Ásós Géza, az ország első cigányvendéglőse, a családi hagyományok alapján főz

2021.05.13. 19:51

Milyenek a cigányos ételek? Miről felismerhetőek? Nélkülözésben születtek, vagy ez csak sztereotípia? Vajda Pierre vendége Ásós Géza, az ország első cigányvendéglőse.

Géza erre nemes egyszerűséggel rávágta, hogy

190 centi vagyok és 218 kiló. Ezt nem kell követni, de a fogyókúrával járó lelki gondokat nem kívánom senkinek.

Pierre kérdésére, hogy mik a cigányos ételek, Géza egyszerűen csak ezt mondja:

Azok, amiket otthonról hoztam. Én nem főzök úgy ételt, hogy nem tudom, annak milyen ízűnek kell lennie. Nem főzök malactartót, mert nem szeretem.

Pierre szerint ez így elég egysíkú étkezés, de Gézának, mint étterem-tulajdonosnak azt is figyelembe kell vennie, hogy mire van igény. Amikor egy korszerűbb, zöldségekkel teli menüt írt ki, az megmaradt. Ám ha egy tenyérnyi zsíros tarját készít burgonyával, az mind elfogy.

Beszélgetnek még arról, hogy:

  • mi az a bodag,
  • mi az a cigányka,
  • milyen fűszerezéstől lesz cigányos egy étel,
  • s hogy Pierre szerint milyen a szép étel.

Bár a beszélgetésben időnként egymásnak feszülnek, mindkettejüknek óriási megtiszteltetés, hogy a másikkal beszélhetnek.

Katt fent a lejátszóra, és hallgassa meg az adást!

A korábbi adásokból megtudhatja, miért nudlihívő a Világevő, elégséges-e az állami szerepvállalás a pandémia gazdasági kezelésében, hogyan állja meg helyét Tóth Vera egy vidéki vendéglőben, miért nem létezik kék étel, és miért alap az alaplé. Desszertként pedig megnézheti, hogyan kóstolgatja Lakatos Márk Pierre figyelmét; és az sem baj, ha a magyar konyha nem igázza le a világot.

Pierre kóstolgat! gasztropodcast az Indexen, hetente új adással.

A műsorvezető gasztroesztéta. Az adásban elhangzottak nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját. Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő beszélgetést. Várjuk az ön véleményét is.  • Tippek
  • Bankszámla