Hova nem járunk bulizni a nyáron?

2009.07.10. 15:29
Kőleves kert, Placc, Híd, Jégkert, Szilvuplé kabrió. Idén ezek az új kerthelyiségek, ismerje meg őket, majd menjen szórakozni teljesen máshová.

A budapesti kerthelyiség-kultúrát nem azért követjük nyomon, mert állandóan ilyen helyeken lógunk, és a legegyszerűbb, ha rögtön ezt választjuk másnapi cikkünk témájának. Hanem, mert a kerthelyiségek helyzetének alakulása elméletünk szerint indikátorként jelzi a hazai viszonyokat.

Arról azonban, hogy mit is jelentett közállapotaink szempontjából, amikor kihalt köztereken 5-6 éve megjelentek a kiülős helyek, majd a várost ellepték a romkocsmák, hogy aztán később decens teraszoknak adják át a helyüket, csak ezekben a kocsmákban értekezünk. Ott is inkább éjfél után, ellenkező nemű és lelkes hallgatóság előtt.

Cikkünkben csak annyit szögezünk le, hogy idén is nagy változások történtek a szegmensben. A legtöbb kocsma intézményesült, a korszak, amelyben a fogalommá vált nevek évente új helyszínre vándorolnak, lezárult. Ezért a bevált nyári egységekről, a Corvin tetőről, a Majorkáról, a Szimpla kertről vagy a Kertemről már be sem számolunk.

Kritériumainknak, hogy a vizsgált hely több legyen, mint az utcára kipakolt néhány szék és asztal, legyen stílusa és nyáron működjön, csak öt terasz felelt meg (és egy félig). Úgy, hogy bizonyos kérdésekben még engedményeket is kellett tennünk.

Engedményeket pedig könnyen tettünk, tudva, hogy az egész kerthelyiséges téma teljesen irreleváns az idén. A város ugyanis egyetlen helyre jár, a Gödörbe. A helyzet olyan, mint egy kisvárosban, ahol nincs értelme megbeszélni, hogy ki hova megy az este, mert úgyis mindenki a sörkertben lesz. A metálosok a sörpadoknál borogatják egymásra a korsókat, a diszkós lányoknak a pultnál rendelik a Bacardi breezert a tuningolt BMW-s fiúk, az alterosok a fűben vitatkoznak Spiróról, a gimisek pedig a murván rohangásznak röhögve az első spanglijuktól.

Elméleteinket továbbra sem vezetnénk elő, mindenesetre megdöbbentő: annak ellenére, hogy a Gödör évek óta tátong a főváros közepén, idén vált ultimátus szórakozóhellyé. Bárhogy is, már csak a kordokumentum létrehozása miatt is beszámolunk az idei felhozatalról. Olvassák végig, aztán este fejtsék ki véleményüket a barátaiknak a Gödörben. (Vagy beszéljenek a szórakozóhely-evolúcióról cikkeink alapján: 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008.)

Szilvuplé kabrió

A József Nádor téri klasszicista bérház azzal írta be magát a történelembe, hogy termeiben tevékenykedett Princz Gábor. Később a bankszakmánál sokkal nyugodtabb tevékenységet űzve a Szóda költözött ide két évre. Most pedig a Nagymező utcai Szilvuplé indított itt be üzletet.

Az udvari rész nem okoz majd meglepetéseket a bank vagy a Szóda egykori ügyfeleinek. Megmaradt középen a szökőkút, a pult is ugyanott áll, úgyhogy az egykori törzsvendégek a legválságosabb anyagi vagy fizikai állapotban sem tévednek el.

postabank

Meglepő módon az új tulajoknak sikerült izgalmas ötlettel feldobni a belső tereket. A földszinti szobákat felszórták murvával, kerti bútorokat és napernyőket helyeztek el, viccesen játszva rá közönségük kerthelyiség mániájára.

A progresszív ötlettel ellentétes módon látogatásunkkor latin hiphop szólt, és lezser közgázosoknak tűnő fiatalok ültek az asztalok körül. Hogy átlagos napokon milyen a hangulat, azt nem tudjuk megmondani, mert éppen sűrű eső esett.

A hely az átlagosnak számító 420 forintért árulja az Arany Ászok korsóját, az Unicum 580, a kisfröccs 280.

Placc

Aki a Nemzeti Színház tövébe jár szórakozni, az nyilván valami bizarr élményre vágyik, gondolhatták a Placc nevű terasz tulajdonosai, amikor a szürreália epicentrumába, a színház előtti, kőből épült álhajóorrba álmodtak kocsmát. És helyüket jó érzékkel egy körhintáról mintázták. A szórakoztató alkalmatosság sátra alatt kaptak helyet az asztalok és a ringlispil többszemélyes kocsijait mintázó bokszok.

A spirálmintás oszlopok, a pultok és a középső műkörhinta a megszokottnál igényesebb kivitelű, az üzemeltetők valószínűleg nem egy szezonra készülnek. És számítanak az igényesebb közönségre.

placc

A dupla pult, a tágas tánctér fölé emelt dj-kabin jelzi, hogy a hely több színháznyi tömeget is képes lenne kiszolgálni.

Nehéz azonban megmondani, hogy a tervek beválnak-e, mivel első vizitünk idején zuhogott, és szinte üres volt a placc. Következő alkalommal erős, hideg szélben érkeztünk, és csak egyetlen, igaz, jól öltözött ifjú bankárokból álló csoportot találtunk a képen is látható bokszban megbújva.

A Placc nem az esztelen árakkal akarja beírni magát a kocsmatörténelembe, így a csapolt Dréher 580 forint, az üveges Dréher Bak 480, a rövid 750 pedig körül mozog.

Jégkert

A Széna tér mögötti hely működött már korábban is, de valójában ebben a szezonban teljesedett ki igazán, olyan beruházásoknak köszönhetően, mint például a padlószőnyeg, a műanyag dézsás tuják, a nádszövetből készült bokszok, és a Hotel California.

A Jégkert zavarba ejtő, Menzel-filmbe illő eklektikájával az első pillanatban levett minket a lábunkról. A hely törzsközönsége egyértelműen a 16 és 22 év közötti budai fiatalság. Ennek ellenére a belsőépítészeknek egy vidéki horgásztó sörözője lebegett a szemük előtt, amikor felskiccelték terveiket.

jegkert

Olcsó, természet közeli barkácsanyagokat használtak. A padlószőnyeges helyiség közepébe nagyméretű nádkunyhót építettek pult gyanánt. Az egészet megfejelték néhány biliárd- és csocsóasztallal.

Erre az alapra aztán egy sportkocsma imidzsét húzták rá. A kivetítőn hol a Eurosport fut, hol pedig az étlap. A bokszok falára pedig „neves magyar sportolók" nevét mázolta fel a csaposlány: Balczó, Csollány, Overdose.

A harmadik réteget az élőzene jelentette. Egy kedves, háromfős családi zenekar játszott örökzöld beat- és rocknótákat, mit sem törődve a közönség életkorával és zenei ízlésével. Cserébe a fiatal vendégek zavartalanul mulatoztak.

A Sporoni korsóját 400-ért, a Zlaty Bazantot 450-ért adják, a feles 700 forint. 1000-2000 forint közötti összegért egyszerű ételeket is felszolgálnak.

Kőleves kert

Az idei termés egyetlen klasszikus romszórakozóhelye, amelyet egy hetedik kerületi foghíjtelken indítottak el olyan módon, hogy az udvarra kerti székeket, asztalokat meg egy tágas, kör alakú pultot helyeztek el. A falakra valaki szabadidejében kedves, gyermekinek gondolt, valójában hátborzongató képeket pingált. Végül az egészet felszórták fél méter vastagon kaviccsal, ami lehetetlenné teszi a helyváltoztatást.

Ettől függetlenül a Kazinczy és Dob utca sarkánál, a Kőleves étterem mögött működő kocsma igazán kellemes hely, ha az ember egy egész éjszakát üldögélne a barátaival, és nem tervezi, hogy asztaltól asztalig járva szocializál.

koleves

A Kőleves kert könnyű és spontán hétvégi ebédekhez sem rossz választás, mert csendes és napos, a kínálat viszont csak töredéke a vendéglőének. Ahonnan az ÁNTSZ miatt nem hoznak át ételt, tudtuk meg, amikor palacsintáért könyörögtünk.

A Drehert csapolva 400 forintért adják, az üveges Ászok 351, a felesek 600 körül mozognak. A spenótos, sajtos lepény salátával 1280 forint.

Híd

A barátságos pavilon egy terebélyes tölgyfa alatt áll. A tölgyfa ugyanakkor egy villamosfordulóban található, a Margit híd budai hídfőjénél, ahol tombol a villamosok, a Hév és a buszok forgalma. Ennek ellenére a közönség úgy üldögél a fa alatti asztaloknál, mintha a Ligetben lenne.

A Híd nem az esti bulizás helyszíne, de láthatóan nem is az átszállás közben felhörpintett feketéké. Az asztaloknál jellemzően párok ülnek, akiket nyilván a tömegközlekedés hozott össze.

hid

A tölgyfa, a kerthelyiségek viszonylatában igényesnek számító fabútorok és a pavilon nagy üvegfalai miatt a Híd kellemes hely. A hangulatot nem is az állandó forgalomzaj, hanem a pökhendi pincérek rontják, akik többször is elfelejtik a rendelést, egyébként pedig olyan közvetlenek, mintha zárás után rendszeresen együtt buliznánk. Pedig nem, hiszen mi is a Gödörbe járunk.

Kuplungkert

A Kuplungot egy "kertrésszel" pótolták ki, vagyis nem önálló hely. Lassan öt éve tartja magát a Király utca 46-ban a pinceklubos hangulatú graffitikkel feldobott kocsma, aminek most a lehangoló betonfolyosóját fedték le egy fémvázas műanyagtetővel. Ezt nevezték ki kertnek. A siralmas összképet friss urbándzsungeles díszítés mellett egy sereg szobanövénnyel javítgatták.

kuplung

Ebbe a romkörnyezetbe ékelődik be a kertrészre néző csinos pultos szekció vadiúj, formás bútorokkal és divatos falfestésekkel: az egyik oldalon dzsungeles, a másikon tekerőgombos tévéssel. Mintha a Liszt Ferenc térről emeltek volna át ide néhány négyzetmétert pár jólöltözött külföldivel és belvárosi értelmiségivel.

Azt már megszoktuk, hogy a romkocsmák gyenge pontja a vécé, és a Kuplung ebben mindenképp dobogós helyezett. Már a hivatalos megnyitó napján sem üzemeltek a kinti vécék, azóta inkább a bentiek a rémisztőbbek.

Az árak viszonylag szelídek, egy fél korsó Soproni 450, a nagyfröccs 390, és 600-tól indulnak a felesek. Melegétel helyett csak ropizni lehet.
(Strommer Nóra)