Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Két magyar étterem a GaultMillau-ban

2009.11.06. 16:33
A Bábel Delicate és a Fausto’s a két legjobb magyar étterem a mértékadó GaultMillau szerint. A két legrangosabb kalauz egyike - a Michelin a másik - először sorolt a legjobbak közé magyar éttermet.

Az eddigi legrangosabb nemzetközi elismerést érdemelte ki két magyar étterem: a Babel Delicate és a Fausto’s felkerült a nemzetközi gasztronómiai élet meghatározó étteremkalauza, a GaultMillau 2010-es listájára. A GaultMillau Österreich bécsi sajtótájékoztatóján derült ki, hogy mindkét magyar étterem két séfsapkát kapott a nemzetközi zsűritől. Ez körülbelül egy Michelin-csillagnak felel meg. Michelin-csillagot eddig egyetlen magyar étterem, illetve séf sem kapott.

A kritikusok 14 magyar éttermet teszteltek, közülük kettő, a Babel Delicate (nemzetközi és magyar) és a Fausto’s (olasz) felelt meg a szigorú elvárásoknak. Mindkét étterem 15 pontot kapott, jelentése: magas színvonalú konyhaművészet, kreativitás és minőség.

A GaultMillau csillagok helyett séfsapkákkal osztályoz. 1-20 pontig értékelnek. Séfsapka a legalább 13 pontot elért étteremnek jár; 13-14 pont=1 sapka, 15-16 pont=2 sapka, 17-18 pont=3 sapka, 19 pont= sapka. 20 pontot senki nem kaphat.

A GaultMillaut 1969-ben hozta létre két gasztroújságíró, Henri Gault és Christian Millaut. A kiadvány évente jelenik meg, független nemzetközi étteremkritikusok véleményét tükrözi, akik a felszolgált ételek minőségére koncentrálnak: a szervíz, a hely hangulata és az étterem borkultúrája kiegészítő szöveges megjegyzésként kerül a pontszám mellé.