Embernek lenni mindenképpen szívás

2009.12.28. 20:57
Kipróbáltuk a Battlestar Galactica (nálunk Csillagközi romboló) című tévésorozatból készített társasjátékot, és ötórás kínlódás után arra jutottunk, ha egyszer valóban emberformájú robotok támadnak az emberiségre, akkor nekünk tényleg meszeltek.

A sorozat, ha valaki nem ismerné, egy nyolcvanas években készült széria újragondolása, ami ebben az esetben annyit tesz, hogy a cím, az alapsztori és a karakterek neve megmaradt, de a giccses elődtől eltérően a modern verzió kőkemény társadalmi drámával fűszerezett űropera. A történetben az emberiség kreálta robotok fellázadnak, ránk támadnak, szétatombombázzák az összes bolygónkat, és csak  maroknyi túlélő marad, akik egy ősrégi hadihajó kíséretében menekülnek a Cylonnak hívott robotok elől. Ja, és a Földet keresik, mert ez az emberiség nem az az emberiség.

Beépültek közénk a szőke nők

A sorozatból készült társasjátékban a főszereplőket alakíthatja maximum hat játékos, akik között akad egy vagy több beépülő robotember is, mert a cylonok továbbfejlesztették magukat, és pont úgy néznek ki, mint Tricia Helfer kanadai Playboy-modell. Az emberek célja a menekülés, a cylonoké a mi elpusztításunk, mindenkinek rendelkezésére áll az ehhez megfelelő flotta és emberanyag. A játékteret a Galactica nevű hajó uralja, köré kell felpakolni a civil hajókat és a támadó robotok járműveit.

Egy kör - legalábbis az Index teszkommandójának ennyi volt - úgy háromnegyed óra, mert nagyon sok mindent el kell végezni, hogy letudjuk. A szereplők ún. képességkártyákat húznak, van, aki politikai befolyást tud gyakorolni, mások vadászgépeket vezetni, de akadnak technikusok és kiváló taktikusok is a szereplők között, sőt az admirális atombombákat is hajigálhat a robotok űrhajóira. Az elnöknek vannak különleges kártyái, amelyekkel befolyásolhatja az eseményeket, de ezeknek általában áruk van, a legénység önkéntes megtizedelése például nem népszerű húzás, ezt tapasztalatból mondom.

Szabotázs és menekülés

A kihúzott kártyáknak akkor van jelentőségük, amikor az éppen soros karakter eldöntötte, hogy a hajó melyik helyiségében kíván tartózkodni (ahol mindenféle dolgot művelhet, az ellenségre támadhat, vadászgépeket indíthat, sittre vághatja a renitenseket stb.), és húz egy konfliktuskártyát, amin egy megoldandó feladat szerepel. Ennek megoldásához a játékosok a képességkártyáikat a közösbe hajigálják, és ha az azokon szereplő összeadott érték magasabbak, mint a konfliktuskártyán szereplő szám, akkor megúszták a kírzist, ha nem, akkor vagy emberanyagot, vagy üzemanyagot, kaját, esetleg morált veszítenek. A kör végén aztán a hajó elugorhat a hipertérbe vagy hová (a Föld irányába), és minden  kezdődik elölröl.

Ez így első hallásra elég zavaros, sőt másodikra is az, nem is értem igazából, hogy miért szerepel a játék leírásában (ami az interneten magyarul is elérhető, köszönhetően pár lelkes rajongónak) alsó korhatárként a tíz év. Egy-egy döntésünknek igenis súlya van, a sorozat erőviszonyait (sajnos) kiválóan modellező játékban az emberek szinte teljesen esélytelenek, csak nagy odafigyeléssel lehet elkerülni az újabb Armaggedont (nekünk eddig három alkalommal sem jött össze).

BSG - társasjáték

A cylonok ugyanis amellett, hogy a flottába beépülve szabotálják a krízisek megoldását (olyan kártyákkal, amelyek nem segítenek), folyamatosan támadnak, anyahajóik és vadászaik mellett partra szálló egységekkel is kedveskednek az embereknek, így egyszerre három irányból jön az áldás. Mindettől függetlenül a játék maga élvezetes, bár legalább öt órát elvesz az ember életéből. A sorozat ismerete nem feltétlenük szükséges hozzá, Hipra kollégánk például 10 percet látott a bevezető epizódból, mégis kellemesen elszórakozott.

Hetente akár többször is

A társasjátékok egyik nagy problémája, hogy a közepesen megírt darabok újrajátszhatósága a nullához konvergál - a Battlestar Galactica esetében erről szó sincs, a számos karakter, a majd 100 különböző konfliktus és a karakterek kombinációja (lehet akár három cylon is a flottában, de a magányos ügynök sem elképzelhetetlen) garantálja, hogy nincs két egyforma menet. Ha valaki nem csapatjátékos, nagyon megnehezítheti a többiek dolgát, így magányos farkas típusú kollégáinkat nyugodtan ki lehet hagyni a mókából.

A végére egy jó tanács: a játéktér felépítése után a játékszabályokat közösen olvassák el, és együtt beszéljék át azokat, mert mi egy apróság félreértelmezésével úgy megnehezítettük a dolgunkat, hogy vért izzadtunk ez első kör végére.

Battlestar Galactica

Kiváló stratégiai társasjáták az űrben, nagyon ráérő és türelmes játékosoknak.
Játékosok száma: 3-6 fő
Hány éves kortól: 10
Játékidő: 180+ perc
Nehézség: 5/5
Dizájn: 5/5
Újrajátszhatóság: bármikor
 

Ára: 14 070 forint | A magy kiadás hivatalos honlapja