83 százalék ellenzi a terézvárosi zárórarendeletet

2009.07.28. 13:46
A megkérdezettek többsége szerint az éjszakai élet hozzátartozik a nagyvároshoz. A Kereskedelmi és Iparkamara állítja, az önkormányzat a híreszelésekkel ellentétben nem egyeztetett velük.

Ezer, Nagymező utcai járókelőt kérdeztek meg arról a terézvárosi rendeletről, amely alapesetben 10 óráig engedélyezné az éttermek, sörözők, teraszok és üzletek késő esti nyitva tartását. A július 24-én végzett felmérés szerint 83 százalék ellenzi, és mindössze 15 százalék ért egyet a képviselőtestület döntésével.

A Szabad Európa Társaság megbízásából készült gyorsfelmérésből kiderül az is, hogy a járókelők 91 százaléka gondolja azt, hogy egy világvároshoz hozzátartozik az éjszakai élet. Ezzel még a 60 évnél idősebb válaszadók 84 százaléka is egyetértett.

A járókelők 85 százaléka szerint a színes éjszakai élet növeli Budapest vonzerejét, 90 százalék szerint pedig egyenesen jó dolog, ha késő este is ki lehet ülni egy teraszra, és az is jó, hogy néhány bolt ilyenkor is nyitva van.

Ezzel szemben mindössze a válaszadók tizede mondta azt, hogy ez a helyzet rossz, mert túl nagy zajjal jár.

A 60 évnél idősebbek 65 százaléka támogatja a boltok, teraszok és sörözők éjjeli nyitvatartását, míg a 18-29 évesek körében ez az arány 96 százalék.

Terézvárosiak

Hasonlóan vélekedik a VI. kerületben élő polgárok nagyobb része is. 29 százalékuk ért egyet a rendelettel, a megkérdezett terézvárosiak 71 százaléka inkább örül annak, hogy a városrészben késő este is van élet.

A rendelet következményeivel kapcsolatban a pesti Broadway területén megkérdezett válaszadók 85 százaléka vélte úgy, hogy a terézvárosi önkormányzat döntésének hatályba lépésével Budapest rosszabb és unalmasabb város lesz. Ehhez képest mindössze 15 százalék gondolta azt, hogy a főváros élhetőbb, és jobb lesz attól, ha a VI. kerületben este tíz után lehúzzák a redőnyöket.

A BKIK-t senki nem kérdezte

„A BKIK nem támogatja a VI. kerületi csendrendeletet" – áll a a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara lapunkhoz eljuttatott közleményében. „A híreszelésekkel ellentétben a témáról nem folytak előzetes egyeztetések a kamara és az önkormányzat között" – cáfolta a szervezet az önkormányzat állításait, amely szerint a rendelet elfogadása előtt velük és más szakmai szervezetekkel folyt konzultáció.

„Ezúton kívánjuk cáfolni azt a hírt, mely a VI. Kerületi Önkormányzat nyilatkozata alapján a magyar sajtóban több helyen is megjelent, miszerint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával való egyeztetés alapján, a kamara javaslatainak beépítésével terjesztették elő az önkormányzat azon rendeletét, mely értelmében a szórakozóhelyek a jövőben nem tarthatnak nyitva este tíz után." – írták.

A BKIK-val a napokban vette fel a kapcsolatot az önkormányzat.