Nőbarát várossá alakítják Szentendrét

2009.04.20. 14:02
Egy női magazinból vett ötlet alapján nőbarát változásokat vezetnek be Szentendrén: babakocsival is használható járdák, lépcsők, új piktogramok és játszósarkok jelentik többek között az átalakulást.

"Megkezdődtek Szentendre utcáin, közterein és intézményeiben az elsősorban nőknek könnyebbséget jelentő kisebb-nagyobb átalakítások" - mondta el Dietz Ferenc fideszes polgármester.

Több térfigyelő kamera és babakocsibarát járdaszegély

A belváros több pontján, illetve az iskolák és bevásárlóközpontok környékén szélesebb, könnyű ki- és beszállást biztosító, jól megvilágított és a forgalomtól védett női parkolóhelyeket alakítanak ki. Ahol lehet, a járdákat, lépcsőket is gyerekkocsival használhatóra igazítják.

Több térfigyelő kamerát helyeznek el a nők által leggyakrabban látogatott intézményekhez, szolgáltató egységekhez vezető útvonalakon, és a kritikus pontokat női javaslatra választja ki a testület.

Alig kerül pénzbe

Jónéhány közintézményben lesznek játszó- és pelenkázósarkok, és újfajta piktogramok kihelyezését is tervbe vették: a közlekedési lámpákon például a női kerékpár rajza is megjelenik majd. Megkezdődik a helyi 12- 13 éves lányok ingyenes HPV-oltása és számos konferenciát, programot is rendeznek még az idén.

A polgármester szerint, aki az ötletet egy női magazinból vette, a nőkre szabott város alig igényel többletköltséget.