Budapest a Lonely Planet toplistáján

Index, MTI
2010.06.09. 16:15
A nyári európai körutazás tíz legfontosabb állomása közt emlegeti a magyar fővárost a legnevesebb útikönyvkiadó Barcelona, Athén, London, Párizs és Dubrovnik mellett.

A Lonely Planet Europe 2010-es kiadásában Budapest is felkerült a 10 ajánlott város közé. A nyári "Grand Tour" London, Párizs, Barcelona, Róma, Bécs, Berlin, Dubrovnik, Athén és Isztambul mellett Budapestre csábítja az olvasót. Az útikönyv elsősorban Budapest közelségére, mozgalmas kávéházi életére, az új és a régi épületek-emlékek különleges együttesére, a budai Várra és az egyedülálló termálfürdőkre irányítva a figyelmet.

A Budapesti Turisztikai Nonprofit Kft. kutatása szerint az utazás során használt információforrások közül az útikönyvek szerepe a legjelentősebb, ezt követik még kiemelkedő számban az információs irodák, majd a térképek.

Budapest ráadásul annak ellenére került be a Lonely Planet válogatásába, hogy tavaly nyáron csúnyán megbüntette a BKV az útikönysorozat társtulajdonosát és alapítóját, Tony Wheelert, aki pedig számtalan módon próbált jegyet váltani, csak sehogy nem sikerült neki.

A Lonely Planet többségi tulajdonát 2007-ben vásárolta meg a BBC Worldwide, állítólag több mint 300 millió fontért. A Lonely Planet kiadót egy házaspár, Tony és Maureen Wheeler alapította 1972-ben, és eddig körülbelül ötszáz kiadványuk jelent meg. Első kiadványukat otthoni konyhaasztalukon készítették el egy Európából induló ausztráliai utazás után. Ma Melbourne-ben, Oaklandben és Londonban is van irodájuk, ötszáz irodai dolgozóval, illetve körülbelül háromszáz helyszíni íróval.