Nem mind magyar, ami rémlik

2009.03.16. 15:41
Véletlen hasonlóság, jogos átvétel, idézet, remix, mash-up vagy pimasz nyúlás? A magyar popzene csodákat produkált az elmúlt néhány évtizedben, néhányat összeszedtünk közülük. És hogy a vádaskodásnak még a látszatát is elkerüljük, nem azt kérdezzük, melyik volt előbb, és hogy ki nyúlt kitől, hanem azt, melyik verzió sikerült jobban. Szavazzanak!

Süsü, a teve

Melyik a jobb?

Ha már Süsüvel kezdtük, folytassuk Süsüvel: nemcsak arról van szó, hogy a Bergendy István által jegyzett mű nyitódala kísérteties hasonlóságot mutat a Memphis Horns (Andrew Love és Wayne Jackson), illetve Willie Mitchell Cherry Tree című számával, hanem arról is, hogy egy további Süsü-dal, A bűvös virág is kísérteties hasonlóságot mutat a Camel nevű, 1971-ben alakult brit rockegyüttes Fritha című számával, amely a The Snow Goose című albumon jelent meg. De melyik a jobb?

Camel: Fritha

Bergendy István: A bűvös virág

Szomorkás munkásinduló

Melyik a jobb?

Aki van olyan szerencsés, hogy legalább a hetvenes évek elején megszületett, biztosan üdvözült mosollyal az arcán dalolta különleges alkalmakkor a Bécsi munkásindulót, hogyaszongya "repülj te lángoló, tűzszínű zászló", mit sem sejtve arról, hogy egy eredetileg szomorkás francia sanzont üvölt, legalábbis annak refrénjét. A Les Feuilles Mortes című dalt, Joseph Cosma (Kozma József) szerzeményét Yves Montand, A félelem bére sztárja vitte sikerre, de szerepelt Juliette Gréco, sőt Hulló levelek címmel Zsolnai Hédi (Zirner Hedvig) repertoárjában is.

Bécsi munkásinduló

Les Feuilles Mortes

Zohen és Korán

Melyik a jobb?

"Ájjájjájjájj, volt egy tánc, volt egy tánc", énekli az orrhangú románc hazai nagymestere, Sztevanonvity Zorán. A szöveg saját, de a zene nem, az a kanadai Leonard Cohentől származik, eredeti címe Take this Waltz, és az I'm Your Man című, 1988-as lemezen jelent meg.

Leonard Cohen: Take this Waltz

Zorán: Volt egy tánc

Magyarország spanyolul öröm

Melyik a jobb?

Sokan tudják, sokan nem, hogy a Magyarország című Oláh Ibolya-dalnak csak a magyar szövegét jegyzi Magyarország kreatív pápája, Geszti Péter: a zene a Cirque du Soleil montreali székhelyű társulat Alegría című előadásának azonos című betétdala, Francesca Gagnon quebeci művésznő előadásában (az alegría spanyolul van, örömöt jelent.) A hasonlóság olyan mértékű, hogy az már azonosság: a két dal változtatás nélkül, egyetlen remixben lejátszható, mint az az alábbi illusztrációból kiderül. Hogy melyik a jobb, döntsék el önök.

McBlackmore, az ezermester

Melyik a jobb?

Makacsul tartja magát az urban legend, hogy a Mekk Elek az ezermester bábsorozat zenéjének és a Deep Purple Smoke on the Water című számának valami köze van egymáshoz. Szerintünk a kettő annyira hasonlít egymásra, mint Ritchie Blackmore Mekk Elekre, de azt talán el lehet dönteni, melyik a jobb. Szavazzanak!

Paff, aki Puff

Melyik a jobb?

Ismét egy nyílt titok: a nálunk a 100 Folk Celsius által sikerre vitt Paff, a bűvös sárkány nem Orbán Józsiék szerzeménye, de még csak nem is Muzsay András folkénekesé, aki 1970-től 25 éven át lépett fel a dallal, hanem a ma már kifejezetten pszichedelikus reminiszcenciákat ébresztő amerikai Peter, Paul & Mary-é, akik a hatvanas években kezdték játszani Leonard Lipton és Peter Yarrow szerzeményét. A hazai Paff-történelem fontos állomásairól Muzsay keserű hangú blogbejegyzésben számol be.

Paff, a bűvös sárkány

Puff, the Magic Dragon

Black Hooligans

Melyik a jobb?

A Black Sabbath N.I.B. című száma 1970-ben, az együttes bemutatkozó albumán jelent meg, aztán eltelt pár évtized, és máris itt a magyar Hooligans Királylány című szerzeménye. Hogy hasonlít-e a kettő, döntsék el magukban, mi csak annyit kérdezünk, melyik a jobb.

Black Sabbath: N.I.B.

Hooligans: Királylány

Való világ, Kaliforniában

Melyik a jobb?

1999-ben jelent meg Ganxsta Zolee és a Kartel Helldorádó című lemeze; rajta A való világ című számmal, két évvel később meg a Los Angeles-i Crazy Town Revolving Doorja. Elképzelhető, hogy Ganxstáék befolyása egészen Kaliforniáig ér, és ezúttal a miénk volt előbb?

Hű de Idol

Melyik a jobb?

"A félhomályban izgatottan zsong a bál/ a zsúfolt nézőtér az új rock'n roll királyokra vár. Kialszik a fény és megdörren egy durva dal / egyszerre dobban a sok szív, hű de Zorall!" Vagy hű de Billy Idol.

Billy Idol: White Wedding

Zorall: Csakazértis szerelem

Jacko Kőbányán

Végezetül versenyen kívül hallgassák meg, ha még nem hallották volna, hogyan énekel Michael Jackson igazi, tőről metszett kőbányai bluest.