1,5 millió magyarnak egyetlen barátja sincs

2009.04.23. 14:59
1,5 millió magyarnak nincs barátja, a felnőttek 60 százaléka egyetlen közösséghez sem tartozik – derül ki a Béres Egészség Hungarikum Program felméréséből.

A kutatás célja az volt, hogy felmérjék: milyen hatással van a válság a magyar lakosság egészségére, egészségtudatosságára. A kutatást végző Fact Intézet vezetője elmondta: az idén márciusban megkérdezett, a magyar lakosságot reprezentáló 1000 felnőtt több mint 84 százaléka azt válaszolta, hogy a következő 3 év legfontosabb feladata a gazdasági válság kezelése. Viszont csak 15 százalékuk gondolta azt, hogy mindebben a közösség szerepe fontos lenne. Pedig az is kiderült: akinek barátai vannak, sokkal egészségesebbnek érzi magát, mint az, aki nem tartozik senkihez.

Béres József, a program létrehozója szerint a fenti adatok azért is szomorúak, mert magányosan, elhagyatottan sokkal nehezebb az egészségmegőrzés. Miközben a magyarok a szavak szintjén fontosnak tartják az egészségmegőrzést, szinte semmit nem tesznek a sajátjukért. Azt tartják, hogy a válság negatívan fog hatni az egészségre, de úgy hiszik, csak mások betegedhetnek meg, az ő egészségük talán még javulni is fog.

Béres József elmondta a magyar társadalom nemcsak testileg, hanem lelkileg is beteg, ráadásul ez ellen nem tesznek semmit. Az egészségprogram létrehozója szerint összefogva könnyebb az életmódváltás, az egészséges életre való átállás.

Béres József beszámolt arról is, hogy 9 település 7 millió forintot nyert azon a pályázaton, amit tavaly írtak ki. Az 5 és 10 ezer fős települések közül 70 jelentkezett, a nyertesek hosszú távú programot dolgoztak ki a lakosaik egészségmegőrzésének érdekében. Idén újra kiírják a pályázatot, körülbelül 100 település jelentkezését várják, a győztesek akár 2 millió forint támogatást is kaphatnak.