Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tizenhét dimenziós kockával küzdenek a magyar rejtvényfejtők

2009.11.05. 10:55
Ahogy rendeznek világbajnokságot akár olyan furcsa sportoknak is, mint a futball, úgy létezik vb-je a rejtvényfejtésnek is. Az amerikaiak a legjobbak, nagy háttércsapattal dolgoznak, a magyarok viszont nem félnek kényes nemzetközi kérdéseket is feszegetni, ha az igazság úgy kívánja. Helyszíni jelentésünk egy vihar sújtotta török tengerpartról.

„A rejtvényfejtés olyan, mint az IQ-teszt, csak azon nem szépek a feladatok” – magyarázza István György, a rejtvényfejtő-világbajnokságra készülő csapat edzője a repülőtérre menet. Hogy egy logikai feladvány mitől szép, azt nem tudom pontosan, és itt az elején gyorsan letudom a magyarázkodást is. Nem azért döntöttem úgy, hogy elkísérem az ötfős szürkeállományt a törökországi vb-re, mert az az ember vagyok, aki prímszámokat sorol, ha nem tud elaludni, vagy sudokut fejt a metrón.

Inkább az alig ismert sport, a rejtvényfejtés egzotikuma vonzott a világbajnokságra. Kiváncsi voltam, vajon hatalmas koponyamérete alapján felismerhető egy profi rejtvényfejtő, vagy ugyanolyan kinézetű ember, mint bármelyikünk? A rejtvényfejtő képes megmagyarázni, hogy ami káosznak látszik, az valójában rend, vagy még elveszettebb, mint az egyszerű emberek?

„Tehát ez egy tizenhét dimenziós kocka, aminek az élein mozogsz” – lapozgat egy feladatsort a repülőtéri váróban Tamás, olyan arckifejezéssel, amilyennel a szomszéd asztaltól küldött Chateau Pétrust kóstolgatja az ember. Pál, aki két évvel ezelőtt világbajnok volt, csettint: „Igen, erről van szó.” Érzem, hogy az egzotikum közelébe jutottam, pedig akkor még nem érkeztünk meg a lakott területektől távoli török szállodába, a monumentális, tengerparti betonfalanszterek közé.

Odabenn, a világító csobogók, álbarokk csillárok, vörös fotelekben deliráló német nyugdíjasok és üveglépcsők közt, a műantik dohányzóasztalokon több száz laptop vibrál. Az Apple-ök, Dellek, Toshibák, Sonyk, MSI-ok felett tizenhét és negyven év közti, többnyire farmeros-pólós férfiak ülnek, és vagy a gombokat nyomkodják, vagy füzetek fölé hajolva tanácskoznak. Ha nem tudnám, hogy különleges emberek, egyszerű rendszergazdáknak nézném őket.

szallo

Nem keresztrejtvény

„A feladattípusokat már egy héttel a verseny előtt kiadják, hogy legyen idő értelmezni azokat” – mondja fojtott hangon György, az edző. Ő a hazai rejtvényfejtők első generációjának tagja, aki 18 évesen már a Füles szerkesztője volt, most pedig MÁV-menetrendek összeállításával sakkozik. – Ezek kultúrafüggetlen logikai feladványok, szóval nem keresztrejtvényről van szó. Kaphatunk persze közismert feladatokat is, mint például a sudokut, de a szervezők legtöbbször új típusokat találnak ki.”

István György
István György

György többeknek integet, láthatóan a közösség népszerű figurája, valószínűleg azért, mert két magyarországi világbajnokság szervezésében is részt vett. Kezet fog a török szervezővel, néhány litvánnal, belgával és egy amerikaival. „Ő volt az, aki 1992-ben az első világbajnokságot szervezte. Nagy név, a New York Times rejtvényrovatának vezetője” – jegyzi meg, miközben egyik asztaltól a másikig libeg.

A helyes megoldás nem minden

Közben azért megtudom, a rejtvényfejtőverseny nem annyiból áll, hogy a versenyzők leülnek, és ész nélkül fejtik a rejtvényeket. A helyes megoldás nem minden. Sok olyan feladatot is kapnak, amelyet a szerzőn kívül talán bárki képes lenne megoldani. A bajnokság azonban időre megy, és egy feladatcsoportra pontosan megszabott keretet adnak. Amit egy átlagember negyed óra alatt találna ki, arra a versenyben húsz másodperc jut.

Ráadásul csak a tökéletesen megoldott feladat számít be az eredménybe. Ezért görnyednek már napokkal a verseny előtt füzeteik fölött a csapatok. Előre ki kell találni, melyik feladattal kezdenek, melyikre mennyi időt fordítanak. És persze a szituáció még bonyolultabb a csapatversenynél.

A magyarázatot csak az szakítja félbe, hogy a riói világbajnok, Pál egyre forróbb hangulatú beszélgetésbe elegyedik a török pincérrel. „Hogyhogy a jó oldalon állt Törökország a második világháborúban? Hát volt egy titkos paktumuk Hitlerrel, hogy ha ő beveszi Sztálingrádot, akkor a törökök Oroszország ellen fordulnak. Meg hát folyamatosan adott el a németeknek vanádiumot”.

A pincér hápog, méltatlankodik, Pál azonban nem érti, hiszen ezek tények. Később belemerülnek a ciprusi helyzet elemzésébe, amit én már csak az ételeink biztonsága miatt is hagynék, de Pál szerint egyértelmű a szituáció.

A többiek közben a taxiszámlák elosztásával foglalatoskodnak. „De hiszen ez egyszerű. – mondja Tamás. – Mindenki, aki tizenkettőnél kevesebbet fizetett be, rakja ki az asztalra a különbözetet, a többet fizetők meg innen kiveszik, ami nekik jár, és nem kell egymással csereberélni.” Logikus.

A pénz számít

Ki az esélyes?” – igyekszem a téma felé fordítani a beszélgetést. „Az amerikaiak” – mondják komoran. – Nekik sok pénzük van."

Felkapom a fejem, mert érdekel, hogy lehet pénzzel észt vásárolni, de aztán kiderül, csak arról van szó, ők nagyobb háttércsapatot működtetnek. Náluk 10-15 fő dolgozik a versenyzők alá. A kiadott feladattípusokra konkrét példákat generálnak, megoldóképleteket és megoldási trükköket gyártanak. Miközben „a mi kis csapatunknak két ember segít otthonról.” (Németh Zoltán és Slenker Gyula.)

A kis csapat tagjai esélyességi sorrendben:

Madarassy Pál: térképész, közgazdász. Legjobb eredménye: 1999, Rio de Janeiro, vb-győzelem.

Madarassy Pál
Madarassy Pál

Horváth Zoltán: Közgazdasági egyetemi hallgató. Legjobb eredménye:2004 Horvátország, vb, 4. helyezés

Horváth Zoltán
Horváth Zoltán

Osvalt László: programozó. Legjobb eredménye: 2004 Horvátország, vb, 11. helyezés

Osvárth László
Osvárth László

Csizmazia Tamás: Programozó. Legjobb eredménye: 2004 Horvátország, vb, 22. helyezés

Csizmazia Tamás
Csizmazia Tamás

A csapattagok jelenleg az orkán sújtotta török tengerparton, egy ötcsillagos hotel menedékében, az all inclusive szolgáltatás tartalékain várják a versenykezdést. Az internet-összeköttetés bajos a régióban, áram még van, gond nincs, a verseny papírok és ceruzák segítségével zajlik.