Private

2003.06.14. 14:25
A Private napjaink leghatalmasabb pornóbirodalma: tv-csatornától a DVD-kig, filmektől a Nasdaq-jegyzésig terjednek határai. A hatvanas években szerény magazinként indult Private multinacionális businessé, a kortárs szexmozi jelképévé fejlődött.
Csaknem négy évtizede, hogy idősebb Berthe Milton lerakta az alapokat. A svéd úriember eleinte más terepen kamatoztatta kivételes képességeit: olyan sikerrel árulta a Volkswageneket, hogy a Milton-módszert ma is tanítják kereskedő-aspiránsoknak. A megtakarított pénzből előbb erotikus literatúrára szakosodott könyvesboltot nyitott, majd 1966-ban saját magazin kiadásába vágott. Fekete-fehér helyett színesben, kiváló layouttal.

Az egyetlen humánus tevékenység

Problémát jelentett a pucér modellek megtalálása: eleinte, nagy nehezen, csak szólóban mutatkoztak, aztán párban, utóbbit első ízben a nyolcadik szám lapjain... Három, az erőszak különböző megnyilvánulásait ábrázoló kép mellé került egy a nemi aktusról is, szánt szándékkal úgy és oda. "Miért fogadjuk el, tartjuk teljesen normálisnak, reklámozzuk médiatermékeinkben az esztelen agresszivitást, míg az egyetlen humánus tevékenységet bemutató képre cenzúra vár?" - tette fel a kérdést Milton. Nem csalódott, a szériát több lap leközölte. Mindig ugyanazt a darabot hagyták ki...

Viszont egyre jobban ment a bolt, olyannyira, hogy az állóképek mellett mozgóképek is kikerültek műhelyéből. Egy másik, speciálisabb magazin is, a szaliromániával foglalkozó, azaz a vizelést és a székelést szexuális történésként megjelenítő Pirate.

A legelvarázsoltabb jelenetekkel, a világ valamennyi szegletéből jelentkező önkéntesekkel. Kolumbiából például azzal találta meg Miltont egy jeles férfiú, hogy ugyan találjon már lányt neki, aki kamera előtt ürít a szájába, ő meg elfalatozza... Megtalálta, és másokat is. Teljesen ledöbbent, mennyire határtalan a homo sapiens nemi fantáziája. Be is szüntette az újságot; egyszerűen megelégelte.

Mozgóképnagyüzem

A nyolcvanas évek végén hozzávetőleg százezret (negyvenet Németországban) adtak el egy-egy Private-ból. 1990-ben, Berthe Milton Junior vette át a cég irányítását. Új ötletekkel: videómagazin, egzotikus helyszíneken (Costa Rica, Thaiföld, Ausztrália, stb.) forgatott filmek. Eleinte azzal a koncepcióval, hogy opusonként friss tehetségek tűnjenek fel, sztárok mellőzve, egy-egy hölgy pedig maximum háromban szerepelhetett. Azóta váltottak; mindenki megelégedésére csillagocskák, és ékkőként fénylő csillagok végeláthatatlan sora képezi a kortárs Private-háremet.

Nincs mellébeszélés: kőkemény, nyers, vulgáris, egyből a dolgok közepébe vágó nemiség kerül terítékre, ahogy kell a legszélesebb néprétegeknek. Természetes szépségekkel, nem, vagy csak éppen szilikonozott kebelcsodákkal sokkolva - különösen a kilencvenes évek eleji és közepi - amerikai közönséget.

Az akkori termésben alig akadt anális aktust nélkülöző jelenet, ahogy a filmenkénti több gangbang, kettős penetráció, húszból minimum tizenöt az arcon végződő lövés se maradhatott ki. Közben arra is futotta, hogy például az Anal Manorban De Sade márki nyomdokaiban járjanak: álarcos szerzetesek okítják a Justine névre hallgató cicababákat... Műfalloszokkal, szimultán céllövöldézve, négyen egyre, ha úgy hozza a szükség. De készült szexet és háborút feldolgozó darab is, nevezetesen a Fülöp-szigeteken forgatott Apocalypse 2, a később világhírre szert tett svéd Nick Cramer rendezésében.

A francia direktortitán, Michel Ricaud szintén forgatott Private-színekben. Természetesen egyéb jeles és még jelesebb alkotók sem maradtak ki. (Elegendő a magyar pornó királyára, Kovira utalnunk. De róla majd máskor, bővebben szóljon az ének!)

Ahogy Közép- és Kelet-Európa leányai se kerülhették el a svéd óriás árgus tekintetét. Budapest, Prága, Románia, Oroszország - Dél-Afrika sivatagaiban, Indonézia dzsungeljeiben... Esetleg amatőrdarabokban, mielőtt profivá, sztárrá lettek. A Private mint védjegy - megoszlanak a vélemények. Egyesek sematikusnak, mások prolicsemegének, megint mások míves erotikus szórakoztatásnak tartják a termékeket. Az viszont tagadhatatlan tény, hogy a jelenkori XXX egyik meghatározó pillére.

Minimális elvárás egy cégtől, ahol olyan nevek ténykednek, mint Bettina, Dora Venter, Gina Lynn, Jill Kelly, Jodie Moore, Julia Taylor, Kobe Thai, (az análspecialista) Laura Angel, Lynn Stone, (nemzeti büszkeségünk) Michelle Wild, Miko Lee, Nikki Blond, Rita Faltoyano, Sylvia Saint, Sophie Evans, Wanda Curtis!