Byron, a pornó Ikonja

2003.03.18. 17:37
A Byronokból nemcsak a költészetnek (Lord B.), vagy az ős-informatikának (Ada B.), de a pornóhistóriának is jutott egy gigász: a karrierjét 1982-ben kezdő, a "deszkáktól" 2002 nyarán búcsúzó, manapság csak a rendezésre összpontosító, nemes egyszerűséggel Ikonnak becézett Tom Byron.
Elképesztő pályát futott be az amerikai titán - két évtized alatt mintegy kétezer, átlagot számítva évi száz darabban jeleskedett. Természetesen őt is a legnagyobbak - John Holmes, Ron Jeremy, Peter North, vagy éppen Rocco - között tartják nyilván. Számos pályatársához hasonlóan, színjátszás mellett a rendezésbe szintén belekóstolt, immáron hosszú esztendők óta forgat kamera előtt és mögött, majd inkább mögött és előtt, és végül, lassan egy éve, csak mögött. Szinte egész eddig életét az XXX-világban élte le, ott nőtt fel, ott nevelkedett, s immáron ott nevel.

Az Elegant Angel Video színeiben jegyezte az etalonnak számító szójáték-című Cumback Pussyt. Aztán üzlettársával, Rob Black-kel 1997-ben alapították a mai pornóüzlet egyik legsikeresebb vállalkozását, a felettébb beszédes nevű Extreme Associates-t, és a nevezetes dátum óta a cég égisze alatt jegyzi több ízben díjnyertes alkotásait, mint a gonzo-videóknak új mércét felállító Whack Attack-et, Lord of Assest, vagy a Planet of the Gapest. Színészként pedig a Coffee and Cream-ben (Ona Zee, Sharon Kane mellett), a Club Head-ben (a korai kilencvenes évek olyan hölgycsillagai, mint Ashlyn Gere, Heather Lee, Nina Alexander, illetve hímoldalról Peter North és Randy West társaságában), a Cheek to Cheek II-ban (a rendező-főszereplő Tiffany Mynx, továbbá Chandler, Coral Sands, Phylisha Anne oldalán) és a Carnal Invasion-ben (Houstonnal, a szónokian szép nevű Mia Cicceroval, meg T. T. Boy-jal) nyújtott alakítását értékelik a legtöbbre a szakavatottak.

De egy másik darabban bemutatott produkcióra, nevezetesen Alexis Payne méretes dildójának Tom hátsójában történő landolására és elidőzésére ugyancsak sokan emlékeznek kéjesen.

Élő történelem

Tom Byron élő pornótörténelem, amit nagyon-nagyon kevés kollégája mondhat el magáról. A moziról videóra történő átállás éveiben kezdte, még látott, tapasztalt valamit az aranykorból, ahogy a CD-ROM-os, világhálós, DVD-s, multimédiás időkbe szintén belekóstolt.

Dolgozott John Holmes oldalán, igaz, azért nem harminchat centiméterrel, bár eredményességben, na és mennyiségben alighanem túlszárnyalta jeles elődjét. Szintén abban az érában mélyült el Marilyn Chambers-ben, később pedig Traci Lordst tanulmányozta többek között, részletekbe menő (de soha el nem, csak belevesző) aprólékossággal.

1984-ben Ginger Lynn társaságában az AVN éves szavazásán a legjobb páros szex-jelenet díjat nyerte el, akkorát alakítottak, élveztek. Aztán Jenna Jameson, Asia Carrera, stb., stb., stb. partnereként szintén többször jeleskedett. Igaz, ugyanez majdnem az összes nagyra értékelt pornódíváról elmondható, mert olyan kevesen hagyták ki az Ikont.

Az Ikont, aki kezdőkből varázsolt hírességeket - például Jewel DeNyle-t, Nikita Denise-t és a tökéletes Bella Donnát indította el az úton. Nem remélt magasságokba szárnyaltak, az Ikonnak hála. Az Ikonnak, aki több metamorfózison ment keresztül.

A kezdetek: szerény, alázatos, vékonydongájú, hórihorgas fiúcskaként nyitott. Nem tartották se jóképűnek, se szexinek, csak intim testrészének hosszúságát értékelték. Kőkeményen dolgozott viszont.

A kései nyolcvanas években jelentős külső változáson esett át. Rock-sztár fazont vett fel, hosszú, kissé zsíros, de legalábbis mindig annak tűnő hajjal, tetkókkal - ráadásul (nem túl nagy sikerrel) valóban belekóstolt a popzene világába. Képernyőn pedig a szűzies ifjoncból szexőrültté transzformálódott. Még AVN legjobb színészi díjat is bekasszírozott 1991-ben.

A kilencvenes évek közepén, lecsapatva tincseit, kecskeszakállat növesztve, meglehetősen alternatívban nyomta. Máskor meg holt elegánsan, öltöny-nyakkendőben, joviális úriemberként. Egyre vadabb, kíméletlenebb szexcsatákat vívva, s nyerve, ahogy kell, ahogy megszoktuk tőle. Ő is a csúcson búcsúzott.