Mit csinált Ganxsta tangabugyiban?

2005.03.08. 10:40
A Le a fejjel! minden kockáján átüt, hogy a filmkészítés célja az volt, hogy mások receptjeit felhasználva, kevés befektetéssel gyors bevételt szerezzenek. Az első hétvége nézettségi adatai alapján kijelenthetjük, ez sikerült. A minimális költségvetésű film a Sorstalanságot is leelőzve 18 200 nézővel Budapesten a hétvége második legnézettebb filmje lett. De hát kit ne csábítana a moziba, ha a bajusz nélküli Bajort és a tangabugyis Ganxstát láthatja egy erotikus középkori tévéjátékfilmben?
A kérdés, hogy a nézők megkapják-e azt, amiért jegyet váltanak? Hát, amennyiben már a multiplexekben is tévéélményre vágynak, akkor igen. Az RTL Klub szponzorálásából és ötleteiből építkező tévéjátékfilmben ugyanis tévére szakosodott színészeket láthatunk, hogy újra ellőhessék a tévében megszokott poénjaikat.


Klikk a képre!
A Le a fejjel! főszerepeire egy az egyben átemelték a kereskedelmi csatorna elcsépelt sorozatából, a Pasikból a Gálvölgyi-Hernádi-Bajor hármast. Ez a szereposztás csalogató is lehetne, ha a művészek színészi képességeire a filmben szükség lenne, de nincs. Még újabb arculatot is csak Bajor figurája kapott, de az övé is csak annyiban, hogy leborotválták a bajszát.

A filmben Ganxsta Zolee is szerepel, vagyis hozza megszokott imidzsét, amihez szintén keveset tettek hozzá, pontosabban egy hóhérbárdot és egy fekete tangabugyit. Viszont ezzel a két kellékkel az egész történetet előrevetítettük, ami egyrészt középkori, másrészt erotikus.

Mit csinált felséged a tévében?

A sztori szerint a király (Bajor) egy bérgyilkos (Kamarás Iván) elől menekülve álruhába öltözik és a pohárnok (Gálvölgyi) házában akarja meghúzni magát, ahol aztán mindenki mindenkivel helyzetkomikum-féleségbe kerül. A néző könnyen kiigazodhat a kapcsolatokon és a szereplőkön, egyik sem bonyolult. Például minden foglalkozáshoz csak egy tulajdonság tartozik: a király kikapós, a bérgyilkos homokos, a pohárnok mulya, a hóhér izmos, a feltaláló feltalál, mellékszerepben pedig még feltűnik egy erényöv is, ami következetesen kinyithatatlan.

Az állítólag Monty Python-os poénokat kölcsönző középkori történet összességében egy avittas tévéjátékfilmre hasonlít, aminél még a Mátyás király álruhás kihágásait feldolgozó Mit csinált felséged 3-tól 5-ig? is modernebb felhangokat üt meg, pedig 1964-ben készült.

Talán ott csúszott el legjobban a produkció, amikor Tímár Péter rendező azon gondolkodott, hogyan tupírozhatná ezt modern mozivá, és nem jutott más eszébe, mint hogy videóklipes technikával pörgesse fel a jeleneteket. A film sajnos ettől nem lett sem modern, sem tímáros, mint ahogy a zenés betétek is csak halványan emlékeztetnek a rendező nyolc évvel ezelőtti sikerére, a Csinibabára.

"Szeressük egymást"

Tímár Péter filmográfia:
Vakvagányok (2001) rendező, forgatókönyvíró
Zimmer Feri (1998) rendező, író, forgatókönyvíró, vágó
6:3 avagy, játszd újra Tutti (1998) rendező, forgatókönyvíró, vágó
Csinibaba (1997) rendező, forgatókönyvíró, vágó
Csapd le csacsi! (1990) rendező, forgatókönyvíró, vágó
A legényanya (1989) vágó
Mielőtt befejezi röptét a denevér (1989) rendező, forgatókönyvíró, vágó
Moziklip (1987) rendező, forgatókönyvíró, operatőr, vágó
Egészséges erotika (1985) rendező, forgatókönyvíró, vágó

A forgatás alatt a stábban akkor törhetett meg végleg valami, amikor Ganxsta a záró jelenetben - szellemesnek szánt fordulatként - egy bájital hatására Kozsótól kezdett idézni a szeretetről és mások önzetlen szórakoztatásáról, ami azóta a film promóciós kampányának része lett: az alkotók gyakran hangoztatják, hogy a film készítésében ez vezérelte őket, nem a pénz.

A nézők eközben annyira ki vannak éheztetve egy szórakoztató közönségfilmre, hogy még a Le a fejjel! gagyibb változatára is szívesen jegyet váltanának.

A folytatást még kevesebb összegből is össze lehetne hozni: nem is kéne felkérni színészeket, még akkor sem, ha hónapokig alázták magukat a Pasikban. Konta Barbara vagy Pokrivtsák Mónika is lehetne a pohárnok felesége, Győzike pohárnok, és Bebe a király. Sőt! Akár a Pasik és más fércművek atyjaként ismertté vált Trunkó Bence is írhatná a folytatás, a Megint le a fejjel! forgatókönyvét.

Le a fejjel! - háttér
A Le a fejjel! forgatókönyve három részes tévéjátékfilmsorozatnak indult 2004-ben, de Sándor Pál tavasszal már játékfilmként pályáztatta - tájékoztatta az Indexet Oláh Kata, a film a projektmenedzsere. Sándor Pál tavasszal kérte fel Tímár Pétert is a film rendezésére, addig egy másik rendezőé volt a filmterv. A filmet augusztusban és szeptemberben Fóton forgatták, a Mafilm stúdió több éve létező középkori díszletében. (Októberben ugyanezek között a díszletek között szintén egy hóhérról szóló film készült Henker címmel osztrák-magyar koprodukcióban, aminek társproducere Miskolczi Péter.) A Le a fejjel! költségvetése Oláh tájékoztatása szerint 160 millió forint volt, Prukner Pál, a forgalmazó HungariCom vezetője szerint ennél jóval kevesebb.