Virtuális keresztrejtvény jelnyelvtanulással

2009.08.11. 09:22 Módosítva: 2009.08.11. 10:27
Világújdonságnak számít az az internetes játék, amit egy magyar jelnyelvvel foglalkozó honlap, a Hallatlan.hu készítői találtak ki.

A jelnyelv tanulását segítő játék egyszerű. A képernyő jobb felső sarkában egy kis videón a jeltolmács eljeleli a megfejtendő szót vagy betűkombinációt. Beírjuk a megfejtést, majd a szókockájára kattintva kiderül, hogy jó-e a megoldás: ha zölden villan fel helyes a megfejtés, ha pirosan, újra kell próbálkozni.

Az új játékok iránti igényt a Hallatlan.hu portál fórumozói vetették fel, amikor jelezték, hogy a korábbi kilválasztós kvízjátékuk helyett jobb lenne valami nehezebb, gondolkodtatóbb. Amiben a játékosoknak maguknak kell megtalálni megoldást, nem pedig kiválasztani a megadott válaszlehetőségek közül.

A jelnyelvi keresztrejtvény megalkotója, Bartos Pál nem feltétlenül a hallók jelnyelvtanulását nevezte meg egyetlen célként a keresztrejtvény elkészítésekor.

„Ez egy újfajta időtöltés. Rejtvényfejtőknek mindenképpen ajánlott, de arra is jó, hogy teljesen laikusként az ember megismerkedjen egy új világgal, a jelnyelvvel. A jelnyelvi keresztrejtvény tehát a hallóknak is kiváló játékos tanulási lehetőség, ám hasznos segítséget nyújthat a prelingvális siketek (születésüktől fogva siketek) magyar helyesírásának fejlesztésében is. Nekik ugyanis anyanyelvük a magyar jelnyelv, az írott/beszélt magyar nyelv azonban olyan számukra, mint a hallóknak egy idegen nyelv elsajátítása, ha nem még nehezebb.”

Ez a világ első ilyen videó-keresztrejtvénye, amit két hét alatt 3500-an oldottak meg. A visszajelzések alapján mind a hallók, mind a siketek hasznos segítségnek tartották. A mostani keresztrejtvényben közel száz jelet lehet megfejteni, és a tervek szerint a készítők minden hónapban újabb rejtvényeket tennének közzé.

A rejtvény egyik érdekessége, hogy a videón szereplő Csömör Károly (az alapítvány kurátora) volt a parlamenti jeltolmács Medgyessy Péter kínos nyelvbotlásánál.

Bartos Pál 2004-ben kezdte a Hallatlan.hu portál készítését. Az első videó szerint „ez az oldal nemsokára elkészül” , de mint mondta azóta már rájött, hogy az oldal sosem fog elkészülni, hiszen a jelnyelv mai napig folyamatosan bővül, fejlődik, csakúgy, mint a többi hangzó természetes nyelv. Az alapítvány tagjai is folyamatosan gyűjtik a jeleket, de még ők maguk sem tudják pontosan hány jel lehet összesen.

A Hallatlan.hu egy jelnyelvi oldal, ami mozgóképes videókkal segíti az érdeklődőket (hallókat és siketeket egyaránt) a magyar jelnyelv elsajátításában. Jelenleg közel 2500 kifejezést és további 4600 variánst tartalmaz.

A honlapon továbbá olyan érdekességek is megtalálhatók, mint például a Nemzeti Dal ünnepi előadása jelnyelven, ismerkedési tanácsok jelnyelvet használók számára illetve jelnyelvbalett.

A Hallatlan.hu-t egyetlen nagyobb támogatója mellett saját alapítványa tartja fenn. Az alapítvány alapvetően jelnyelvoktatással foglalkozik.

Egy korábbi interjúból kiderül, hogy Bartos maga halló ember, és csupán saját kíváncsisága sarkallta arra, hogy létrehozza ezt a honlapot, amivel azóta olyan elismeréseket szereztek, mint az Európai Nyelvi Díj 2006-ban, valamint az eFesztivalon 2007-ben (III. helyezés) majd 2008 I. helyet érdemelte ki a gyereknek szóló „Jelelj velünk!” cd-rom kiadványuk.

Bartos úgy gondolja, hogy ma Magyarországon néhány tízezer ember ismeri a magyar jelnyelvet, amit reményei szerint nemsokára itthon is elfogadnak hivatalos nyelvként. Erre lát is esélyt, hiszen ahogy mondta a SINOSZ (Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége) elnöke, Kósa Ádám (FIDESZ) az Európa Parlamentben folytatja munkáját, így várhatóan határozott lépéseket tesz az ügy érdekében.

A Hallatlan.hu jelnyelvi oldalt jelenleg nemcsak Magyarországról, hanem a világ csaknem 149 országból látogatják Mexikótól a Fülöp-szigetekig. Bartos szerint ez azért is lehetséges, mert a világon nem túl sok jelnyelvet feldolgozó honlap létezik.

Ha a virtuális keresztrejtvény nem töltődne be az olvasónknak, az azért lehetséges, mert egyszerre 300 felhasználót bír el a szerverük, később próbálkozhatnak újra