Tucatnyian feszíttették magukat keresztre

2010.04.02. 11:42 Módosítva: 2010.04.02. 13:25
Jézus Krisztus szenvedéseire emlékezve idén nagypénteken is férfiak és nők feszítették magukat keresztre a Fülöp-szigeteken.

Az északon fekvő Pampanga és Bulacan tartományokban kora reggel több ezren keltek útra, hogy szemtanúi legyenek a húsz férfi és legalább egy nő megpróbáltatásainak. A rituálénak nagy múltja van a túlnyomórészt katolikus Fülöp-szigeteken. Az egyház ellenzi a szokást, de nem tesz sokat a véres látványosság megakadályozására.

A keresztre feszítések során az önként vállalkozó hívőket fakeresztekre szögezik fel, a részvevők engesztelésként tekintenek tettükre. "A Fülöp-szigeteken egyre többen szenvedik meg a gazdasági válságot, nő a bűnözés, és sokan elvesztik az istennel szembeni alázatosságot. Remélem, hogy áldozatom megsegíti az emberiséget" - mondta Rolando Bautista, egyike azoknak, akik vállalkoztak a fájdalmas procedúrára. Az ötgyerekes, 39 éves férfi már több alkalommal megfeszítette magát.

A rituálé után egy közeli sátorba vitték őket, ahol ellátták sebeiket. Mások vezeklésként korbáccsal ütötték magukat. "Ez a legfájdalmasabb dolog, amelyet valaha átéltem, de a mi Urunkért teszem, ez az én vezeklésem" - mondta az egyik résztvevő.

A keresztre feszítések az elmúlt években valóságos turisztikai látványossággá nőtték ki magukat, tavaly már külföldiek is vállalták a megpróbáltatásokat. Helyi beszámolók szerint idén mintegy 30 ezer külföldi vándorolt a szigetországba, hogy bepillantson helyi húsvéti szokásokba.