A füvezés polgárjogot nyert Magyarországon

2010.05.09. 23:51

Legfeljebb két-háromszáz füves heverészhetett vasárnap délután a marihuánalegalizációs demonstráció helyszínén. Pontosan nem lehetett megállapítani, mert a margitszigeti rétet jóval több résztvevőre számítva kordonozták körül, úgyhogy a terület a kezdés után egy órával is olyan volt, mint egy teljesen átlagos délutánon, amikor fiatalok üldögélnek egymástól függetlenül, kis csoportokban a napon.

Vizipipa

Ne gondoljuk azonban, hogy mindez a könnyűdrogfogyasztó kultúra végét jelzi. Az érdektelenség éppen az ellenkezőjéről szól. Nem sok értelme van ugyanis olyasmiért tüntetni, ami már rég polgárjogot nyert a társadalomban, és minden különösebb visszhang nélkül űzhető.

Vége annak, amikor a droglegalizáció az SZDSZ nevű, azóta már eltűnt párthoz volt köthető. Az idők változását egyébként nem is az jelzi a legjobban, hogy a konzervatív értékek lovagjaiként fellépő jobbos és szélsőjobbos pártok országosan ismert arcairól derült ki, hogy füvet szívnak, vagy legalábbis olyankor filmezték le őket, amikor rajtuk kívül a környéken mindenki spanglizik, ők pedig csak azért pukkadoztak kivörösödött arccal, mert a passzív füvezést megelőzendő visszatartották a lélegzetüket. Nem, még ennél is plasztikusabban mutatja az új helyzetet, hogy az esetekről beszámoló cikkeink pártszimpatizáns kommentelőit a tények egyáltalán nem ingatták meg. Hozzászólásaikban úgy érveltek: és akkor mi van, ha füvet szívott, attól még lehet igazi jobbikos/fideszes.

És valóban. Mi pedig reméljük, hogy a vélemények még tovább radikalizálódnak, és hamarosan bátran lehetünk konzervatívak, vagy kirekesztők, sőt akár rasszisták, még akkor is, ha felvállaltan melegek, romák, színes bőrűek, szlovákok vagy csak simán liberálisok vagyunk. A fenti adottságaink sem minket, sem párttársainkat nem zavarják majd, hiszen nem ez lesz a lényeg, hanem valami más. Amit talán felesleges is definiálni. Mindenki gondoljon, amit akar.

Fotók: Barakonyi Szabolcs

A kilátások bíztatóak, mert nemcsak a kordonon belül, hanem azon kívül is kevesen voltak. Az ellentüntetőket sem mozgatta meg az ügy. Mintha tényleg olyan nyilvánvaló dologról szólna a demonstráció, mint a szexuális élet szabadsága, amely ellen mára már a leghülyébb egyház is csak valami marginális alcsoportját küldi ki transzparenst lengetni. Ennek megfelelően a rendezvényen megjelent a KDNP ifjúsági szervezetének két tagja, elmondták, hogy fű egyenlő herion, majd leléptek, magukra hagyva a kordon mindkét oldalán napfürdőző, frizbiző, kutyát sétáltató, beszélgető csoportokat. Ha a kerítést nem nézzük, a sziget olyan volt, mintha egy nagyon is élhető országban lettünk volna.