Elállt a lélegzetem! – 2021. a magyar vörösbor világdiadala

2021.07.08. 14:49

A magyar borok büszke napja volt a tegnapi a Decanter World Wine Award (DWWA) borverseny londoni eredményhirdetésén. Lőrincz György egri borász St. Andrea Nagy-Eged Dűlő Grand Superior 2017-es egri bikavére elnyerve a Best in Show-díjat, amellyel a világ ötven legjobb bora közé repítette a magyar vöröst.

Emellett négy Platinum- és 15 Gold-díjjal tértek haza a magyar borok, ahogy arról Toronyi Zsuzsa borszakértő, a Wines of Hungary UK vezetője, a DWWA 2021 zsűritagja beszámolt a Degusztátornak.

Több díjnyertest elértünk tegnap este, hogy gratuláljunk nekik, és meghallgassuk első gondolataikat az eredményekről. Alább a borászoké a főszerep!

Elállt a lélegzetem, megszólalni sem tud az ember ilyen elismeréskor!

– mondja Lőrincz György egri borász, akinek egri bikavérét tegnap Best in Show-elismeréssel díjazták. – Aztán két dolog jut eszembe: egyrészt az egri származású Gál Tibor sikere, ami az első megrendítő üzenet volt magyarként a világ vörösborporondján. Tibor pont húsz évvel ezelőtt kapta meg a Wine Spectator év bora elismerést az 1998-as Ornellaia borért, ezzel először bejelentkezve magyar borászként a világ legjobb vöröse elismeréséért. Ő kora első és egyetlen flying winemakere volt, egy igazi legenda. Másrészt Márai Sándor körül járnak a gondolataim, aki az egri bort együtt említi Burgundiával és Toscanával: a magyar bor és az egri bor lélegzetelállító és áldott.

Az egész nap az örömről szólt – mondja Lőrincz György – Az utóbbi két évben egy angol borkereskedő kérésére küldtem el a borokat a megmérettetésre. El is felejtettem az egészet, így derült égből nagy öröm lett.

Különleges a termőhely: Eger adottsága a hűvös klíma, vulkáni riolittalaj és barna erdőtalaj sok agyaggal. A Nagy-Eged más, az sajátos termőhely a Pannon-tenger üledékes mészköve miatt. Nagyon egyedi szerkezetet és struktúrát ad a bornak. A világ legnagyobb borai főleg meszes területről származnak. 2017 volt az első évjárat az egri bikavér házasításával. Az, hogy kékfrankosra épül, adhat egy olyan karaktert, amely nagyban elviszi a világfajtáktól az aromatikát és a szerkezet. A szőlőfajta fűszerességét, délcegségét, a más tanninszerkezet szoktuk kiemelni. Mindig is helyi, eredeti bort készítettünk, amelyben a lokális fajtának kiemelt szerepe van.

Nagyon örülünk a Gold-elismerésnek – mondja Domokos Attila, a Dobogó Pincészet borásza. – Egyszer már volt egy átütő eredményünk a DWWA-n, a 2011-es furmint Platinum lett. Azóta csiszoltuk az évjáratokat. 2013-ban annyit változtattunk, hogy elkezdtünk kénmentesen dolgozni, egyszer használjuk csak, a palackozás előtt.

Pici, apró dolgokból áll össze a folyamatos fejlődés. Gyakorlatilag egyszer kénezünk csak, a palackozás előtt, ezek vegán borok – nem használunk semmi állati eredetű anyagot –, de ennek még mindig van egy furcsa csengése a magyar piacon. Megpróbálunk a lehető legtisztábban dolgozni, nem használunk vegyszert a dűlőkben, sok a kézi munka. Egészséges a szőlő, és figyelünk a kíméletes feldolgozásra alacsony nyomású préseléssel. A hordóállomány már beállt: kilencven százaléka már harmadik, negyedik, ötödik töltését éli; tíz százalék alatt van az új hordó. Nem nyomjuk el a furmintot.

Nagyon fiatal ez a bor, még messze a csúcsa. A 2003-as furmintunk 15 év után még mindig nagyon szép, telt, kerek, krémes, nagyon szépen tartja magát. Most azt mondjuk, hogy 15-20 év az érlelési potenciálja a borainknak.

A díjnyertes 2017-es furmintnál – amely Betsek–Szent Tamás–Úrágya dűlők egyharmad-egyharmad arányban – jó volt a csillagok együttállása: szép mádi területek, könnyű és szép évjárat. Ép és egészséges szőlőt tudtunk szüretelni és időben feldolgozni, stressz nélkül vittük végig az évjáratot, tényleg optimális évjáratról beszélünk. 2018/19 egy lépcsőfokkal még feljebb lesz, mert a hordóállomány akkor ért optimális szintre.

2003-tól folyamatosan csiszolunk a furminttechnológián Izabellával, és szerintem még életünk végiéig tanulni fogjuk ezt. Nem volt még két egyező évjárat, mindegyik hozta az évjárati hatást, mindegyik élt és mutatta az egyediséget. A filozófiánk szerint a legjobbat szeretnénk megmutatni az adott év jellegzetességéből.

Ez egy nagyon fontos üzenet, a tegnapi eredmények mutatják, hol tartunk a magyar borral – mondja Müller Zsolt ügyvezető a Juliet Victor Winery képviseletében. – A DWWA a világ legnagyobb borversenye, ahol 18 ezer palack mérettetett meg. Csak összehasonlításként mondom, hogy a legnagyobb magyar verseny, a Vinagora esetében ez 1200 bor. Óriási eredmény, megtiszteltetés és öröm az egy Platinum- és két Gold-díjazás. Így bemutatni a tudásunkat a világ legfontosabb borpiacán fontos mérföldkő.

A furmint néhány éve már megjelent az európai és amerikai palettán, a borértő közönségnek már van elképzelése róla – mondja Müller Zsolt. – Tavaly már a Bomboly Furmint aranyat ért 96 ponttal. A száraz fehérbor magyar sikere hosszú folyamat. Az ásványos talaj miatt Tokaj hihetetlenül komplex és hosszú borokat tud, ha odaadással és figyelemmel készítjük.

A somlói Kreinbacher Birtok hetedik éve szerepel pezsgőivel az éremlistán. A friss eredmény – két Gold-elismerés – tükrözi, hogy nemcsak tradicionális pezsgővel, de Somló boraival is képesek vagyunk kitűnni a nemzetközi mezőnyből – mondja  Prisztavok Zoltán kereskedelmi és marketingvezető. –  A Prestige Brut palackos erjesztéssel és érleléssel, minimum két év seprőn tartással készül, kifejezetten friss karakterét a válogatott chardonnay és a furmint alapboroknak köszönheti. Finom virágos és gyümölcsös jegyei mellett élénk, vibráló stílusát, hosszát és eleganciáját lehet kiemelni.

A Furmint Selection 2017 elkészítéséhez a Somló-hegy legjobb adottságú, organikusan művelt dűlőiről szüreteltünk, nyolc hónap érlelést kapott magyar és francia hordókban, majd a palackos érlelés formálta tovább az egyéniségét. A fajta gyümölcsös jegyei mellett hangsúlyos a Somlóra jellemző mineralitás, intenzív és hosszú utóízű tétel.

Elképesztő versenyév 2021, és a legjobb magnum palackjainkat még csak most indítottuk útra a pezsgők világbajnokságára – mondja Prisztavok Zoltán.

Tavaly lett húszéves a Patrícius Pincészet, sikerült kicsiszolni azt a megközelítést, amivel az adott évjárat legtökéletesebb borát készítjük el – mondja Molnár Péter birtokigazgató. – A Patrícius Aszú hatputtonyos Platinum-díjat nyert az idei versenyben. Fontos kiemelni, hogy az elért 98 pontnál egy bor sem tudott többet a nemzetközi mezőnyben. A természet ajándéka ez a bor: a komplexitás, kerekség, természetes cukor, kerek sav, egyensúly és harmónia; nagy élményt nyújt. Bátorítom az érdeklődőket, hogy ne csak ünnepnapokon, hanem év közben és hétköznapokon is kóstolják és élvezzék az aszút! Főzzenek is vele! Olyan vastag és olyan teste van, hogy fűszerekkel még egy steakhez is társítható.

A 2017-es évjárat az egyensúlyról szól. A minőség már eldől a szőlőben. A termőterület 85 hektár, ami hét dűlő öt település határában. A szőlőben komoly ráfordítás és munka van: erős terméskorlátozás, pontosan beállítjuk a fürtszámot a tőkéken – mondja Molnár Péter –, 2005 óta gravitációs rendszerrel biztosítjuk a kíméletes feldolgozást, hogy a minőségi alapanyag minőségcsökkenés nélkül eljusson a palackig.

Jó visszaigazolás vakteszten egy ilyen rangos nemzetközi grémium ajánlása. Mindig öröm, ha tokaji sikerről beszélhetünk. A természetes édes borok kategóriája mellé az utóbbi években kiválóan felzárkóznak a fehér száraz borok, a vörös Best in Show-díj pedig igazán fantasztikus történet. Harminc év alatt a magyar bor olyan minőségi szintre jutott el alázattal és sok megfeszített munkával, hogy már jönnek az elismerések.

Harmath Csaba borszakértőt – aki folyamatosan a segítségünkre van a hazai borversenyek elemzésével – is megkérdeztük a DWWA 2021. eredményekről:

Nagyon boldog vagyok, hogy a Best in Show-győzelmünk nem egy eszencia. Ráadásul a St. Andrea Nagy-Eged Dűlő Grand Superior az egyik kedvenc borom. Szerintem ez most jelöli is az irányt, végre egy magyar vörös is elő tudott rukkolni valamivel!

Kicsit furcsa szájízt jelent, hogy amikkel beneveztünk, annak nagy része édes bor. Itt az ideje levetkőzni magunkról, hogy édes boros nemzet vagyunk! Esszencia és hatputtonyos aszútól nincs az a zsűri, aki ne ájulna el, ez egy kincsünk, amit ünnepelni és ápolni kell; de nagyon szép száraz fehér- és vörösboraink vannak. Minden erősített bor és természetes édes bor tobzódik az aromáktól, rengetegféle íz megjelenik benne; nem csodálkozom azon, mind a négy Platinum-elismerés ebből a kategóriából került ki. Ezért dünnyögök egy kicsit magamban, mert annyira örülnék, ha fehér száraz bor is lenne köztük.

A Gold-elismerések terén n agyon szépen szerepeltek a száraz furmintok. Látjuk, hogy a Dobogó , Kreinbacher és Juliet Victor pincészetekkel fémjelezve nagyon komoly termelők küldték ki a borokat. Több termelőnek kéne neveznie, mert a siker borítékolható!

Örömteli az a tény is, hogy egy magyar pezsgő is bekerült a Gold kategóriába, amely egy részben furmintalapú nagyon komoly pezsgő. De ettől a pincétől a pezsgő és a csendes bor is bekerült az aranyok közé, ami azt jelenti, hogy furmintot nem csak Tokajban lehet készíteni, és a Kreinbacher Birtokon valami nagyon eredetit tudnak erről a fajtáról.

A DWWA-n 18 ezer bornak csak fél százalékát küldjük ki Magyarországról, ami szégyenletesen kevés. Ilyenkor kérdés: nem merjük megméretni magunkat? Tudni kell, hogy a világ borpiaca nem Párizsban dől el, hanem Londonban, ideje felnőni a feladathoz! – zárja az értékelést Harmath Csaba.  • Tippek
  • Hírek