Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A sejk alaposan előkészített vétke

2010.01.04. 21:05 Módosítva: 2010-01-04 21:15:11
A dubaji Burdzs Kalifa nem jelent követendő példát az építészeti kultúra számára - legalábbis így vélekednek német szakemberek. Ugyanakkor van, aki arra figyelmeztet, hogy korábban az Empire State Buildinget is hibának tartották.

Európában kevésbé az új és egyre nagyobb épületek felhúzásán van a hangsúly, hanem sokkal inkább a már meglévő épületek felújításán - derült ki a német építészmérnökök egyesületének Berlinben közzétett állásfoglalásából.

"Senki sem tudja, hogy hová vezet a sejk alaposan előkészített vétke. Egy azonban biztos, az vasbetonná és üveggé változtatott sivatag nem jelent tartós adalékot a világ építészeti kultúrájához" - mondta a világ legmagasabb épületének átadása kapcsán a szervezet elnöke, Christian Baumgart.

Nem lehet vele pénzt keresni

A Németország legismertebb építészei között emlegetett Meinhard von Gerkan "gazdaságilag értelmetlen és a pénz hatalmát szimbolizáló presztízsjelképnek" nevezte a felhőkarcolót. Az ilyen épületek révén nem lehet pénzt keresni - tette hozzá a berlini főpályaudvar építésze, aki szerint egy hasonlóan magasra nyúló épületnél az építési és üzemeltetési költségek határtalanná válnak.

Von Gerkan szerint nem véletlen, hogy a világ legmagasabb felhőkarcolója egy muzulmán országban épült meg, és nem például az Egyesült Államokban, ahol az ésszerűség előbbre való a hatalom demonstrálásánál.

Legalább tíz évig csúcstartó lesz

A német építészeti múzeum igazgatója szerint ugyanakkor a Burdzs Kalifa mérföldkőnek számít, akár őrültségnek tartják az épületet, akár nem. Peter Cachola Schmal jóslata alapján a torony legalább tíz évig a világ legmagasabb épülete lesz. Az emberiség nem fog lemondani a hasonló objektumokról, mégha a hasonló épületek felhúzása ökológiai szempontok alapján jelenleg értelmetlennek is tűnik.

Schmal emlékeztetett arra is, hogy sokáig a New York-i Empire State Buildinget is hibának tartották, és hosszú időn át üresen állt. "A szemlélet azonban 20-30 év múltán megváltozik" - mondta a múzeum igazgatója, aki szerint a toronyból leginkább az építészeti technika profitálhat. "De leghamarabb csak pár év múlva tudhatjuk meg, hogy milyen előrelépéseket értek el a torony építésekor" - jegyezte meg Schmal.