Karácsonyi lidércnyomás algából és tojásból

2009.08.02. 14:04
A japánmánia leglátványosabb megnyilvánulása az Animecon, ahol rajzfilmszereplőnek öltözött tinik parádéznak miniszoknyában, de ez csak a felszín. Sok japános hobbi létezik még, ami nyugdíjas korban sem ciki, ebből az ikebanát, az origamit, vagy a bonsait már mindenki ismeri, de a bentóra a legtöbb ismerősünk csak nézett értetlenkedve. A bento egy csinos uzsonnás doboz, amibe apró ételfalatkákat pakolnak be ízlésesen.

Hétféle bentóval tartott nekünk bemutatót Raffy és két barátnője egy budai lakótelepen, hogy elmagyarázzák, mire is jó ez az egész. Közülük ketten a fiújuknak csomagolnak naponta ebédet japán módra, és Ren, a harmadik lány az egyetemre készít magának japános kajadobozokat. Ő naponta egy ezrest spórol magának ezzel. Az egyik barátot viszont a munkahelyén flancolással vádolták, de legalább gyorséttermezés helyett hazait eszik.

A szeretet jele

"A bentót a japán feleségek készítik el a gyerekeknek és a férjüknek abból, amit otthon találnak. Az iskolában a gyerekek szerelmüket is ezzel lepik meg, mivel a bento a szeretet jele. Vannak olyanok is, akik ezt művészi szinten űzik, életképeket, animefigurákat, vagy komplett filmjeleneteket raknak ki az ételekből, ezt hívják kyarabennek" - magyarázzák. A kyarabenból versenyeket is rendeznek, július elején tartották a Hello Kitty-set, de népszerű még a Totoro és a Pokemon is. Ezeken akár órákat is szöszölnek, viszont az előző napi vacsoramaradékból húsz perc alatt össze lehet ütni a hétköznapi verziót.

Aki japán animesorozatokat néz, az rajzolt bentót már biztos látott, a Sailor Moonban például Makoto dobozol megszállottan. Odaát ez annyira elterjedt, hogy iskolában, munkában, vonaton, parkban, mindenhol ezt eszik, mint nálunk a szendvicseket, készen is kapható, még éttermekben is árulják. Állítólag napi 6-8 milliót adnak el belőle a 127 milliós országban. A szendvics és a bentó között a legnagyobb különbség az, hogy a bentó változatosabb tápanyagokból áll, az összetevők arányát külön szabályok határozzák meg, és az adagok testreszabottak, ezért akár fogyni is lehet vele. Atkins-diétára mondjuk használhatatlan, mivel szénhidrát és fehérje mindenképp van benne.

Alapszabályok

"A bento alapja a 4:3:2:1 egység, ami azt jelenti, hogy van benne négy rész köret, általában rizs, három rész fehérje, két rész savanyúság vagy másik főétel, és egy rész savanyúság vagy édesség - vázolja az alapokat Raffy. - A japán konyhában a rizs a főétel, mellé például rákfalatokat, tojást vagy csirkét esznek. A férfiak bentójába általában nem tesznek édességet, mert az szerintük a nőknek és a gyereknek való." Az adagok egy magyar ember számára kicsinek tűnnek, de a doboz űrtartalma elvileg megfelel a kalóriának: a női bentó 5-700 milliliteres, a férfi bento 1500 millis, és van gyereknek is. Nem muszáj egyébként japán ételt tenni bele, vagy ha mégis ezt választjuk, akkor sem csak nyers halból és algából kell gazdálkodnunk. Ha pedig fogyókúrázunk, akkor a 3:2:1-es aránnyal érdemes próbálkozni.

Polip virsliből, nyuszi almából

A legnagyobbat a gyerekek ebédjével lehet kreatívkodni, a magyar bentós lányok például tele vannak színes, műanyag virslivágókkal, amikkel polip, pingvin, tulipán, rák vagy halacska formájú falatkákat lehet a félbevágott húsokból nyomni. A polippal viszont lehetnek gondok. "A magyar virsliknek nehéz kézzel nyolc lábat vágni, általában hat sikerül" - jegyzi meg Raffy.

Állatkákat vagy kisautót persze nemcsak virsliből, de répából, uborkából, vagy almából is lehet farigcsálni, és így a gyerekeknek jobban csúszik a zöldség. "A férfiak is olyanok, mint a gyerekek, a barátom addig nem evett kukoricát, amíg nem így tálaltam neki" - jegyezte meg egyikük. Léteznek olyan kis műanyag formák is, amikbe a még meleg főtt tojást kell beletenni, és mire kivesszük háromszög formájú lesz, vagy egy kis arcocska rajzolata nyomódik bele. Az algalapokból is ki lehet vágni bármilyen formát, és a különböző magokból például szemet lehet ragasztani az állatkáknak. Az ehető dekorációk mellett a kompozíciót állatformájú kisvilla, vagy díszes fogpiszkáló egészítheti ki, de már egy kevéske reszelt répa is megdobhatja az összhatást.

A bentó alapeleme a doboz, ami általában két-három emeletes, vagy egyszintes sok kis fakkal. Valami dizájnnal is megbolondítják általában, sokszor például animefigurák, virágok, békák vagy autók kerülnek rá, és van Shinkansen-, vagy masniformájú is. Az egyszerűbbek műanyagból vannak, a sikkesebbek alumíniumból, de a hagyományos lakkból készül, és ebből az antik darabok horror árakon kelnek el. Egy műanyag szettet 6-7000 forintból lehet kihozni, ha neten rendeljük külföldről.

Tartozik hozzá egy gumiszalag is, ami az egészet összefogja, evőeszközök, esetleg termosz, vagy a készlethez passzoló szövetzacskó. A dobozok légmentesen zárnak, úgyhogy a szagok benne maradnak, és a kaját 4-6 órán át melegen tartják, bár van, amikor eleve hideget pakolnak bele.

Viszont nem kell rögtön a dobozvásárlással kezdeni, a célra elég egy egyszerű műanyagdoboz is, amiből minden hazai háztartásban akad pár. A kis fakkokat bármilyen műanyagdobozkával pótolhajtuk. Igaz, a kevésbé elhivatott érdeklődőknek általában pont a díszes doboz tetszik a legjobban az egészben. A savanyúságot speciális muffinformában teszik bele, így az ecetes levet nem szívja be a köret. Ezt például szilikonos muffinformával lehet helyettesíteni.

Bento-lecke a Cooking With Dog-sorozatból

Minden a rizsnél kezdődik

"A bentóban a rizs a lényeg, ez az összes japán étel alapja - magyarázzák a lányok. - Ezt odaát gombócokba gyúrva eszik, mint mi a kenyeret." Ez az itthon szokásos módszerrel készült rizzsel viszont nem fog menni, gluténes rizs kell hozzá, ami ragad. Csak itthon nem nagyon lehet kapni.

"Az olcsó pótmegoldások közül erre a célra a legjobb a karcagi fényezetlen B rizs - ajánlják. - A japánok vizet is máshogy tesznek hozzá, nekünk az anyánk úgy tanította, hogy egy bögre rizshez két bögre víz kell, de a japánok csak egy bögrével tesznek hozzá. Aztán főzés előtt ötször-hétszer át is mossák, amíg átlátszó nem lesz, így kijön belőle a keményítő. Utána só nélkül főzik meg, majd rizsecetből, cukorból és kevés sóból készítenek keveréket, azt ráöntik, és együtt hagyják kihűlni. Ettől lesz jó ragadós." Ha a bentóhoz nem kell formázni a rizst, akkor az ecetezés viszont kihagyható.

A rizs ízesítéséhez a furikake nevű fűszerkeveréket használják. Ez olyan, mint nálunk a vegeta, csak többféle verziója van, például a répás-szezámmagos, amihez reszelt répát szárítanak ki serpenyőben olaj nélkül, és szezámmagot pirítanak hozzá. Különben használnak hozzá algát, szárított halat, zöldségeket, és készen is lehet kapni. A lányok Karácsonyi lidércnyomás-os kyarabenében például ez a répás-szezámmagos rizs volt az algaszemekkel díszített tojások mellé.

A lányok összesen hétféle bentóval készültek, és mire mindegyiket végigelemeztük, már majd kiesett a szemünk az éhségtől. Legjobban a japán curry ízlett, amiben ráadásul a curry a legnagyobb távolkeleti furcsaság, és olyan, mint egy padlizsánpörkölt. (A disznós verzió recepte itt olvasható.)

Legnagyobbat a gránátalmás palacsinta ütött

Mivel hétféle dobozból kóstolgattunk összevissza, pár órával később kicsit rosszul lettem, de a szójaszószban sütött főtt fürjtojás, a teriyaki csirke, a szusik, a makik, a furikakés rizsek és a mentás muffin akkor rettentően ízlett. A marcipántököt viszont nem volt szívünk széjjelcincálni. A legfurcsább ízű étel meg nem valami algás költemény lett, hanem a gránátalma melasszal leöntött palacsinta, ami sokkolóan savanyú savanyú.

Nem mondom, hogy a japánok azért élnek olyan sokáig, mert bentóznak, de valamit mégis tudnak, amit mi nem, ha a férfiak átlagban tizennyolc évvel élnek a magyar férfiaknál tovább. Ebben kell szerepe legyen a táplálkozásnak is, de Raffy szerint ez elsősorban annak köszönhető, hogy az alapanyagokat nagyon megválogatják. Az sem lehet mindegy, hogy naponta ötször esznek kisebb adagokat, ahogy azt nálunk Béres Alexandra is hirdeti.