Peter Pau legalább saját munkáját utánoza: a Tigris és sárkányt, amiért Oscart kapott. A jól összeválogatott szabadtéri jelenetekben CGI-támogatás nélkül is tombol a színorgia. Hőseink sivatagban harcolnak, zöld bambuszerdőben, meg fehér cseresznyefa-ligetben. Ez utóbbi a legviccesebb: ötven kigyúrt fegyveres üvültve rohan Jackie Chanék után a virágszirom-esőben.

Jet Li hozza a tőle megszokott, mátrixosan belassított kungfu-balettet, de csak asszisztál ehhez a régivágású bunyókhoz szokott Jackie Chan, akiből pont az igazi Jackie Chan hiányzott, hogy pálcikával meg partvisnyéllel verekedjen. Most már ugyanazt csinálta, amit Jet Li, meg Keanu Reeves. Mondjuk azt vicces volt látni, hogy majdnem úgy szívatta a tanítványát, ahogy őt csapkodta bottal mestere a 78-as A kobrában.

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Kínai fantasy természetesen nem létezhet porcelánbaba-arcú hősnő nékül (lásd Ziyi Zhang bármelyik filmjét). A főhős szerelme szerepet most Yifei Liura osztották, aki ha kell, könnyes Gryllus Dorka-szemekkel bámul a tűzbe, a következő jelenetben meg lerúgja a fél Jádehadsereg veséjét.

A kedvenc női szereplőm mégis Bingbing Li, aki a hajával fojtogató, gonosz amazont játssza. Hideg és számító, csak azért szolgálja a zsarnok uralkodót, hogy megszerezze tőle az örök élet titkát. Bingbing Li tökéletesen egyesíti magában Jessica Alba szépségét és a Machine Girl fúrómelltartóval mészároló domináját, ráadásul az ő verekedései a leglátványosabbak (igaz, a gyilkos ostorhaj szintén hozott anyag: már ellőtték a Mortal Kombat készítői Sindelnél). A belassított akciójelenetek és a kamutörténet miatt csak 6/10.