Bock 40 – gyerekei készítették a cuvée-t a jubileumi szüretre

2021.10.23. 22:22

Eljöttünk a Vendéglő a KisBíróhoz étterembe, hogy Bock Józseffel együtt ünnepeljük 40. szüretét, és megkóstoljuk a jubileumi eseményre kiadott vörös cuvéet.

Bor mellett hamar megerednek a történetek, így nem sok idő telt el, mire megtudtuk, hogyan motorozott fel a pár sör után a préshézba '81-ben, hogy medölelje a kácit, és megvallja igaz szerelmét a Spiccnek, mely a Jammertál dűlő egyik íze.

Kattintson a lejátszóra, élvezze a villányi történeteket, és nézze meg, mely három tételt kóstoltuk!

Bock 40

Az egyik értelem szerűen a Bock 40 Cuvée, mely 24 hónapig új, kisméretű tölgyfahordókban, majd a hordós érlelést követően palackban készült. Megjelenésében a bor tiszta, tükrös, színe rubint. Illatában érett gyümölcsösség, gránátalma, szilva, és erdei gyümölcsök fedezhetőek fel. Kóstolva a bor száraz, nagyobb test mellett közepes alkohol érzet és lendületes savak jellemzik.

Bock József négy évtizeddel ezelőtt vette át a stafétát a családi pincészetnél, s azóta is tűzzel és ahogy ő mondja "nagy következetességgel" dolgozik a villányi borokon. A hagyománytisztelet mindig fontos volt a borásznak, aki munkáját folyamatosan, lépésről lépésre adja át gyermekeinek. 

A pincészet egyik legfontosabb területe a Jammertal dűlő, innen indult az egész történet. Itt került sor 1981-ben Bock József első, önálló szüretére. A dűlőből származó szőlő adja a borászat több prémium és szuper prémium borának alapanyagát, így jut belőle a Bock 40 Cuvée-be is.

Következetesen a rendet, a fegyelmet, a tisztaságot, a munkába való kötelezettségeket nem munkának élem meg, hanem élvezetnek. És így lehet magas minőséget elérni.

— mondja Bock József.

A kóstolás során megtudjuk, hogy

  • mi az a káci,
  • miért lett egy kicsit magas az alkoholtartalma a hárslevelűnek,
  • miért jó a szőlőnek a mészköves talaj,
  • mi a nagy egyetértés a borász és a borszakértő között a kékfrankost illetően,
  • mi a különbség a '90-es évek Bock cuvéei és a Bock 40 között a borszakértő szerint.

Eddig azt hittem, hogy a gyerekeid azért küzdenek, hogy melletted a hangukat hallassák, de a Bock 40 cuvéevel — amit ők csináltak neked — azt hiszem ez jól seikrült.

— mondja Harmath Csaba borszakértő.  • Tippek
  • Árfolyam