A sejk alaposan előkészített vétke

2010.01.04. 21:05 Módosítva: 2010.01.04. 21:15
A dubaji Burdzs Kalifa nem jelent követendő példát az építészeti kultúra számára - legalábbis így vélekednek német szakemberek. Ugyanakkor van, aki arra figyelmeztet, hogy korábban az Empire State Buildinget is hibának tartották.

Európában kevésbé az új és egyre nagyobb épületek felhúzásán van a hangsúly, hanem sokkal inkább a már meglévő épületek felújításán - derült ki a német építészmérnökök egyesületének Berlinben közzétett állásfoglalásából.

"Senki sem tudja, hogy hová vezet a sejk alaposan előkészített vétke. Egy azonban biztos, az vasbetonná és üveggé változtatott sivatag nem jelent tartós adalékot a világ építészeti kultúrájához" - mondta a világ legmagasabb épületének átadása kapcsán a szervezet elnöke, Christian Baumgart.

Nem lehet vele pénzt keresni

A Németország legismertebb építészei között emlegetett Meinhard von Gerkan "gazdaságilag értelmetlen és a pénz hatalmát szimbolizáló presztízsjelképnek" nevezte a felhőkarcolót. Az ilyen épületek révén nem lehet pénzt keresni - tette hozzá a berlini főpályaudvar építésze, aki szerint egy hasonlóan magasra nyúló épületnél az építési és üzemeltetési költségek határtalanná válnak.

Von Gerkan szerint nem véletlen, hogy a világ legmagasabb felhőkarcolója egy muzulmán országban épült meg, és nem például az Egyesült Államokban, ahol az ésszerűség előbbre való a hatalom demonstrálásánál.

Legalább tíz évig csúcstartó lesz

A német építészeti múzeum igazgatója szerint ugyanakkor a Burdzs Kalifa mérföldkőnek számít, akár őrültségnek tartják az épületet, akár nem. Peter Cachola Schmal jóslata alapján a torony legalább tíz évig a világ legmagasabb épülete lesz. Az emberiség nem fog lemondani a hasonló objektumokról, mégha a hasonló épületek felhúzása ökológiai szempontok alapján jelenleg értelmetlennek is tűnik.

Schmal emlékeztetett arra is, hogy sokáig a New York-i Empire State Buildinget is hibának tartották, és hosszú időn át üresen állt. "A szemlélet azonban 20-30 év múltán megváltozik" - mondta a múzeum igazgatója, aki szerint a toronyból leginkább az építészeti technika profitálhat. "De leghamarabb csak pár év múlva tudhatjuk meg, hogy milyen előrelépéseket értek el a torony építésekor" - jegyezte meg Schmal.