Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ukrán idomárfej az oroszlán szájában

2010.01.21. 16:49
A monte-carlói megkérdőjelezhetetlenül a legrangosabb cirkuszfesztivál a világon, a most nyolcadik alkalommal esedékes, csütörtöktől hétfőig tartó budapesti a dobogót célozza meg. Egy roppant kínos kínai számot a főpróbás produkciójuk után azonnal levettek a műsorról. Feltűnően sok a viccesnek szánt műsorszám, de az már kevés, ha seggbe rúgnak valakit a porondon (azért az is lesz), ezért a bohócok artisták is, az artisták meg viccelődnek.

A jelmezes főpróba alapján nem minősítenénk a csütörtök este a Fővárosi Nagycirkuszban kezdődő 8. Nemzetközi Cirkuszfesztivált, a nagyobb dobások között szinte mindegyikben volt baki, de ez olyan műfaj, ahol a közönség hozza ki fellépőkből a maximumot, és nem néhány ráérő kolléga.

Roman, az élő anatómiaatlasz Fotók: Huszti István
Roman, az élő anatómiaatlasz Fotók: Huszti István

A legnagyobb attrakciónak szánt ukrán Vladiszlav Goncsarov viszont nem hibázott, nem is nagyon tehette volna, ő hét oroszlánnal zárkózott a ketrecbe, táncolt köztük, kicsit hergelte őket, aztán az egyiknek a szájába dugta a fejét, akkora szemfogak közé, mint a füle. Az állatvédők legnagyobb örömére állatos szám egyébként ezen kívül csak még egy lesz, állítólag nehezen idomítható macskákkal, de ha az oroszlánt meg lehet tanítani tapsolni, akkor a kisebbekkel sem lesz probléma, legfeljebb ha Darja gazdájuk bele akarná dugni a fejét a szájukba.

Ül, kér, pitizik
Ül, kér, pitizik

A program felét láttuk, az A-műsort, köztük olyan produkciót is, amit a közönség már nem fog. Ne sajnálják. A kínai Hebei Akrobaták kormány és nyereg nélküli egykerekűs száma annyira kínos volt, hogy már menet közben inkább bejött egy tűznyelő, csak legyen valami látványosság. Vége sem lett a zenének, a cirkusz igazgatója már utasította a konferansziét, hogy cserélje le a papírjait, mert az esti előadásból ez a produkció kimarad. Ezek szerint valóban komoly gondolják a cirkuszfesztiválok megcélzott dobogóját. Azért is tartanak csak kétévente ilyet, hogy ne híguljon fel a mezőny. A kínaiakat DVD-n látták, akkor jónak tűntek, itt kiderült, hogy nem azok. Van még egy számuk, lasszós-meteoros, az állítólag jobb.

Így is marad több mint harminc produkció, két menetben, A és B-műsor lesz, mindkettő háromszor megy le. Mondjuk ha nagyon szigorúak lennénk, még egy fellépővel kevesebb lenne, mert a hullahoppkarikákkal fellépő, de azokkal különösebb jó barátságot nem ápoló lányt mi magunk nem engedtük volna tovább, legfeljebb a bohócok között, de abból már így is elég van. Bár a konferanszié által Kata Kissként említett, született Kiss Kata nyilván kevésbé szigorú megítélés alá esik, mert hazai versenyzőről van szó. A fesztivál egyúttal verseny is, a legjobbak díjat kapnak (nemzetközi zsűri lesz, meghirdetetten szakmai, nem celebes), és jó eséllyel eladják magukat neves cirkuszokba, ezért az erős mezőny.

A hordóba szorult Barto
A hordóba szorult Barto

A legjobbak aztán gálán is fellépnek. Az A-műsor alapján 4-5 produkció biztosan ott lesz, zseniális a káprázatos eséseket bemutató gumiasztalos komikus, Professzor Wacko, a közönséggel tésztacsatázó, seggberúgós vonalon mozgó Henry, főleg azért, mert később a cirkusz kupolájában dróton ugrókötelezik és pattan át egy tüzes karikán venezuelai pajtásaival, olyan lazán, mintha lenne bármilyen biztosítókötelük. Nem tudom, mennyire erős a belga bohócvonal, de Barto nagyon szórakoztató, és ha nem szakad el a fején, a mellkasán és a csípőjén már áthúzott drót ruhafogas a térdénél, akkor tökéletes a produkciója. Tud újat mutatni az élő anatómiaatlasz orosz kéziegyensúlyozó, aki jó pár egykezes támasz után olyat spárgázik síneken mozgó támasztékon, mint Jean-Claude van Damme fénykorában, csak belé humor is szorult.

A B-műsorról és az előadásról még írunk, előzetesen itt a Duo Vanegas halálkereke:

8. Nemzetközi Cirkuszfesztivál, Fővárosi Nagycirkusz, 2010. január 21-25.