Egyszerű nők, sziasztok

2009.09.14. 18:15
Vajon mi értelme van a Budapesti Nemzetközi Vásárnak? A magyar társadalomról két dolog derülhet ki: vagy nagyon gazdag, vagy nagyon szegény, de mindenképp ízléstelen. Bulijacuzzik, masszázsfotelek ár- és méretversenye zajlik. A legnagyobb találmányok: a sminkmatrica és a recskatenisz.

Nem tudni, miről szól a vasárnap véget ért Budapesti Nemzetközi Vásár. A felső kategóriás árucikkektől a kiemelt vendégként a négy sárkány piacos bovlit elhozó kínai cuccokig minden megvolt, de a kettő között szinte semmi.

Valaha itt tényleg előremutató és érdekes dolgokat lehetett látni, most nem. A kínai piacot keverték a luxustermékekkel, kisnyugdíjas legyen a talpán, aki kiigazodik. Az egyik kiállító arról panaszkodott valakinek, hogy itt volt az első BNV-n is, akkor félmilliót is össze tudott szedni, de most csak 60-70 ezer jött össze. "Piszkosul nem vagyok megelégedve" - tette hozzá. Én meg azzal nem, hogy a csúzlival kilőtt bumerángrepülőt nem próbálhattam ki. Pedig a kilövés után a saját kezembe kanyarodik vissza, bármilyen hihetetlen. Az önző üzletkötő azt hazudta, ha bárkit eltalálok, kizavarják.

Valaha volt értelme

Idősebbeket kérdeztem, minek jönnek ki, azt válaszolták, évekig itt találkozhattak a minőségi külföldi termékekkel. A mondat után felnevettünk mindahányan. Se külföld, se minőség, pedig korábban egész lakásokat lehetett innen összeállítani. Ha ezt most megpróbálnánk, a világ legízléstelenebb, legszínesebb, legfelvágósabb és leglakhatatlanabb lakását kapnánk. Egy Big Brother-villát, de abban ki élne szívesen?

Az egész rendezvény vurstlijellegét mutatja, hogy a kiállítók nem vicceltek: az egyik például ezt a reklámszöveget írta ki Ug=1,1 W/nmK. Na, ez mi? Az biztos, hogy ebből a képletből kellene megérteni, miért jó a speckó ablaküveg a passzív házon, amiben nem fűtenek télen, nem hűtenek nyáron. Mivel ez is túlzott luxusnak tűnt, hagytam.

Mit kezdjek azzal, hogy a BNV magyar társadalomról kialakított képe az, hogy valakinek vagy rengeteg pénze van, vagy kevés, de mindenképpen ízlés nélkül nézi a világot. Az áramoltatós medencéből, a bulijacuzziból olyan választék volt, mintha egy középkategóriás tévé árán lehetne megvenni az ilyet. Bezzeg a csokikúthoz venni kellett a gyümölcsöt, a sajtból sem volt kóstoló, a whiskeyből is csak keveset adtak, pedig volt olyan úriember, aki imádta meghallgatni, hogy pontosan hogyan készül az ital, és többször megszagolta a párlatot.

Szuperkényelem 2 millióért

De mire jó a 150 ezer forintos lepedő, amelyben mágnescsíkok vannak, mert a vérnyomásnak jót tesz? Persze kellemesen lehet aludni rajta, és hosszú távon még egészséges is, bár itt tényleg mindenről ezt mondták.

A BNV sztárterméke a masszírozós fotel volt, minden második pavilonban árultak ilyet, néhány százezer forinttól 1,9 millióig. Mi egy elitkategóriásban igyekeztünk felidézni, milyen masszírozva létezni. Kellemes, bokától csuklóig legyúrnak, kár, hogy az eladók azon bosszankodnak, hogy mindenki csak érdeklődik, senki nem vásárol. A teljesen érdektelen és mini gasztrórészlegen látszott ez az érdeklődés a legjobban, ahova konkrétan inni és enni érkezik a nép.

Voltak termékek, ahol nem érte meg az üzletkötői szöveget meghallgatni, annyira borzalmas dolgot árultak: a pvc-ből gyártott szőnyeg olyan érzést keltett, mintha visszatértünk volna a szocializmusba, és még megpróbálták elmagyarázni, milyen jó érzés.

Egyszerű nők, szevasztok!

Pénteken a nőket ingyen engedték be a BNV-re, ami nem meglepő, mert a fogfehérítéstől a hajformázáson át a masszázsig minden volt, mind állítólag különleges, sőt extra, sőt egészséges. Kedvencünket, a sminkmatricát most részletesen bemutatjuk, mert fantasztikus a maga egyszerű és igénytelen jellegéből adódóan. Először kiválasztjuk azt a színt, ami jól megy a szemhez és a ruhához, valamint visszaadja a belső lelki rezdüléseket is. Ez most a militarista lett. A matricát felragasztjuk a szemhéjra, a papírt lehúzzuk, a festék fent marad, 2 perc alatt tökéletes sminket varázsolhatunk. Gyors, igénytelen, fotómodellemen rendkívül jól állt. Háromezer volt egy csomag, öt darab matrica, mindegyiket háromszor lehet használni. Előre összeválogatott színek, változtatási lehetőség nélkül.

A BNV borzalmas, ötlettelen és reménytelen, semmit nem mutat meg a világból, semmi választékot nem ad. Viszont megismertette velem a recskateniszt, amit öncélúan játszhatok bárhol. A teniszlabdát egy gumis zsinórral rögzítjük, és végre nem kell társ az örömszerzéshez:


(külön köszönet Katának a segítségért.)