Szilárda
-4 °C
3 °C

Tudat-feltöltés III.

2000.09.05. 15:04
Hans Moravec feltöltés-elméletét (uploading) a kilencvenes évek során többen (például Joseph Strout) finomították. Az ismert svéd transzhumanista, Anders Sandberg pedig egészen eredeti (és az alapkoncepciótól távoli) javaslattal rukkolt elő: nemcsak az agy, hanem a teljes test merevlemezre (lesz) menthető!

Mit kell tudnunk a Sandberg szerint hálózat helyett sokkal inkább egyfajta 3D-s puzzle-hoz hasonló agyról? Szinte mindent: a neurális kapcsolódásokat, a sejtek, a szinapszisok, és (ha lehet) a környezet paramétereit. Ezeket voltaképpen nem is szimulálnunk, hanem emulálnunk kellene, hiszen az upload sokkal több, mint egy szimpla imitáció: egy az egybeni megfelelés.

A test az agy után következik. A hibátlan feltöltéshez a páciens fizikumának és környezetének minél meggyőzőbb modellálása igényeltetik. Ugyanakkor a testet nem fontos olyan aprólékosan feltérképezni, mint az agyat - elsősorban az idegközpontokra és a meghatározó részekre kell koncentrálni.

Tételezzük fel, hogy a technikai feltételek adottak. Vajon ki akar az első upload lenni? És ha a folyamat sikeresen végbement, mi lesz vajon utána? Merthogy a feltöltés minden, csak nem spirituális apoteózis. "Tiszta információ"? Moravec szerint valami efféléről lenne szó... Aligha, sokkal inkább fájdalmas adaptációról. Új valóság, új környezet, (majdnem) minden megváltozott... S hogy ezeket valaki is megszokja, ahhoz lassú és fájdalmas adaptációra, hosszú terápiára lesz szüksége - vélekedik Sandberg. És egy, nem elhanyagolható filozófiai-pszichológiai kérdés szintén felmerül: az upload személynek tekintendő, avagy sem?

"Még, ha el is fogadjuk, hogy az upload élő, mindig lehet érvelni azzal, hogy nem valódi személy, mert emberek teremtették, vagy, mert nem biológiai szövetekből áll össze" - írja Strout. "Mivel a személyeket speciális jogok illetik meg, ez egy rendkívül fontos kérdés... Az általánosan elfogadott vélemény szerint az upload ugyanannyira ember, azaz személy, mint a biológiai emberek. Legtöbbünk számára ez annyira egyértelmű, hogy viszonylag keveset vitázunk róla. A kérdés azonban, ha a filozófia oldaláról közelítjük meg, több figyelmet érdemel."

Technikai feltételek

Hogy a feltöltés sikerüljön, hogy az upload számára megfelelő környezetet biztosítsunk, ahhoz például tíz a hatodikon pixeles, másodpercenként legalább tízszer, de még jobb, ha harmincszor update-elhető vizuális rezolúciójú, multimodális, nanomásodperc pontosságú VR / AR szükséges. Alighanem a nanotechnológia, vagy az abból kifejlődő piko- illetve femtotechnológia leendő vívmányai úgyszintén.

Pikótechnológia, femtotechnológia
A pikótechnológia a méter egytrilliomod részén (pikóméter), tehát a szubatomikus szinten működőképes technológiák, a femtotechnológia a pikóméter ezredrészén, azaz a kvarkok szintjén (femtométer) működőképes technológiák gyűjtőkategóriája.
Jelenleg - elektron-mikroszkópos tomográfiával - hozzávetőleg két mikrométer vastag szövetrész szkennelhető.
Viszont a - neurális rendszereket (a neuronok ki- és bemenetét is) szimuláló - számítógépes neuro-tudományok dinamikusan fejlődnek. A szimulálandó szisztémák egyre komplexebbek: a jelenlegi legteljesebb szimuláció ötvenezer-százezer neuronra terjed ki.
Természetesen hardware-problémák szintén felvetődnek. Abban ugyanis az összes transzhumanista egyetért, hogy a jelenlegi számítógépek még csak nem is hasonlítanak azokra a majdani masinákra, melyek "otthont adnak" az upload számára. Akkora sebességre és akkora tárhelyre lesz szükség, melyektől egyelőre távol állunk.

Egyéb feltöltési módszerek
A mikrotomikus eljárás lényege: miután a páciens agyát (például) parafinnal "megszilárdították", vagy folyékony nitrogén-hőmérsékletre hűtötték, apró szeletekre vágják. A számítógép minden szeletet leszkennel, majd, az adatokat felhasználva, egy agy-szimuláló hardwareen rekonstruálja az eredeti agyműködést.
A nano-helyettesítés arra vonatkozik, hogy a páciens agyába - a neuronokba, illetve a neuronok mellé - billiónyi nanogépecskét fecskendeznek, melyek addig "tanulmányozzák" az adott neuron ki- és bemenő aktivitását, míg teljesen ki nem ismerik. Ezt követően "megölik" a neuronokat, és a helyükbe lépnek.
Négy computer-típus jöhet szóba: a protein-alapú, a nano-, az optikus, a kvantum-computer. Mindegyik lényegesen kisebb és gyorsabb, mint a ma használatban lévő elektronikus szerkezetek. Az optikus számítógép nagy erénye, hogy a különböző jelek interferencia nélkül továbbíthatók. A nano "változaté", hogy molekuláris szinten működik. A kvantum-computeré pedig az, hogy a részecskék egyszerre több állapotban - kvantum-bitekként (qu-bitekként), azaz egyszerre nullákként és egyekként - működőképesek.
A szükséges processzió-erőről megoszlanak a vélemények: Moravec szerint ennek legalább tíz a nyolcadikon MIPS-nek (másodpercenkénti millió utasításnak), mások szerint inkább tíz a tizenegyediken MIPS-nek kell lennie.

Prognózisok

Mivel a mikroszkopikus fonalférgek (Ceanorhabditis Elegans) mintegy háromszáz neuront tartalmazó "agyát" sikeresen feltérképezték, valószínűleg e pirinyó állatocskák közül kerül majd ki, úgy tíz-húsz év múlva az első upload. Ezután felgyorsulnak az események, s az első sikeres egérkísérlet 2050 körül várható. S ha az egérrel ment, miért ne mehetne fejlettebb organizmusokkal, például az emberrel is? Menni is fog - viszont az odavezető kutatások, kísérletek alighanem újabb ötven évet vesznek majd igénybe. Tehát az első homo sapiens uploading legkorábban 2100 körül esedékes. Legalábbis a mai számítások szerint. Viszont addigra Moore törvényét rég elfelejtettük már, s a tudományos és a technológiai kutatások preferált irányvonala is megváltozhat. És akkor még nem is beszéltünk a törvényszerű véletlenekről...

Egy viszont biztos: a XXI. század és az élettartam (drasztikus) meghosszabbítása elképzelhetetlen nanotechnológia nélkül.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!