Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A füvezés polgárjogot nyert Magyarországon

2010.05.09. 23:51

Legfeljebb két-háromszáz füves heverészhetett vasárnap délután a marihuánalegalizációs demonstráció helyszínén. Pontosan nem lehetett megállapítani, mert a margitszigeti rétet jóval több résztvevőre számítva kordonozták körül, úgyhogy a terület a kezdés után egy órával is olyan volt, mint egy teljesen átlagos délutánon, amikor fiatalok üldögélnek egymástól függetlenül, kis csoportokban a napon.

Vizipipa

Ne gondoljuk azonban, hogy mindez a könnyűdrogfogyasztó kultúra végét jelzi. Az érdektelenség éppen az ellenkezőjéről szól. Nem sok értelme van ugyanis olyasmiért tüntetni, ami már rég polgárjogot nyert a társadalomban, és minden különösebb visszhang nélkül űzhető.

Vége annak, amikor a droglegalizáció az SZDSZ nevű, azóta már eltűnt párthoz volt köthető. Az idők változását egyébként nem is az jelzi a legjobban, hogy a konzervatív értékek lovagjaiként fellépő jobbos és szélsőjobbos pártok országosan ismert arcairól derült ki, hogy füvet szívnak, vagy legalábbis olyankor filmezték le őket, amikor rajtuk kívül a környéken mindenki spanglizik, ők pedig csak azért pukkadoztak kivörösödött arccal, mert a passzív füvezést megelőzendő visszatartották a lélegzetüket. Nem, még ennél is plasztikusabban mutatja az új helyzetet, hogy az esetekről beszámoló cikkeink pártszimpatizáns kommentelőit a tények egyáltalán nem ingatták meg. Hozzászólásaikban úgy érveltek: és akkor mi van, ha füvet szívott, attól még lehet igazi jobbikos/fideszes.

És valóban. Mi pedig reméljük, hogy a vélemények még tovább radikalizálódnak, és hamarosan bátran lehetünk konzervatívak, vagy kirekesztők, sőt akár rasszisták, még akkor is, ha felvállaltan melegek, romák, színes bőrűek, szlovákok vagy csak simán liberálisok vagyunk. A fenti adottságaink sem minket, sem párttársainkat nem zavarják majd, hiszen nem ez lesz a lényeg, hanem valami más. Amit talán felesleges is definiálni. Mindenki gondoljon, amit akar.

Fotók: Barakonyi Szabolcs

A kilátások bíztatóak, mert nemcsak a kordonon belül, hanem azon kívül is kevesen voltak. Az ellentüntetőket sem mozgatta meg az ügy. Mintha tényleg olyan nyilvánvaló dologról szólna a demonstráció, mint a szexuális élet szabadsága, amely ellen mára már a leghülyébb egyház is csak valami marginális alcsoportját küldi ki transzparenst lengetni. Ennek megfelelően a rendezvényen megjelent a KDNP ifjúsági szervezetének két tagja, elmondták, hogy fű egyenlő herion, majd leléptek, magukra hagyva a kordon mindkét oldalán napfürdőző, frizbiző, kutyát sétáltató, beszélgető csoportokat. Ha a kerítést nem nézzük, a sziget olyan volt, mintha egy nagyon is élhető országban lettünk volna.