Mintha kiátkozták volna, mert kritikát írt egy étterem konyhájáról

2022.11.23. 10:56

Gasztronómiában ilyen csillagosztás és elismeréshullám még nem volt Magyarországon, mint idén. Köszönhetően a Michelin gasztronómiai kiadványainak és ítészeinek, valamint annak, hogy ha egy étterem vagy bisztró Michelin-elismerést kap, annak van jelentősége.

Már az is nagy érték, ha valaki felkerül az ajánlott helyek listájára, ám ha valamelyik konyha Michelin Bib Gourmand minősítést kap, netán Michelin-csillagot, az azért nem semmi.

  • A Bib Gourmand azt jelenti, hogy itt valami egészen kiválót kapunk – nagyon jó ár-érték arányban.
  • A Michelin-csillag nagyon komoly műhelymunkát ígér, még akkor is, ha repülőjegyet sokan csak a két- vagy háromcsillagos éttermek kedvéért vesznek.
  • A Zöld Csillag a fenntarthatóság elismeréséért jár. Ez olyan kategória, amelynek szintén van magyar nyertese. Négy is. Pierre a podcastban elmondja, melyik négy az.

Kétcsillagosok, de nem katonák

Pierre hosszan mesél a tatai Platánról, amelyik immár 2 Michelin-csillagos konyha, és Pesti Istvánról is, a séfről. Méltatásának alapja a tapasztalat.

A Stand két csillaga arról híres, hogy Szulló Szabina és Széll Tamás séf anno az Onyxnak is kettőt szerzett, így Pierre teljesen érthetőnek tartja, hogy az ő munkájukat ilyen magas szinten elismerik. A gasztroesztéta viszont azt is megemlíti, hogy amikor a Standról írt éttermi kritikát, azért mintha kiátkozták volna, mert – mint mondja – mintha nem lett volna elég hozsannázó. Ezt a fájó pontját kicsit bővebben is kifejti, a podcastból kiderül, mit is gondol erről.

Viszont úgy látja, hogy az őriszentpéteri Pajta sokkal többet, akár Bib Gourmand-t érdemelt volna annál, amit idén a Michelintől kapott (Welcome and Service Award). Langó Tamás Sommelier díját ugyanakkor nagyon is jogosnak tartja.

A podcastban szóba kerülnek még a Bib Gourmand éttermek, a Kistücsök esetében például a nagyon nagy megérdemeltségről beszél. Beszél még arról is, hogy 

  • a 42 Étterem (séfje Barna Ádám) bár csillagot kapott, de Pierre csak Bib Gourmand-t adott volna,
  • a Rumour (séfje Rácz Jenő) szintén csillagot kapott, ám Pierre különös szavakat is említ, olyat például, mint ízléstelen, és nem csak olyat, hogy elismerés,
  • a csillagosok közül itt lesz a Bábel, a Borkonyha, a Costes, az Essencia és a Salt is. Ez utóbbit Pierre Magyarország egyik legizgalmasabb éttermének tartja.

Pierre gasztroesztéta.

Az adásban elhangzottak nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját.

Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő beszélgetést. Várjuk az ön véleményét is.

Aki lemaradt volna a legutóbbi Pierre-podcastról, amelyben kóstolgat, ide kattintva meghallgathatja.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Pierre

Pierre kóstolgat, mesél, és a gasztronómia varázslatos világába kalauzol.

MEGVESZEM