Két magyar étterem a GaultMillau-ban

2009.11.06. 16:33
A Bábel Delicate és a Fausto’s a két legjobb magyar étterem a mértékadó GaultMillau szerint. A két legrangosabb kalauz egyike - a Michelin a másik - először sorolt a legjobbak közé magyar éttermet.

Az eddigi legrangosabb nemzetközi elismerést érdemelte ki két magyar étterem: a Babel Delicate és a Fausto’s felkerült a nemzetközi gasztronómiai élet meghatározó étteremkalauza, a GaultMillau 2010-es listájára. A GaultMillau Österreich bécsi sajtótájékoztatóján derült ki, hogy mindkét magyar étterem két séfsapkát kapott a nemzetközi zsűritől. Ez körülbelül egy Michelin-csillagnak felel meg. Michelin-csillagot eddig egyetlen magyar étterem, illetve séf sem kapott.

A kritikusok 14 magyar éttermet teszteltek, közülük kettő, a Babel Delicate (nemzetközi és magyar) és a Fausto’s (olasz) felelt meg a szigorú elvárásoknak. Mindkét étterem 15 pontot kapott, jelentése: magas színvonalú konyhaművészet, kreativitás és minőség.

A GaultMillau csillagok helyett séfsapkákkal osztályoz. 1-20 pontig értékelnek. Séfsapka a legalább 13 pontot elért étteremnek jár; 13-14 pont=1 sapka, 15-16 pont=2 sapka, 17-18 pont=3 sapka, 19 pont= sapka. 20 pontot senki nem kaphat.

A GaultMillaut 1969-ben hozta létre két gasztroújságíró, Henri Gault és Christian Millaut. A kiadvány évente jelenik meg, független nemzetközi étteremkritikusok véleményét tükrözi, akik a felszolgált ételek minőségére koncentrálnak: a szervíz, a hely hangulata és az étterem borkultúrája kiegészítő szöveges megjegyzésként kerül a pontszám mellé.