Ilyet is ritkán látni Budapesten, fasori gombák ölelkeznek rakparti halakkal
További Degusztátor cikkek
- Jardinette Kertvendéglő, ahol a bivaly tombolhatna, ám csupán vékony szeletke
- Ropogós a város szélén, nem is annyira a peremén
- Huszonegy fogást ettünk végig, és nagyon megérte
- Trattoria a Károlyi utcában, ahol kiderül, miért érdemes élni
- Bisztró, ahol az is franciául sóhajtozik, aki egy szót sem tud ezen a nyelven
Egyre erőteljesebben körvonalazódik, hogy az Onyx Alkotói Közösség mit is ért Metamorfózis alatt. Miután ugyanis az Onyx éttermét falig rombolták, mert helyén valami egészen újszerű születik, olyan, amilyenre a világon sem sok helyen van példa, az Onyx Műhely lelkes csapata szó szerint a nulláról kezdte felépíteni éttermét és kikísérletezni ételkínálatát.
E folyamat egyik fontos állomásaként idén májusban már fényre hívták vendégeiket és barátaikat, vagyis egy olyan városi túrára, amelyet a magyar gasztronómiai történetírás alighanem már most korszakteremtő eseményként tart számon. Azon – ahogy a mostanin is – az Index stábja is járt, az ott készült videót itt megtekinthetik.
A második gasztronómiai tér- és időutazás témájául ezúttal a szagokat és az illatokat választották. Az Onyx Alkotói Közösség tagjai ugyanis komolyan gondolják, hogy amennyiben egy étterem a város szívében található – és az Onyx ilyen –, annak minden elemében a városi lét rezdüléseire kell választ adnia.
Boldog békeidők
Azt, hogy milyen a mai Budapest, aligha kell bemutatni. Ám a fővárosra nem csupán a szmog, a számos közlekedési dugó, a vasillatú villamosok kerekének sikoltása, az egymás mellé tapadó házak tengere jellemző, hanem az a meghatározó természeti környezet is, amely arculatának és mindennapi életének része. Ilyen például
- a Pestet és Budát kettéválasztó Duna,
- a rakpartok, a szigetek élővilága,
- a fasorok gesztenyéinek virága,
- a piacokon kínált zöldségek és gyümölcsök illata,
- a hentespultok hűvösében vigyorgó tőkehúsok boldogsága.
Az Onyx csapata ezúttal is a múltba repít vissza, egészen az 1890-es évekbe, amikor a piacok és az épülő vásárcsarnokok világa olyan nyüzsgőnek és sokszínűnek bizonyult, hogy az ott fellelhető portékák kínálata a mediterrán városok hangulatát idézte.
Az alábbi videóból kiderül, hogy az Onyx Alkotói Közösség hol tart most az újranyitási folyamatban; hogyan építi be ételei kínálatába mindazt, amit egy polgár városi életének mindennapjaiban tapasztal. Amitől minden étel a városi lét szerves részévé válik.
- Hogyan lesz fasori leves a gombából
- és rakparti kínálat a halból,
- és az kiderül, hogy a hagymát olyan módon is el lehet készíteni, amit kóstolva egy kicsit úgy érezzük, hogy Budapest a mennyország kapujától nem messze található.
Ezúttal is tartsanak velünk ezen a különleges városnéző, múltidéző, jövőt tervező, de nagyon is a jelenben élő túrán!
Ez a támogatott szerkesztőségi tartalom a Gerbeaud Gasztronómia Kft. közreműködésével jött létre.
Rovataink a Facebookon