Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Harmadik évezred

2001.01.02. 12:10
Az apokaliptikus ezredvégi félelmek ugyanúgy nem váltak valóra, mint ahogy (egyelőre) a techno-transzcendentalisták látomásai sem. Építjük az információs társadalmat, homo cyber köztünk van, a metaforáktól lecsupaszított, tényleges cyborgok viszont még mindig nem. Csak idő kérdése... Egy biztos: ha kései utódaink, esetleg - az események szerencsés alakulásának köszönhetően - mi magunk, újabb ezerévnyi messzeségből visszatekintünk majd, összehasonlíthatatlanul nagyobb lesz a szakadék, mint a jelen és a II. Szilveszter pápa nevével fémjelzett millennium között.

Persze, hogy mi lesz ezer év múlva, arról csak jósolhatunk, ilyen messzeségbe nem nyúlnak prognózisaink. Égetőbb, aktuálisabb: vajon mit hoz a XXI. század, és mit nem hoz?

Ember és technológia szimbiózisa bizonyosságnak tűnik, persze, nem mindegy, melyik technológia... Merre fejlődik az internet? Mert hiába szónokolunk ilyen-olyan sávszélességekről, és a többi, és a többi, a Net jelenállapotában ugyancsak a kezdet és nem a cél: eszköz csupán. Mesterséges és természetes valóságok nem mosódtak egymásba, a határokat - bár mindent megteszünk azért, hogy eltöröljük - ugyancsak érzékeljük. Határokat és korlátokat: bármennyire is szépen cseng az Internet2 vagy a tele-alámerülés, egyelőre csak közelítjük, előbbit konkrétan, utóbbit távolról, viszont, sajna, még egyiket se élvezzük. Sokkal inkább azon bosszankodunk, milyen lassan jön le ez és az a film, mennyire szegényes a háló látványvilága, meg effélék. (Most a mezei felhasználóról és nem a kiválasztott kevesekről beszélek.)

Ha már internet és XXI. század, akkor a politika is képbe jön: felerősödő és nem ellenőrzött civil szféra, eljelentéktelenedő pártok, középen egymásba integrálódó jobb és baloldal, múzeumi relikviává degradálódó nemzeti eszme, még több globalizáció: remélhetőleg az elnyomó állam helyét nem nemzetek feletti, szintén elnyomó struktúrák, hanem szabad szerveződések váltják fel. Egyetemesség és sokszínűség, a társadalom alapja az egyén, és nem a család, a közösségek nem államhatárok (remélhetőleg úgysem lesznek sokáig) és nyelvek mentén, hanem virtuálisan és szabadon - mellérendelő struktúrákban - szerveződnek. Halott a történelem, béke poraira... (Valahogy úgy, ahogy FM-2030 felvázolta.)

Túlélési stratégiák, avagy hosszú élet? Ismerjük őket: jégbe hűtés / üvegesítés, nanotechnológia, uploading. Szintén FM mondta, hogy az előttünk álló legégetőbb és leginkább megoldást igénylő probléma a halál. A tökéletesen emulált merevlemezre töltött test és szellem, a kapcsolódó, átjárható környezet, a Mesterséges Valóság, távolinak tűnik, célszerűbb tehát - a megvalósítható, de bizonytalan végkimenetelű hűtési módozatok helyett - a nano tudományok fejlesztésére, illetve a kapcsolódó biotechnológiára, klónozásra, génsebészetre, genetikai tervezésre koncentrálnunk. Gyors, a leggyorsabb áttörés alighanem e területeken várható. És akkor végre a megszentségtelenített, meggyalázott Természettel is békét köthetünk: luddita technológiaellenesség helyett a technológiai kutatások begyorsítása, molekuláris gyárak az ipar után, nincs légszennyezés, olcsó a termelés, na persze csak akkor, ha képesek leszünk átállni rá. Merthogy ez az átállás alapjaiban változtatja meg az életet, a társadalmakat. Az atommanipuláció, a nano posztmodern utáni alkímia, megtisztulási folyamat, egyfajta spirituális apoteózis egy minden spiritualitást mellőző vagy teljesen félreértelmezett, lebutított lélek-(tév)képekkel vagdalózó valóságban. Transzhumanizmus és buddhizmus szintézise, a csúcstudomány jegyében.

A lélek az agyban lejátszódó, rendkívül bonyolult biokémiai és egyéb folyamatok összessége. A mechanikus valóság része, ám több is annál: a komplex és dinamikus rendszerekre jellemző emergencia szüleménye. A tudatosság az evolúció eredménye. Az első homo sapiens sapienset - hiába burjánzanak a kreacionista elméletek - nem teremtették, nincs teremtője...

Gépi evolúció: az ember a Teremtő szerepében. Évmilliós folyamatok néhány évtizedbe kódolva. A Különösség prognosztizálható, az Új Intelligencia kollektív, szétosztott tudatforma. A különböző léttípusok egymás mellett, egymást kiegészítve, s nem egymás ellenében tevékenykednek.

Hogy lépést tartsunk a mesterségesintelligencia-kutatás és a robotika által csak messziről közelített, eljövendő gépi intelligenciával, a legszélesebb skálájú tudatmódosítások alkalmazhatók - és most még véletlenül se pszichedéliákra és egyéb tiltott drogokra gondolok...

A cyborg: a mechanikus trendet a biogenetikus váltja. Utána pedig, ha akarjuk, márpedig permanens tudásszomjunk erre predesztinál, irány a világűr...

A számomra optimális forgatókönyv szerint. Csakhogy emberek, tehát gyarlók vagyunk, önös és rövidre látó céljaink távolba nyúló fényes perspektívákat hiúsíthatnak meg.

Közhely, de még mindig igaz: jövőnkről magunk döntünk.