Az utálatos bezzeggyerek és a csúnya bácsi

2005.11.23. 11:10
Roman Polanski Twist Olivérje pont olyan, amilyennek lennie kell, kosztümös, nyomasztó, 19. századi mese. Semmi, de semmi új nincs benne, épp ezért érthetetlen, hogy miért kellett megrendeznie ezt a poros sztorit, és miért pont ezzel búcsúzik filmes pályájától.

Az IMDb szerint a film alig több mint százéves történetében legalább huszonhétszer - ebből sorozatként nyolcszor és animációként háromszor - dolgozták fel Charles Dickens kötelező olvasmányát.

Tedd vissza azt a csokit!


Tekintse meg képeinket!

A Twist Olivért és édestestvérét, a Nyomorultakat általában karácsony táján illik elővenni, hogy a rohadt kölykök tudják, hogy a világon nem minden csak móka és kacagás. Vannak, akiknek lopniuk kell a megélhetésért, mégis lehetőségeikhez képest becsületesek és szerethetőek maradnak.

Talán nem véletlen, hogy nemzedékek gyűlölik ezt a klasszikus történetet. Mégsincs a föld kerekén egyetlen olyan anyuka vagy apuka sem, aki ne állna bosszút a saját gyerekén és olvastatná el és/vagy nézetné meg vele ezt a mesét, hogy aztán Olivérre hivatkozva leüvölthesse a fejét a boltban, hogy "Van neked cipőd? Van. Van hol laknod? Van. Van mit enned? Van. Akkor kuss legyen, és tedd vissza azt a csokit!".

Ezért aztán igazából a lelke mélyén senki sem szereti az ilyen ártatlanul bűnhödő, dühítően jó kisfiúkat, mint Olivér.

Szépek és csúnyák

Polanski Twist Olivérje hű a klasszikus regényhez, a díszlet és a jelmezek unalomig ismertek, a színészek ezúttal is egydimenziósak, kivéve a Fagint alakító Ben Kingsley-t.


Klikk a képre!

Olivért ezúttal Barney Clark, egy tipikusan bezzeggyerek-fejű színészke alakítja: angyali arcocska, törékeny test és háromféle arckifejezés. De a többieknél sem kell sokat gondolkodni azon, mi lehet a szerepük.

A jók szépek, mint Olivér megmentője, Nancy (Leanne Rowesem), aki ezúttal sem különbözik a szokásos Nancyktől, buja keblű és csak lelke utolsó előtti bugyráig romlott. A rosszak pedig rondák, mint Fagin, aki ártatlan lurkókat tanít meg lopni és Bill Skyes (Jamie Foreman), aki céljai eléréséért ölni is képes.

Érthetetlen, hogy a 72 éves Polanski miért csinálta meg ezt a filmet, és miért úgy csinálta meg, ahogy azt már mindenki látta. Ha csak azért nem - és legyünk gonoszak, mert ezért a 130 percért megérdemli -, hogy kislányok után most kisfiúk közelében lehessen, törvényesen.