Az volt a legjobb, amikor apu elsüllyedt

2009.12.24. 07:53
Négy Index-közeli gyerkőccel, Szonjával (7), Gazsival (4) meg a filmkritikuspáros Domonkossal (7) és Bálinttal (5) teszteltünk társasjátékokat a karácsonyi hangulatú szerkesztőségben a szombati munkanapon. A két nagy kedvenc a Mágikus labirintus és a kalózos Piratissimo volt, amíg meg nem találták a techrovat műanyag fegyvereit, és el nem szabadult a pokol.

Elvarázsolt labirintus

Mi sem gondoltuk az elején, de létezik olyan családi társasjáték, ami ugyanúgy leköti a hiperaktív négyévest, mint aput és anyut. Az Elvarázsolt labirintus pofátlanul egyszerű trükkel hódít: egy 6x6-os mezőn mágnestalpú varázslóbábukat tologatunk, amiket a túloldalon egy-egy fémgolyó követ. Ha a golyó beleütközik a tábla alá rejtett labirintus falába, megszívtuk, és a következő játékos indulhat a mezőkre rakott talizmánokért.

A Drei Magier Spiele az Elvarázsolt labirintussal elnyerte idén az év gyerekjátéka címet, a GémKlub pedig jó érzékkel még karácsony előtt lecsapott rá, és kiadta magyarul. Tesztünkben a gyerekek elképesztő memóriával jegyezték meg a láthatatlan falak helyét. Szonja egyébként anyukáját is évek óta legyőzi a 8 év felettieknek ajánlott Cluedo nevű nyomozós társasban.

A szintén 7 éves Domonkos egy másik verziót is vázolt: "Nem mindig kellett megjegyezni, merre van fal, a lyukon át megnézhettük, merre lehet továbbmenni." Persze ez nem szabályos, de nem bírtam mindenre odafigyelni, már attól a ténytől majdnem elájultam, hogy gyerekekkel kell levezényelnem egy tesztet. A gyakorló apukák szerint az Elvarázsolt labirintus még azoknak a gyerekeknek is igazi főnyeremény, akik a Domonkos által vázolt verzió szerint játszanak és veszítenek, mert mindig lehet nevetni a másikon, amikor leesik a golyó.

Elvarázsolt labirintus

Az év gyerekjátéka díjat is bezsebelő társas, mágneses figurákkal, fémgolyókkal és a tábla alá rejtett falakkal. 4 év felett mindenki rákattan!
Játékosok száma: 2-4 fő
Hány éves kortól: 5
Játékidő: 30 perc
Nehézség: 2/5
Dizájn: 5/5
Újrajátszhatóság: bármikor
 

Ára: 8990 forint | A játék honlapja

Maori

Günter Burkhardt igazi kocka: még a trópusi nyaralásán is csak a számolgatós társasjátékokon pörög az agya. Ő tervezte ugyanis a Maorit, amiben Polinézia szigeteit fedezhetjük fel csónakokkal, aztán kagylókkal meg orchideafüzérekkel seftelve fel kell építenünk a saját pálmafás-lagúnás édenkertünket. Idén ez lett az év legjobb társasjátéka.

Szonja ebben levert mindenkit. Ennél a játéknál komolyan kell venni a korhatárt, érdemes 6 év felettiekkel játszani. A szabályokkal azért voltak gondok: "Elég sokat kell magyarázni az elején a gyerekeknek, nem tud azonnal beindulni a játék - mondta Zoli, az örökmozgó srácok, Domonkos és Bálint apukája. - Viszont így nagyon jó előkészítés a későbbi, bonyolultabb játékokhoz, mint a Catan vagy az Alhambra."

Elsőre tényleg bonyolultnak tűnhet a játékmenet a kicsiknek: a középre tornyozott szigetdarabkák közül nemcsak azt vehetjük fel, amelyik mellett megállunk a felfedezőhajóval, hanem kagylókért cserébe a bentebb lévőket is, kivéve, ha valahol vulkán van a sorban. A szigetépítgetés végén az nyer, aki a kunyhók-csónakok-virágfüzérek kombóból a legtöbbet szedte össze, nincs "félbevágott" szigete vagy üres tenger mezője, és még a pénzt jelentő kagylókból is tudott valamennyit tartalékolni. A játék másik szépséghibája, hogy nincs magyar leírás a dobozban (bár egy fordítás innen letölthető hozzá).

Maori

Polinézia mesés szigetvilága a nappaliba költözött. Az építkezős Maori kicsiknek és nagyoknak is bejöhet, nem véletlenül kapta meg az év játéka 2009-díjat.
Játékosok száma: 2-5 fő
Hány éves kortól: 6
Játékidő: 45 perc
Nehézség: 3/5
Dizájn: 4/5
Újrajátszhatóság: bármikor
 

Ára: 6340 forint | A játék honlapja

Wackelbrücke

A Lengőhídban megelevenednek a klasszikus, királykisasszonyt megmentős mesék. Egy csapat lovaggal a rozoga függőhídon kell átmasíroznunk a kastélyba, viszont vigyázni kell, hova lépünk, mert a várárokban úszkáló sárkányok néha kiütik a cölöpöket. "A gyerekeknek bejött. Egyszerűek a szabályok, szülői felügyelet nélkül is elvannak vele - mondta Helga, Bálinték anyukája. - Felnőttként viszont nem túl élvezetes, jobban szeretjük az olyan játékokat, amelyek az egész családot elszórakoztatják."

Domonkosnak csak az nem tetszett benne, hogy két fő kevés az izgalmas játékhoz, mert úgy gyorsan vége van: ha ő leesik, vesztett, pedig a tesója még be sem jutott a várba. Bálintnak viszont ez a játék is fenntartások nélkül tetszett a többi háromhoz hasonlóan. A gyerekek és a szülők együttes osztályzata miatt a Wackelbrücke csak 3,5 pontot kapott a teszten.

Wackelbrücke

Hős lovagjainknak vízbe fulladás nélkül kell királylányt menteni. A 7 év alattiakat órákig leköti, de a nagyobbaknak nézzünk inkább mást.
Játékosok száma: 2-5 fő
Hány éves kortól: 5
Játékidő: 30 perc
Nehézség: 2/5
Dizájn: 4/5
Újrajátszhatóság: csak tündérmesefüggőknek
 

Ára: 7460 forint | A játék honlapja

Piratissimo

"A srácoknak minden tetszik, amiben kalózhajó meg kincs van, ez eleve motiválja őket - árulta el Domonkos apukája a teszt legnépszerűbb játékának titkát. - Ez jobb, mint a Maori, mert szigetépítéssel nem mindig lehet lázba hozni őket." A Piratissimóban a Csendes-óceán kis szigeteit kell fosztogatni kalózhajókkal. Ahol zöld láda van, ott mi dönthetjük el, kell-e az arany, ahol viszont piros, ott kötelező a legénységnek felpakolnia mindent a fedélzetre.

A bárkánk összesen 7 aranyat bír el, ha valakihez több kerül, a hajója elsüllyed. A játék ezzel a szabállyal szimulálja a játékosok közötti tengeri csatákat és rablásokat is. Ha valakivel ugyanarra a szigetre kerülünk, 2 aranyat elvehetünk tőle, vagy mi pakolhatunk át 2 aranyat az ő hajójára, amivel akár el is süllyeszthetjük (ilyenkor mondjuk a saját kalózainknak fizetünk zsoldot, hogy rohanják le az ellenfelet). Az nyer, aki a leghamarabb tud 10 aranyat elszállítani a saját szigetére.

A többi kalóz mellett a vihar is komoly veszélyt jelenthet ránk (ezt egy kis tornádófigura jelképezi). A játékosok ezzel is taktikázhatnak. Éppen ez a játék titka, a szerencse mellett a stratégia és az empátia is ugyanúgy számít. A részletes magyar játékleírás az opcionális szabályokkal innen tölthető le.

"A kellékek stabilak, nem kell attól tartani, hogy a gyerek eltöri vagy lenyeli a hajót" - összegzett a próbajáték végén Zoli, akinek a lelkesedését az sem vette el, hogy most is előjött a családi társasok egyik alapfelállása, az "anyunak segítünk, apuval kiszúrunk" elv. "Az volt a legjobb, amikor apu elsüllyedt az összes aranyával - mondta még Domonkos, de aztán azt is hozzáfűzte, hogy az is jó volt, amikor apu kockáztatott és sikerült beérnie a kikötőbe". Aztán a három fiú megtalálta a techrovatban a műanyag puskákat, és már nem is érdekelte őket többet a társasjáték.

Piratissimo

Hajsza az elásott kincsládákért kalózhajókkal és hurrikánokkal. A 2006-os év játéka, igazi családi kedvenc minden korosztály számára.
Játékosok száma: 2-4 fő
Hány éves kortól: 5
Játékidő: 30 perc
Nehézség: 2/5
Dizájn: 4/5
Újrajátszhatóság: bármikor
 

Ára: 6830 forint | A játék honlapja