A harcosok a fejzsinórra utaznak

2006.01.06. 16:01
A Zsinóron sajnos csak egy buta dán mese. De van benne munka. És mire elég, ha egy filmben van munka, de semmi más? A klasszikus kegyelemkettesre, sajnos, pedig a Zsinóron sokkal többet ígért.
A rengeteg munka úgy került a filmbe, hogy ez bizony bábfilm, szereplői mesterien faragott marionettbábok, márpedig összerakni egy másfél órás mozit bábokból embert próbáló feladat, és egyben tiszteletre méltó hagyományőrzés, hiszen ma már az ilyen meséket számítógépen gyártják. A nagy ötlet - az egyetlen nagy ötlet -, hogy a zsinórokat nem retusálták ki a kész anyagból, hanem integrálták a történetbe; itt a zsinór a lélek, ezért a harcos hősök se egymást böködik, hanem a fejzsinórra utaznak. Merthogy az élet itt is harc, sőt permanens háború két királyság, illetve egy királyság és egy azonosítatlan szervezeti forma között.

#alt#
Klikk a képre!
És itt kellene áttekinteni a sztorit, vagy legalább utalni rá, de hát sajnos az alkotók összes kreativitása ráment a fafaragásra, és minden energiájukat zsinórcibálásba fektették.

Ami itt a sztorit helyettesíti, az a legbárgyúbb gyerekmesékre emlékeztet. Várja-várja szegény néző a csavart, a filozofikus tartalmat, valamit, ami passzol ehhez az északi, borongós világhoz, fészkelődik kényelmetlenül Budapest legnyomorúságosabb mozijában - a Cirko-Gejzírben, a büdösben, a nyikorgó székeken, igyekezve, hogy ne vegye észre a szomszéd teremből áthallatszó filmet - és a fordulat mégse következik be.

Megy a királyfi, elárulják, visszaárulják, beleszeret, hazatér, legyőzi. Egy óra után világossá válik, hogy ez a film pont ennyi, egy szimpla Grimm-mese, semmi több. Szerencse, hogy onnantól már csak harminc percet kell kivárni. Akármilyen szépek a bábok, akármilyen ügyesek is a bábmesterek, ez legfeljebb egy tízperces klipet tesz érdekessé, nem egy másfél órás filmet. Se humor, se ötlet, csak precíz bábjáték a bábgyár tesztpályáján.

Külön pech, hogy a Team America nem volt olyan rég, hogy össze ne mérjük vele ezt a bugyutaságot.

Üresen, elégedetlenül, átverve jön ki tehát az ember a Zsinóron után, és azon morfondírozik, hogy ki lehet ennek az igazi címzettje. Esti mesének hosszú és sötét, felnőtteknek buta és lapos. Akkor ez nyilván tinifilm. Mindenki másnak szigorúan ellenjavallt.