Börtönben álmodott életről a Mézes Mackó alapítója

2022.01.05. 21:19

Pierre nem fogja vissza magát, hiszen mindjárt egy olyan történettel indítja az évet, amely nem csupán a magyar gasztronómiában emlékezetes, de a magyar jogtörténetben is tanítják. Főhőse egy munkás, Onódy Lajos, az egykori Éttermi és Büfé Vállalat igazgatója, és akit olyanok vádpontokkal illettek, hogy azok még a kor ünnepelt színésznőjének, Bara Margit pályafutását is derékba törték.

Onódy Lajost fantasztikus gasztronómiai inventorként is ismerték, nevéhez fűződik a Mézes Mackó megalapítása is. Bár nem ezért fogták perbe, hanem azért, mert involválódott a magyar közéletbe, pontosabban politikai valóságba, és ez nem sok embernek tett jót – már akkoriban sem. Olyan hatalmassággá nőtte ki magát, aki rálátott a teljes magyar gasztronómiai és szállodaipar vertikumára. A tenyeréből evett

  • a rendőrkapitány,
  • az ügyész, 
  • a légitársaság igazgatója,
  • a színházdirektor,

és lényegében mindenki, akit a hasán keresztül meg lehet fogni. Megfogni bármivel és bárkivel.

De Ikarosz története óta tudjuk, hogy aki túlságosan magas régiókba jut, az túlságosan magasról zuhan a mélybe. Ez történt Onódy Lajossal is, s bár sorsa sokakat a mélybe rántott, mindazt, amit a gasztronómiában maga mögött hagyott, ma is érvényes igazság. 

Onódy Lajos szerencséje vagy szerencsétlensége az, hogy túl sok hatalmasságot, híres embert, művészt és sportolót ismert, ahogyan a hatalmasságok túlságosan sok szokását, vágyait és vágyakozását is. 

Lám, egy koncepciós per sem képes eltörölni egy ember emlékét, sem a hagyatékát. Pierre is azért veszi most elő éppen az ő történetét, mert tanulságos. Van benne politika, van benne nyalóka, van benne magyar foci – miért is éppen ez hiányozna.

Ha valaki lemaradt volna az előző heti műsorról, amelyben Pierre arról mesél, hogy mit is tapasztalt 2021-ben a magyar éttermek, büfék és bisztrók kínálatában, az kattintson ide.

Pierre gasztroesztéta. Az adásban elhangzottak nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját. Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő beszélgetést. Várjuk az ön véleményét is.  • Tippek
  • Bankszámla