Gyorsítópályára kellett állni – Keve Márton séf kalandjai önmaga megtalálásában

2021.04.09. 18:58

Mi egy tipikus szakács-tanulópálya? Hol sajátít el szakmai ismereteket? Mikor figyelnek rá föl először? És mikor jön rá, hogy megtalálhatja a saját hangját a konyhában?

Egy dunaújvárosi mérnök-informatikus hallgató rájön, hogy utálja, amit csinál. Veszi a cókmókját, és elindul a rögös úton. Pierre vendége Keve Márton séf.

Keve Márton gyorsítópályán

Pierre kóstolgat! Gasztro podcast az indexen 4. epizód
00:00:00 / 00:00:00

Nem szeretem magamra a séf megnevezést. Én még abban nőttem fel, hogy a séf a Michelin-csillagos, francia süveges, 20-30 éves pályafutás után lévő, nagyon komoly tanítómester. Én egy jó kézműves emberként tekintek magamra: egy szakácsként – kezd bele Márton.

Pierre kérdésére felelevenítik, mit tanul egy szakács OKJ-képzésben. Hogyan kezd el mellette párhuzamosan saját könyvekből valós tudást felhalmozni.

Volt például gépírásórám, ami rendkívül fontos tudás egy szakácsnak, hogy le tudja nyomni vakon a billentyűket.

Beszélgetnek az útról:

  • OKJ-képzés Dunaújvárosban
  • Cardiff és a napi 300 adag Szent Jakab-kagyló
  • Londonban commis pozíció Michelin-csillagos étteremben
  • 3 év betanulóperiódus angolból
  • más nemzeti konyha Dél-Spanyolországban
  • Londonban sous-chef pozíció bisztróétteremben
  • hol tanult meg konyhát menedzselni, gazdálkodni
  • mikor keresett először jó pénzt

Ez egy aszkétaélet. Akiknek nincs egy belső mozgatórugójuk, azok kihullanak, erodálódnak.

11 év után tért haza Márton Budapestre, és nyitott egy tajvani bisztrót. Szereti ezt a konyhát, otthon is ezt eszi, mert a legmélyebbről fakad az ez irányú érdeklődése.

Kattintson fent, és hallgassa meg az adást!

Pierre kóstolgat! gasztropodcast az Indexen, hetente új adással.

A műsorvezető gasztroesztéta. Az adásban elhangzottak nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját. Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő beszélgetést. Várjuk az ön véleményét is.