Csak 7 bányatóban lehet fürödni a 30-ból

2010.06.18. 13:30
A harminc, Pest megyei bányató közül csak hétben lehet legálisan fürödni, mondta Borók Nikoletta, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság főmunkatársa pénteki sajtótájékoztatóján a Lupa-szigeti bányatavaknál.

Fürödni csak a kijelölt helyeken szabad, ismertették. A tiltás legfőbb oka a fürdőzők védelme. A legtöbb bányató esetében ugyanis nem ellenőrzik a vízminőséget, fennáll a fertőzés veszélye, veszélyt jelenthet a beláthatatlan és változó mélység is, és lehetnek olyan részek, ahol a víz már nem tud felmelegedni. Az is előfordul, hogy drótok, alkatrészek és egyéb veszélyes tárgyak hevernek a tó alján.

Pest megyében a Délegyházán, Dunaharasztin, Gyömrőn, Pócsmegyeren, Veresegyházon, Dunavarsányban lévő bányatavakat, valamint a Budakalász melletti Omszki-tó kis részét lehet legálisan használni.

Rendőrségi kordon a Lupa-szigeti bányató partján Budakalászon
Rendőrségi kordon a Lupa-szigeti bányató partján Budakalászon

A bányatavak esetében a fürdőzésre alkalmas helyek kijelölését az önkormányzat hozzájárulásával az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kistérségi hivatala végzi. A rendőrség ennek betartásáért felel.

A jetskizésre alkalmas területet az önkormányzat hozzájárulásával a közlekedési hatóság jelöli ki, a pályát bójákkal kell körülhatárolni. Az előírásokat megszegők 20 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatók, a jetskit engedély nélkül vagy ittasan vezetők 100 ezer forintos pénzbírságra számíthatnak.

Jetski-pályának a délegyházi tó van kijelölve, ahol tilos a fürdés; wakeboardozni az Omszki-tó erre a célra elkerített részén lehet. Pest megyében tavaly 21 ember fulladt vízbe.