Saly Noémi: A magyar konyha nem fogja leigázni a világot

2021.04.22. 15:59

Vajon miért dönt úgy egy franciairodalom-történész, hogy beleássa magát a budapesti kávéházak történetébe? A tabáni születésű Saly Noémi élete azonban annyira szerteágazó, hogy az lenne a csoda, ha a figyelme nem fordult volna gasztronómia felé. És, persze, az érdeklődést eleve hozta otthonról, de témaválasztására az is magyarázat, hogy a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumból vonult nyugdíjba.

Most a világ legboldogabb és legszabadabb „nyuggerének” tartja magát.

Visszatekintve kutatói éveire, egy igen gazdag magyar gasztronómiatörténet tárházáról mesél, amely tele van mesékkel, grófi ebédektől kezdve vadásztársasági lakomákig, nem beszélve a tárgyi gyűjtemények gazdagságától.

És azt is mondja, hogy ha nagyon igazi magyar konyhát szeretnénk látni, el kell menni valami olyan alföldi faluba, ami fölött a madár se repül át, és ott kell a nagymamákat faggatni. 

A Pierre kóstolgat podcastban Saly Noémi arról is szót ejt, hogy

  • miért ilyen a tabáni kisvendéglők sorsa,
  • hogy az őrölt pirospaprika jót tett-e a magyar konyhának,
  • reflektál a mostani járványhelyzetre, hiszen ez a történelemben nem példa nélküli,
  • mikor írták az első rendes magyar szakácskönyvet,
  • s megtudhatjuk, hogy voltak idők, amikor Ignotus hirdetett egy receptversenyt,
  • és hogy a magyar konyha valójában fúziós, de ez adja a szépségét.

Katt fent a playerre, és hallgassa meg az adást!

A korábbi adásokból megtudhatja, miért nudli-hívő a Világevő, elégséges-s az állami szerepvállalás a pandémia gazdasági kezelésében, hogyan állja meg helyét Tóth Vera egy vidéki vendéglőben. Desszertként pedig megnézheti, hogyan kóstolgatja Lakatos Márk Pierret.

Pierre kóstolgat! gasztropodcast az Indexen, hetente új adással.

A műsorvezető gasztroesztéta. Az adásban elhangzottak nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját. Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő beszélgetést. Várjuk az ön véleményét is.  • Hírek
  • Támogatások